Raskrinkavanje.ba

Kako su RTRS, SRNA i ATV vidjeli incident u Narodnoj skupštini RS

U izvještajima javnih medija u RS o incidentu koji se prije dva dana odigrao u NSRS, ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, predstavljen je bezmalo kao žrtva nasilja koje je počinio poslanik PDP, Draško Stanivuković. 

U Banja Luci je 23. decembra održana 9. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda: “Informacija o dokumentu Program reformi Bosne i Hercegovine, usvojenom na 45. vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. novembra 2019. godine – prijedlog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.” Sjednici su prisustvovali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, te premijer i članovi/ce Vlade RS. 

Sjednica je započela izlaganjem Milorada Dodika, koje je praćeno dobacivanjem i glasnim udaranjem o stolove poslanika/ca iz opozicionih stranaka. Poslanik PDP-a, Draško Stanivuković, u jednom trenutku prišao je govornici i pred Dodika, a zatim i pred premijera RS Radovana Viškovića i članove Vlade RS stavio zastavice NATO, koje je Višković potom hitnuo prema Stanivukoviću. Izlaganje Dodika više puta je prekidano protestima opozicionih poslanika, te je sjednica obilježena nizom incidenata i verbalnih “obračuna” stranaka u vlasti i opozicije.

Agresivna atmosfera kulminirala je prilikom izlaganja ministra unutrašnjih poslova RS, Dragana Lukača. Lukač se u svom izlaganju u jednom trenutku direktno obratio Stanivukoviću, rekavši mu da više ne donosi zastave NATO u skupštinu, nakon čega je uslijedio verbalni sukob koji se završio fizičkim nasiljem. U nastavku je transkript snimka incidenta objavljenog na stranici RTRS (od 2:17), koji je dostupan na ovom linku

LUKAČ: Nemoj nikada više da to uradiš prema meni, ne znam prema drugim kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovde danas.
STANIVUKOVIĆ: Kako ću završiti?
LUKAČ: Rek'o sam ti kako. 
STANIVUKOVIĆ: Kao one zastavice?
LUKAČ: Tako je, upravo tako! Pa dođi ovde da vidiš, dođi ovamo da vidiš... 
(Stanivuković prilazi Lukaču, koji baca papire u njegovom pravcu) 
LUKAČ: Dođi ovamo (...) još jednom, majmune! Samo još jednom! 
(Lukač udara Stanivukovića)
LUKAČ: Ajde odmakni se odavde!
STANIVUKOVIĆ: Udario me, evo.
LUKAČ: Udario te, izvoli! Idi sjedi tamo! Idi sjedi tamo, majmune!

Radio-televizija Republike Srpske je na svom portalu iste večeri objavila snimak incidenta, koji je opisala kao “nasrtaj Draška Stanivukovića na Dragana Lukača”, uz izrazito apologetski ton prema postupku ministra policije RS. Činjenica da je Dragan Lukač udario Draška Stanivukovića je, tako, predstavljena kao “odgurivanje” koje je uslijedilo nakon “nasrtaja” i kao rezultat toga što je “Stanivuković iznervirao Lukača”. Prijetnje i uvrede koje je Lukač prethodno uputio Stanivukoviću nisu spomenute u izvještaju: 

Stanivuković nasrtao na zvaničnike - nasrnuo i na ministra Lukača

Nakon što je šetao po Skupštini, mahao NATO zastavicama te sa njima pokušavao da isprovocira srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, unosio se u lice premijeru Srpske Radovanu Viškoviću, poslanik PDP-a je do te mjere iznervirao ministra Lukača da je izazvao incident.

Šetajući po Skupštini prešao je 12 metara i unio se Lukaču u lice i nasrnuo na njega, koji ga je nakon toga odgurnuo, šokiran činjenicom da mu se poslanik u toku diskusije unosi u lice.

Na portalu agencije SRNA se, pored sličnog tona izvještavanja, pojavila i netačna tvrdnja da je Stanivuković “bacio papire na Lukača”, iako se na snimku jasno vidi da je ovakav opis upravo suprotan onome što se stvarno dogodilo. 

STANIVUKOVIĆ NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA
(...)
On je rekao Stanivukoviću da to nikada više ne smije da ponovi, niti da se može njemu kao srpskom borcu tako obraćati.
Stanivuković je prišao ministru Lukaču bacajući papire ispred njega, nakon čega ga je Lukač odgurnuo.

