Kampanja protiv govora mržnje kao mamac za klikove

Videospot “Hejt, SLOVEni, još ste živi?”, dio kampanje protiv govora mržnje, poslužio je i za nekoliko klikbejt naslova na različitim portalima.

Tportal (.hr) je 10.4.2021. objavio članak sa sljedećim naslovom:

 [VIDEO] Srpska glumica poručila Severini: 'U zemlji glupih ti bi bila kraljica'

Ovaj naslov je praćen nedovoljno jasnim nadnaslovom u kojem se navodi: 

PROTIV MRŽNJE NA INTERNETU

U samom članku se nigdje ne pominje citat naveden u naslovu, a tek kroz tekst članka postaje jasno da su pomenute riječi iz naslova, zapravo, izgovorene u videospotu koji je nastao u okviru kampanje protiv govora mržnje u realizaciji magazina Buka, a ne u stvarnom životu.

Regionalni Magazin Buka u sklopu svoje kampanje protiv govora mržnje na internetu objavio je najnoviji promotivni film u kojem glavne uloge imaju srpska glumica Hristina Popović, Severina i Goran Bogdan

Proteklih mjeseci Magazin Buka na svojim stranicama održava kampanju protiv mržnje na internetu. Nakon Mile Kekina i mnogih drugih u kampanju su se sad uključili srpska glumica Hristina Popović, Severina i Goran Bogdan.

U nastavku teksta je navedeno da je spot napisao i režirao filmski režiser Predrag Ličina, a prenesena je i izjava glavnog i odgovornog urednika Buke Aleksandra Trifunovića o spotu i kampanji.

Kako donosi Magazin Buka, 'Nit vodilja kampanje je pozdrav ‘Hej, Sloveni’, koji smo prekrstili u ‘HEJT, SLOVEni’, jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i ‘dobar dan’. Video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, a znamo koliko je to opasno i kakve sve zastrašujuće posljedice može imati', kazao je glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović.

Tekst identičan ovome, u kome se također navedeni citat ne pominje, istog dana objavljen je i na portalu Antena Zadar pod naslovom:

Srpska glumica poručila Severini: “U zemlji glupih ti bi bila kraljica!”

Sličan naslov 10.4.2021. objavio je i portal Zagorje u svojoj verziji članka o ovoj kampanji, u kojoj je dodatno citiran jedan dio teksta iz spota, odnosno izrečenih uvreda:

Srpska glumica „spustila“ Severini : „U zemlji glupih, ti bi bila kraljica“ i nazvala je „droljo ustaška“

I u ovom slučaju tek u samom tekstu se navodi da je citat iz naslova, ustvari, dio spota:

Riječ je o kampanji protiv govora mržnje „Hejt SLOVEni, još ste živi?“

(...)

Ovo se nije dogodilo u stvarnosti, ne brinite, riječ je o spotu kojeg je bosanskohercegovački magazin Buka na svom YouTube kanalu. Video ima znakovit naziv „Hejt, SLOVEni, još ste živi?“ i sastavni je dio kampanje protiv govora mržnje koju Buka realizira proteklih mjeseci.

Originalni članak sa snimkom i izjavama na koji se navedeni portali pozivaju objavljen je na portalu Buka isti dan, pod naslovom “Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan u spotu Magazina BUKA – Hejt, SLOVEni, još ste živi?”. 

Za razliku od prethodno navedenih portala, čiji naslovi navode na pogrešan zaključak o tome da su citirane riječi zaista izgovorene u stvarnom životu, iz naslova portala Buka jasno je da se radi o spotu i kampanji. Portal Buka u svom članku također nije citirao uvrede izrečene u spotu, niti tako nešto naveo u naslovu, što su u želji za “klikabilnijim” sadržajem uradili portali koji su sa Buke prenosili ovu vijest. 

Mondo (.rs), Dalmatinski portal, Zagreb info i Svet & Scandal su također svoje članke o ovom spotu i kampanji protiv govora mržnje opremili naslovima kojima se ni na koji način ne navodi da su navedene uvrede dio spota.

