Kako su različiti mediji čuli Šarovićevu izjavu o nadležnostima?

SRNA i RTRS su selektivno prenijeli izjavu Mirka Šarovića o stavu SDS-a povodom vraćanja nadležnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku, izostavljajući dio u kojem je Šarović spomenuo Parlamentarnu skupštinu BiH kao mjesto gdje je i glasano o prenošenju nadležnosti. U nekim drugim medijima je, pak, izostavljena Narodna skupština Republike Srpske - koju je Šarović također spomenuo.

Sjednica glavnog odbora Srpske Demokratske Stranke održana je u Istočnom Sarajevu u subotu, 16. oktobra. Tom prilikom je predsjednik SDS-a Mirko Šarović saopštio stav stranke povodom najavljene posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi se raspravljalo o vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

Podsjećamo, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je najavio da će uskoro biti sazvana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti donijeta odluka o povlačenju saglasnosti na reformu oružanih snaga, formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA), kao i odluka o neprimjenjivanju oko 140 zakona koje su nametnuli visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini.

Šarović je potvrdio da će ova partija prisustvovati posebnoj sjednici ukoliko ona bude zakazana. Predsjednik SDS-a jeste rekao da je on za vraćanje nadležnosti, ali je naveo i da se to mora uraditi na isti način kako su nadležnosti i prenesene, glasanjem u Parlamentu Bosne i Hercegovine i u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. To se može čuti na snimku press konferencije objavljene na YouTube kanalu Kliks.

Srpska Demokratska Stranka u svom programu zalaže se za izvorni Dejton. U tom smislu ima potpuno jasan izgrađen stav i uvijek će se zalagati za to da se sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na nivo Bosne i Hercegovine treba da se u proceduri, odgovarajućoj proceduri, vrate pod okrilje Republike Srpske. Ima desetak tih inicijativa. Ali sa druge strane, mi mislimo da to treba da se desi na način kako su te nadležnosti prenesene a znamo da su, najveći dio tih nadležnosti prenesen glasanjem i u Narodnoj Skupštini i u Parlamentu Bosne i Hercegovine, prije svega glasovima SNSD-a odnosno vladajuće garniture. I u tom smislu mi tu činjenicu ne možemo da prenebregnemo i želimo jasno da je istaknemo. I u tom smislu želimo da kažemo da jesmo za izvorni Dejton, ali sve inicijative moraju da se sprovedu na miran način bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije, i rekao bih, dovođenje u pitanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. I to će biti naš jasan stav prema svima onima koji sa ovom inicijativom budu izašli na sjednici Narodne Skupštine, ili inicijativi koju budu podnijeli na bilo koji drugi način. U tom smislu želimo jasno da kažemo da je politika SNSD-a i Milorada Dodika, onako kako je vođena, pa i po ovim pitanjima, da je takva politika najveća opasnost po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i opasnost za našu Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.

On je rekao i da će SDS, kada za to dođe vrijeme, dati svoje prijedloge, ali da je podnosilac inicijative taj koji će da vuče poteze i da otvori razgovore po ovom pitanju. Ovo se navodi i na zvaničnoj web stranici stranke, na kojoj je navedeno i to da je Šarović rekao kako je “Dodik najveća opasnost po mir i stabilnost”.

Ukoliko posebna sjednica NSRS bude zakazana SDS neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama i izgradiće svoj poseban stav o svakom pitanju koje je za Republiku Srpsku od velikog značaja, izjavio je danas predsjednik SDS Mirko Šarović, nakon sjednice Glavnog odbora SDS.

 On je danas u Istočnom Sarajevu kazao da SDS smatra da je politika SNSD i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.

Šarović je istakao da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum  i da se sve nadležnosti, koje su na bilo koji način prenesene na nivo BiH, trebaju u odgovarajućoj proceduri vratiti pod okrilje Srpske.

 „Ali sa druge strane mi mislimo da se to treba desiti na način na koji su te nadležnosti i prenesene, a znamo da je najveći dio tih nadležnosti preneseno glasanjem i u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH, prije svega glasovima SNSD i vladajuće garniture“, podsjetio je Šarović.