 

Alternativna televizija je, pak, u svom prvom izvještaju o incidentu iz skupštine navela da je između Lukača i Stanivukovića došlo do “fizičkog kontakta”, “fizičkog sukoba” i “fizičkog obračuna”, bez ijedne riječi o tome ko se sa kim “obračunavao” i bez snimka samog događaja koji bi mogao odgovoriti na to pitanje. Štaviše, jedino što su čitatelji/ke mogli saznati iz ovog teksta je da je Stanivuković “provocirao i iznervirao Lukača”:

Incident Lukača i Stanivukovića

Ponašanje Draška Stanivukovića u Narodnoj skupštini isprovociralo je ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, te je došlo do verbalnog, a i fizičkog kontakta.

Nakon što je šetao po Skupštini, mahao NATO zastavicama te sa njima pokušavao da isprovocira srpskog člana Predsjedništva BiH,  unosio se u lice premijeru Srpske Radovanu Viškoviću, poslanik PDP-a je do te mjere iznervirao ministra Lukača da je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba.

Ministar Lukač je tokom svog obraćanja rekao da "dok se sa svojim saborcima nalazio na ratištu i branio Republiku Srpsku, NATO avionu su mu nadlijetali nad glavom, te poručio da promoterima NATO-a nije mjesto u Narodnoj skupštini te poručio Stanivukoviću da to više ne radi. 

Uslijedila je verbalna rasprava između ministra i poslanika, nakon koje je Stanivuković prišao govornici te je došlo do fizičkog obračuna.

 

ATV je nakon prvog izvještaja objavila niz članaka u kojima se isključivo prenose izjave Dragana Lukača i njegova interpretacija događaja, uključujući još jednu netačnu tvrdnju - da je Stanivuković gurnuo mikrofon koji je stajao ispred Dragana Lukača i spriječio ga da govori. Razrađenija verzija iste tvrdnje, u kojoj se navodi i da je Stanivuković Lukača “udario mikrofonom”, pojavila se i u članku koji je objavio Glas Srpske:

Lukač: Skupština nije počela kako treba, opozicija se nije ponašala primjereno

(...)

Lukač je istakao da rukovodstvo Narodne skupštine nije uradilo  ono što je trebalo da uradi, odnosno da poslanike opozicije sankcioniše i udalji iz skupštinske sale.

"Da se to desilo ne bi bilo drugih problema. Nemoguće je da bilo ko govori nešto što njima ne odgovara. Draško Stanivuković mi je prišao, što nije dozvoljeno, gurnuo mi mikrofon i spriječio da govorim. Niko, nikad, od članova Vlade i vlasti nije njima prilazio. Stanivuković je to uradio više puta, ne mogu da dozvolim da me neko ugrožava. Odgurnuo sam ga da me ne bi ugrozio", naglasio je Lukač. (Alternativna televizija)

Lukač: Da je rukovodstvo sankcionisalo poslanike ne bi bilo problema

"Stanivuković je ustao sa svog mjesta, prešao preko čitave sale, došao pred govornicu i gurnuo mikrofon na mene. Nije dozvoljeno čak ni dobacivanje sa mjesta, a kamoli da neko hoda po sali i dođe pred govornika, skloni mikrofon, udari ga mikrofonom i spriječi da govori. To nikada nije učinio niko od članova Vlade ili ljudi iz vlasti. Stanivuković je to juče više puta učinio u sali, a na kraju je to uradio i meni", rekao je Lukač. (Glas Srpske)

 

Pretraga vijesti objavljenih u rubrici ATV “Republika Srpska” na dan 23.12.24.12., pokazuje da se ista praksa nastavila i nakon toga, te je čitateljima/kama kontinuirano predstavljana samo jedna strana priče, to jest interpretacija događaja koju su iznosili Dragan Lukač i predstavnici vlasti. Obraćanje Draška Stanivukovića nakon incidenta, kao ni bilo koja druga izjava kritična prema postupku Dragana Lukača, nisu objavljeni na stranici ove televizije. Ovo su neki od naslova tekstova objavljenih u rubrici Vijesti/Republika Srpska tokom prethodna dva dana: 