 DRO*O USTAŠKA, DABOGDA TI SVI POCRKALI: Severina i glumci se NIKAD STRAŠNIJE psovali - video koji morate pogledati! (Mondo.rs)

Balkan gori! BRUTALNO ISKRENI! Severina, Hristina i Goran Bogdan svima sasuli ISTINU u oči! ( Svet & Scandal)

HEJT SLOVENI Droljo ustaška, u zemlji glupih, ti bi bila kraljica! ( Dalmatinski portal)

(VIDEO) ‘Dro** ustaška ’U minuti i pol čistog prostakluka, pale su teške uvrede i na račun Severine, a poruka je moćna (Zagreb info)

Slično pomenutim, i naslov Red portala, u kojem je navedeno “Stop govoru mržnje”, nije dovoljno jasan i precizan, te ostavlja mogućnost da čitaoci zaključe da je riječ o situaciji koja se desila u stvarnosti:

STOP GOVORU MRŽNJE ❗ Na `KURVO USTAŠKA` Severina Azri odgovorila `MRŠ, SMEĆE BALIJSKO`( Red portal)

S druge strane, i portal Net (.hr ) u svom naslovu donekle ukazuje na to da je riječ o kampanji protiv govora mržnje, odnosno o glumi:

 ‘HEJT SLOVENI, JOŠ STE ŽIVI?’ Jedna i pol minuta čistog prostakluka, u jednoj od uloga je i Severina. Poanta je snažna (Net.hr)

Svi navedeni portali u tekstu su ipak objasnili da je riječ o spotu u kome učestvuju pjevačica Severina Kojić, te glumci Hristina Popović i Goran Bogdan, a koji je rađen u sklopu kampanje protiv govora mržnje. 

Pored navedenih portala, koji su svoje članke opremili manipulativnim naslovima, o spotu i kampanji su, osim Buke, izvijestili i drugi regionalni mediji u člancima opremljenim jasnim naslovima koji ne ostavljaju prostor za pogrešan zaključak. Neki od takvih primjera su:

Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan u kampanji – Hejt, SLOVEni, još ste živi? (VIDEO) (Danas)

VIDEO Severina, Goran Bogdan i Hristina Popović zajedno protiv govora mržnje:  'Hejt, SLOVEni, još ste živi?(Večernji (.hr))

Kampanja protiv govora mržnje: “Hejt, SLOVEni, još ste živi?”(Dnevni avaz)

Videospot sa naslovom “Hejt, SLOVEni, još ste živi?” je objavljen 10. aprila na YouTube kanalu portala Buka. U opisu videa je objašnjeno da je spot dio kampanje protiv govora mržnje koju ovaj magazin sprovodi već nekoliko mjeseci unazad:

 “Nit vodilja kampanje je pozdrav 'HEJ, SLOVEni', koji smo za našu priču prekrstili u 'HEJT, SLOVEni', jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i 'dobar dan'. Video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, kroz razgovor između mušterija i radnika u jednom supermarketu”, kaže glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović.

Spot je napisao i režirao proslavljeni filmski režiser Predrag Ličina, a glavne likove igraju Hristina Popović, Severina i Goran Bogdan.

“Svjedoci smo sve učestalijeg govora mržnje, koji postepeno osvaja online i offline prostor i prijeti da postane opšteprihvaćeni način komunikacije u našem društvu. Opasnosti navikavananja na ovu vrstu govora su višestruke”, upozoravaju iz Buke i dodaju da kampanja ima za cilj afirmisanje kulture dijaloga, empatije i razumijevanja među ljudima.

Glavni slogan kampanje "Hejt Sloveni, još ste živi?" oživio je i u kratkoj animaciji. Idejni kreator slogana takođe je režiser Predrag Ličina.

U opisu ovog spota na YouTube kanalu se također navodi da su se kampanji svojim videoporukama i angažmanom ranije priključili i Zoran Kesić, Ida Prester, Marko Vidojković, Mile Kekin, Slavimir Stojanović Futro, Nadin Mičić, ali i druge javne ličnosti kroz tekstove i intervjue.

O spotu u kome Azra (Hristina Popović), Dule (Goran Bogdan) i Josipa (Severina Kojić) upućuju jedni drugima uvrede koje se na društvenim mrežama mogu svakodnevno pročitati, izvještavali su skoro svi regionalni mediji, a video je vrlo brzo prikupio preko 800.000 pregleda na YouTubeu.

Premda su mediji pomenuti u ovoj analizi u svojim tekstovima detaljno izvijestili o tome da je riječ o spotu koji je nastao u okviru kampanje, tu informaciju su izostavili u naslovima. Umjesto toga, u senzacionalističkim naslovima su citirali uvrede izrečene u spotu, čime su svoje članke učinili privlačnijim za klikove, navodeći pritom čitatelje na pogrešan zaključak.

Stoga svi naslovi članaka koji sadrže citate uvreda koje izgovaraju glumci, ili se u njima govori o uvredama bez naznaka da su izgovorene za potrebe spota, navodeći na pogrešan zaključak o tome da su citirane riječi zaista izgovorene u stvarnom životu, dobijaju ocjenu klikbejt.

Napomena

3.3.2023.  Portal Mondo (.rs) je u međuvremenu izmijenio članak, on sad sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 14. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Tajno “trovanje” fiskalnim računima je teorija zavjere

Fiskalni računi mogu sadržavati jedinjenje koje se dovodi u vezu s ozbiljni...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me