 

SRNA i RTRS propustili da spomenu Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine

 

Novinska agencija SRNA 16.oktobra 2021. godine objavila je vijest sa naslovom:

ŠAROVIĆ: PODRŽAĆEMO VRAĆANjE PRENESENIH NADLEŽNOSTI NA SRPSKU

U članku se selektivno prenosi izjava Mirka Šarovića. Dok je izjava da će SDS podržati vraćanje nadležnosti prenesena, izostavljen je dio u kojem je rečeno da to mora biti urađeno i u NSRS i u PS BiH. Umjesto toga, navedeno je samo da je stav ove stranke taj da se nadležnosti moraju vratiti u “adekvatnoj proceduri”. SRNA je izostavila i dio u kojem je Šarović naveo kako je Dodik najveća opasnost po mir i stabilnost, ali je uvrstila drugi dio koji nije istaknut u zvaničnom saopštenju ove stranke. Naime Šarović je, povodom najava o formiranju predmeta u Tužilaštvu BiH protiv Dodika zbog odluka koje je najavio, rekao da “ne vidi zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara”.

Srpska demokratska stranka podržaće vraćanje prenesenih nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku, izjavio je predsjednik stranke Mirko Šarović.

Šarović je naveo i da će se SDS odazvati i iznijeti svoj stav o veoma važnim pitanjima koja će biti tema posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, SDS se zalaže za izvorni Dejton i uvijek će se zalagati za to da sve nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH treba da u adekvatnoj proceduri budu vraćene pod okrilje Republike Srpske.

"Mi jesmo za izvorni Dejton i sve inicijative treba da se sprovedu na miran način", rekao je Šarović nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDS-a u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući najave nekih tužilaca da bude formiran predmet u Tužilaštvu BiH protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šarović je rekao da su inicijative o vraćanju nadležnosti potpuno legitimne i da je legitimno da neko iz Srpske pokrene inicijativu da se te nadležnosti vrate.

"Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara", dodao je Šarović i naglasio da bi koalicioni partneri trebalo da se dogovore o vraćanju nadležnosti i da će SDS glasati za njihovo vraćanje jer je taj stav ustavan i zakonit.

Na ovaj način, izostavljajući dio u kojem SDS ističe da se odluke o vraćanju nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku moraju izglasati i u državnom i u entitetskom parlamentu, te izostavljajući dio u kojem Šarović Dodika opisuje kao prijetnju za mir i stabilnost, a u isto vrijeme uvrštavajući dio u kojem govori da bi tužbe protiv Dodika bile neosnovane, SRNA čitaoce manipulativno navodi na zaključak da SDS u potpunosti podržava prijedloge SNSD-a i Milorada Dodika. 

Vijest novinske agencije SRNA su prenijeli: Katera, Nezavisne, Novi glas, Trebinje 24, Leutar, 24 Banja Luka, Bl portal, Otvoreno, Hrvatski medijski servis, Central news, Bijeljina Danas, Arena, Vijesti Srpske, Republika Srpska, Top danas, Dešavanja u Bijeljini, Bild (.ba).

Isti dan je i RTRS slično izvijestio u kratkoj vijesti. Arhivirana, prvobitna verzija članka RTRS-a, pokazuje da je u njemu izvorno postojala i rečenica o “adekvatnim procedurama”. 

Prema njegovim riječima, SDS se zalaže za izvorni Dejton i uvijek će se zalagati za to da sve nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH treba da u adekvatnoj proceduri budu vraćene pod okrilje Republike Srpske.

Članak je, međutim, kasnije izmijenjen, ova rečenica je uklonjena i samo navedena Šarovićeva izjava o tome da će podržati demokratsko i parlamentarno vraćanje nadležnosti. RTRS u svom članku spominje i optužbe Šarovića na račun Dodika, na način da nije najjasnije da su upućene u kontekstu Dodikove politike u vezi sa vraćanjem nadležnosti.

Šarović: Podržaćemo vraćanje prenesenih nadležnosti; Dodik i SNSD opasnost po mir

Poslanici SDS-a prisustvovaće posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će, kada bude sazvana, razmatrati povlačenje Srpske iz ranijih sporazuma i datih saglasnosti na formiranje Oružanih snaga, UIO, VSTS, OBA, te donijete odluke o ništavnosti više od 140 zakona na nivou BiH, rekao je predsjednik stranke Mirko Šarović nakon sjednice Glavnog odbora u Istočnom Sarajevu.

Šarović kaže da se najavljene inicijative moraju sprovesti na miran način i to će biti stav koji će SDS saopštiti na sjednici Skupštine.

Ipak, Šarović nije propustio priliku i optužio lidera SNSD-a Milorada Dodika da su on i politika te stranke najveća opasnost po mir i stabilnost u BiH.

Navodi da SDS podržava parlamentarni i demokratski način prenošenja nadležnosti, ali da je provođenje tog procesa na Dodiku.

Ovaj članak su prenijeli portali Realno 55, Bijeljina press i Argumenti, s tim da je jedino portal Argumenti članak prenio prije njegove izmjene, tako da sadrži i rečenicu koja je naknadno uklonjena iz RTRS-ovog članka. 

SRNA i RTRS su dakle izostavili dio u kome se kaže da je stav SDS da se vraćanje nadležnosti mora desiti na način kako su i prenesene, uglavnom glasanjem u Parlamentu Bosne i Hercegovine i Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Umjesto toga su samo neodređeno naveli da je Šarović za vraćanje nadležnosti “mirnim putem”, ili “adekvatnom procedurom”. Na taj način su čitaoce doveli u zabludu da će SDS podržati vraćanje nadležnosti na način na koji zagovara SNSD na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom.

Da Šarovićev stav nije u skladu sa onim što je najavljeno iz SNSD-a potvrdio je i sam Milorad Dodik, komentarišući ovu izjavu.

Govoreći o izjavi predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da će SNSD podržati "sve što Šarović tamo predloži, kao na primjer ukidanje Zakona o vojsci", ali da "Šaroviću nije jasno da to tamo ne može uspjeti".
- Nas to ne sprečava da postupamo u skladu sa Ustavom, jer ne može biti zakon jači od Ustava koji je najvažniji pravni akt - rekao je Dodik.

On je dodao da SDS "nema veze sa onom političkom strankom koja je povela narod", jer, kako kaže, sadašnji kapacitet i programski profil uopšte nije isti.
- Nažalost, oni su se opredijelili za neke poteze koji idu za tim da se prilagode onom što se od njih očekuje, a očekuje se da napadaju SNSD i Milorada Dodika - rekao je Dodik i dodao da "Šarović vodi podaničku politiku prema strancima i politiku dodvoravanja Bošnjacima".

 

FENA i Klix izostavili Narodnu skupštinu Republike Srpske
 

Agencija FENA i portal Klix su, sa druge strane, izvještavajući o ovoj temi i izjavama predsjednika SDS-a, u formi citata prenijeli riječi koje Šarović nije izgovorio.

Podvukao je da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i u tom smislu ima potpuno jasan izgrađeni stav.

- Uvijek ćemo se zalagati da sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na državu treba da se vrate pod okrilje Republike Srpske. To treba da se desi na isti način kako su i prenesene na državu, a to je u Parlamentu i drugim državnim institucijama, prije svega glasovima SNSD-a – kazao je je Šarović. (FENA)

"SDS u svom programu se zalaže za izvorni Dejton i u tom smislu ima poptuno jasan izgrađeni stav. Uvijek ćemo se zalagati da sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na državu treba da se vrate pod okrilje Republike Srpske. To treba da se desi na isti način kako su i prenesene na državu, a to je u Parlamentu i drugim državnim institucijama, prije svega glasovima SNSD-a", rekao je Šarović. (Klix)

Šarović je u dijelu konferencije u kojoj je govorio o programu SDS-a, te o “glasovima SNSD-a”, kako je i ranije navedeno, rekao da je stav SDS-a da se vraćanje nadležnosti mora desiti glasanjem i u Parlamentu BiH i u NSRS, a ne “u Parlamentu i drugim državnim institucijama”.

Članak Fene prenijeli su: NAP, Vijesti, Depo, Source, Televizija Sarajevo, Blin i Dnevni. Članak Klixa prenijeli su sa druge strane: Dnevni avaz, 072 info, Hayat, Banjaluka.net, Slobodna Bosna, Novi dani, Ozren media, Cazin.net, Jannah new, te, u nešto izmijenjenom obliku, Radio Sarajevo, N1 BiH, Tuzlanski i Danas.

Budući da je izostavljeni dio važan za kontekst izjave, svi članci u kojima je izostavljeno Šarovićevo pojašnjenje da se vraćanje nadležnosti mora desiti na isti način kako su i prenesene, i u Parlamentu Bosne i Hercegovine, i Narodnoj Skupštini Republike Srpske, bilo da su izostavili pomenuti PSBiH ili NSRS, dobivaju ocjenu manipulisanje činjenicama. Brisanje prvobitno objavljenih dijelova članka na RTRS dodatno ocjenjujemo i kao cenzuru.

Napomena

20.10.2021.  Hayat, NAP, Bijeljina Danas, Klix, N1 BiH, Nezavisne, Slobodna Bosna, Dnevni avaz su izmijenili članke i oni sadrže tačne informacije, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

21.10.2021. BL portal, 072 info, Bild.ba i Banjaluka.net su izmijenili članke i oni sadrži tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

26.10.2021. Članak portala Source je izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

27.10. 2021. Portal Leutar je izmijenio članak i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

 

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 20. 10. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može "izaći na crtu" NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me