Opozicija ruši Narodnu skupštinu jer želi da sruši Srpsku

Skupštinsko rukovodstvo ne može zavesti red među ljudima koji taj red ne žele

Dodik: Rukovodstvo NSRS propustilo priliku da kazni opozicione poslanike 

Skoko: Poslovnik postoji da bi se primjenjivao, inače imamo cirkus u NSRS

Lukač: MUP ne zaboravlja svoje junake koji su život dali za Srpsku

Lukač: Skupština nije počela kako treba, opozicija se nije ponašala primjereno

Kalinić: Parlament nije ulica, moramo čuvati njeno dostojanstvo

Žunić: Ponašanje na sjednici uvod u scenario protesta

Mazalica: Ovo nije izolovan slučaj

Čubrilović: Ne osvaja se vlast pokušajem urušavanja institucija

Prekinuti cirkus sinova ratnih profitera, podrška saborcu Draganu Lukaču

 

Sličan obrazac izvještavanja bio je prisutan i na stranicama javnog servisa i javne novinske agencije, pa su se tako na stranici RTRS tokom 23.12. i 24.12. mogli pročitati gotovo identični naslovi kao i na ATV, sa jednim izuzetkom - člankom koji govori o tome da su “Stanivuković, Trivićeva i Vukanović predali zahtjev za protest”, jedinom u kom je šturo prenesena izjava Draška Stanivukovića da će “podnijeti prijavu nadležnom tužilaštvu protiv ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog ‘prijetnje i nasilničkog ponašanja’”. Ostali naslovi o zasjedanju skupštine i incidentu koji se dogodio izgledali su ovako:

Stanivuković nasrtao na zvaničnike - nasrnuo i na ministra Lukača 

Lukač: Nezapamćen cirkus, Stanivuković NATO promoter (VIDEO)

Čubrilović: Svi moraju da vode računa o redu u Skupštini

Žunić: Ponašanje na sjednici Parlamenta uvod u scenario protesta

Lukač: Da je rukovodstvo sankcionisalo poslanike ne bi bilo problema 

Mazalica: Predlažemo izmjene Poslovnika; Sankcionisati neprimjereno ponašanje

Radun: Opozicija strategijom provokacije želi da diskredituje vlast

Banjac: Potrebno mijenjati Poslovnik

Stevanović: Što prije vratiti dignitet Parlamentu 

Čubrilović: Sačuvali smo zakonodavnu funkciju Parlamenta

 

Gotovo identičan pristup nalazimo i na stranici agencije SRNA, čiji su naslovi izgledali ovako:

STANIVUKOVIĆ NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA

BUNDALO: PDP NEĆE UČESTVOVATI U DALJEM RADU SJEDNICE

LUKAČ: NEPRIMJERENO PONAŠANjE STANIVUKOVIĆA, SPRIJEČIO SAM GA DA ME NE UGROZI

SVI MORAJU VODITI RAČUNA O REDU U SKUPŠTINI

STANIĆ: SDS NAPUŠTA ZASJEDANjE

OPOZICIJA RUŠI NARODNU SKUPŠTINU JER ŽELI DA SRUŠI SRPSKU

KALINIĆ: PARLAMENT NIJE ULICA, MORAMO ČUVATI NjEGOVO DOSTOJANSTVO

STANIVUKOVIĆ, TRIVIĆEVA I VUKANOVIĆ PREDALI ZAHTJEV ZA PROTEST

LUKAČ: DA JE RUKOVODSTVO SANKCIONISALO POSLANIKE NE BI BILO PROBLEMA

PONAŠANjE NA SJEDNICI PARLAMENTA UVOD U SCENARIO PROTESTA

Sveukupno, izvještavanje ova tri medija o nasilnom incidentu koji se dogodio u NSRS bilo je otvoreno naklonjeno ministru Draganu Lukaču, pa su njegove materijalno pogrešne izjave više puta predstavljene kao činjenice, perspektiva druge strane je izostavljena ili neproporcionalno slabo prisutna, te se opis događaja - i pored postojanja snimka koji je dostupan na stranici RTRS - u više takvih izvještaja razilazio sa onim što se zaista odigralo u skupštini.

Primjeri su tvrdnje da je Stanivuković gađao Lukača papirima ili mikrofonom, da je “nasrnuo” na njega i sl, koje su prenijeli i drugi mediji, a koje ocjenjujemo kao dezinformaciju. Cjelokupan tretman skupštinskog incidenta, bez poštovanja pravila kontaktiranja druge strane, otvorenog favoriziranja stavova i interpretacija Lukača i predstavnika/ca vladajuće koalicije u RS, te “obrade” događaja koja je bila jasno usmjerena na to da umanji ili negira činjenicu da je vinovnik stvarnog fizičkog nasilja u NSRS bio Lukač, a ne Stanivuković, ocjenjujemo kao spin i pristrasno izvještavanje.

Napomena:

5.10.2023. Članci portala Argumenti, koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga

(raskrinkavanje.ba)  

Pogledajte originalne članke
Spin 24.12.2019

Alternativna televizija: Žunić: Ponašanje na sjednici uvod u scenario protesta

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da ponašenje poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 23.12.2019

Alternativna televizija: Incident Lukača i Stanivukovića

Ponašanje Draška Stanivukovića u Narodnoj skupštini isprovociralo je ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, te je došlo do verbalnog, a i fizičk...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 23.12.2019

Alternativna televizija: Lukač: Stanivuković me provocirao čitav dan

Nakon što je došlo do incidenta između Dragana Lukača i Draška Stanivukovića u NSRS, Lukač se obratio medijima i poručio da je Stanivukovića odgurnuo...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Alternativna televizija: Lukač o incidentu sa Stanivukovićem

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je večeras da je poslanik PDP-a Draško Stanivuković promoter NATO-a, čije zastavice...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Alternativna televizija: Lukač: Skupština nije počela kako treba, opozicija se nije ponašala primjereno

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da Narodna skupština Republike Srpske juče nije počela kako treba i da se opozic...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Spin 23.12.2019

Srna: STANIVUKOVIĆ NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA

BANjALUKA, 23. DECEMBRA /SRNA/ - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 23.12.2019

Srna: LUKAČ: NEPRIMJERENO PONAŠANjE STANIVUKOVIĆA, SPRIJEČIO SAM GA DA ME NE UGROZI

BANjALUKA, 23. DECEMBRA /SRNA/ - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je večeras da je poslanik PDP-a Draško Stanivukovi...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Srna: PONAŠANjE NA SJEDNICI PARLAMENTA UVOD U SCENARIO PROTESTA

BANjALUKA, 24. DECEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da ponašenje poslan...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Srna: LUKAČ: DA JE RUKOVODSTVO SANKCIONISALO POSLANIKE NE BI BILO PROBLEMA

BANjALUKA, 24. DECEMBRA /SRNA/ - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da bi posebna sjednica Narodne skupštine...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Spin 24.12.2019

RTRS: Žunić: Ponašanje na sjednici Parlamenta uvod u scenario protesta

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da ponašenje poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

RTRS: Lukač: Da je rukovodstvo sankcionisalo poslanike ne bi bilo problema

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da bi posebna sjednica Narodne skupštine Srpske protekla u normalnoj armos...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Spin 24.12.2019

RTRS: Incidenti u Parlamentu Srpske, kritike skupštinskom rukovodstvu

Posebnu sjednicu NSRS obilježila su broja kršenja Poslovnika i težak incident.

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Spin 24.12.2019

Nezavisne: Žunić: Ponašanje na sjednici parlamenta uvod u scenario protesta

BANJALUKA - Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da ponašenje poslanika PDP-a Draška Stan...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Nezavisne: Lukač: Da je rukovodstvo sankcionisalo poslanike ne bi bilo problema

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da bi posebna sjednica Narodne skupštine Srpske protekla u nor...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Spin 24.12.2019

Argumenti: Žunić: Ponašanje na sjednici Narodne skupštine uvod u scenario protesta

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da ponašanje poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Argumenti: Lukač: Skupština od početka nije vođena kako treba

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je sinoć tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) da skupštinsko z...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Prijedor24h: Žunić: Ponašanje na sjednici Parlamenta uvod u scenario protesta

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da ponašenje poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Prijedor24h: CIRKUSANT Stanivuković nasrtao na zvaničnike – nasrnuo i na ministra Lukača (VIDEO)

U Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras se dogodio incident između ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i poslanika PDP-a Draška Stanivuk...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 24.12.2019

Glas Srpske: Lukač: Da je vodstvo sankcioniralo zastupnike ne bi bilo problema

BANJALUKA - Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da će se posebno zasjedanje Narodne skupštine RS-a održati u no...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Spin 24.12.2019

BL Portal: VIDEO – Lukač: Skupština od početka nije vođena kako treba

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je sinoć tokom rasprave u NSRS da skupštinsko zasjedanje nije vođenjo u skladu sa Pos...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 23.12.2019

RTRS: Stanivuković nasrtao na zvaničnike - nasrnuo i na ministra Lukača

U Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras se dogodio incident između ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i poslanika PDP-a Draška Stanivuk...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
Spin 23.12.2019

Srna: STANIVUKOVIĆ NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA

BANjALUKA, 23. DECEMBRA /SRNA/ - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija