Raskrinkavanje.ba

Kampanja protiv govora mržnje kao mamac za klikove

Videospot “Hejt, SLOVEni, još ste živi?”, dio kampanje protiv govora mržnje, poslužio je i za nekoliko klikbejt naslova na različitim portalima.

Tportal (.hr) je 10.4.2021. objavio članak sa sljedećim naslovom:

 [VIDEO] Srpska glumica poručila Severini: 'U zemlji glupih ti bi bila kraljica'

Ovaj naslov je praćen nedovoljno jasnim nadnaslovom u kojem se navodi: 

PROTIV MRŽNJE NA INTERNETU

U samom članku se nigdje ne pominje citat naveden u naslovu, a tek kroz tekst članka postaje jasno da su pomenute riječi iz naslova, zapravo, izgovorene u videospotu koji je nastao u okviru kampanje protiv govora mržnje u realizaciji magazina Buka, a ne u stvarnom životu.

Regionalni Magazin Buka u sklopu svoje kampanje protiv govora mržnje na internetu objavio je najnoviji promotivni film u kojem glavne uloge imaju srpska glumica Hristina Popović, Severina i Goran Bogdan

Proteklih mjeseci Magazin Buka na svojim stranicama održava kampanju protiv mržnje na internetu. Nakon Mile Kekina i mnogih drugih u kampanju su se sad uključili srpska glumica Hristina Popović, Severina i Goran Bogdan.

U nastavku teksta je navedeno da je spot napisao i režirao filmski režiser Predrag Ličina, a prenesena je i izjava glavnog i odgovornog urednika Buke Aleksandra Trifunovića o spotu i kampanji.

Kako donosi Magazin Buka, 'Nit vodilja kampanje je pozdrav ‘Hej, Sloveni’, koji smo prekrstili u ‘HEJT, SLOVEni’, jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i ‘dobar dan’. Video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, a znamo koliko je to opasno i kakve sve zastrašujuće posljedice može imati', kazao je glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović.

Tekst identičan ovome, u kome se također navedeni citat ne pominje, istog dana objavljen je i na portalu Antena Zadar pod naslovom:

Srpska glumica poručila Severini: “U zemlji glupih ti bi bila kraljica!”

Sličan naslov 10.4.2021. objavio je i portal Zagorje u svojoj verziji članka o ovoj kampanji, u kojoj je dodatno citiran jedan dio teksta iz spota, odnosno izrečenih uvreda:

Srpska glumica „spustila“ Severini : „U zemlji glupih, ti bi bila kraljica“ i nazvala je „droljo ustaška“

I u ovom slučaju tek u samom tekstu se navodi da je citat iz naslova, ustvari, dio spota:

Riječ je o kampanji protiv govora mržnje „Hejt SLOVEni, još ste živi?“

(...)

Ovo se nije dogodilo u stvarnosti, ne brinite, riječ je o spotu kojeg je bosanskohercegovački magazin Buka na svom YouTube kanalu. Video ima znakovit naziv „Hejt, SLOVEni, još ste živi?“ i sastavni je dio kampanje protiv govora mržnje koju Buka realizira proteklih mjeseci.

Originalni članak sa snimkom i izjavama na koji se navedeni portali pozivaju objavljen je na portalu Buka isti dan, pod naslovom “Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan u spotu Magazina BUKA – Hejt, SLOVEni, još ste živi?”. 

Za razliku od prethodno navedenih portala, čiji naslovi navode na pogrešan zaključak o tome da su citirane riječi zaista izgovorene u stvarnom životu, iz naslova portala Buka jasno je da se radi o spotu i kampanji. Portal Buka u svom članku također nije citirao uvrede izrečene u spotu, niti tako nešto naveo u naslovu, što su u želji za “klikabilnijim” sadržajem uradili portali koji su sa Buke prenosili ovu vijest. 

Mondo (.rs), Dalmatinski portal, Zagreb info i Svet & Scandal su također svoje članke o ovom spotu i kampanji protiv govora mržnje opremili naslovima kojima se ni na koji način ne navodi da su navedene uvrede dio spota.

 DRO*O USTAŠKA, DABOGDA TI SVI POCRKALI: Severina i glumci se NIKAD STRAŠNIJE psovali - video koji morate pogledati! (Mondo.rs)

Balkan gori! BRUTALNO ISKRENI! Severina, Hristina i Goran Bogdan svima sasuli ISTINU u oči! ( Svet & Scandal)

HEJT SLOVENI Droljo ustaška, u zemlji glupih, ti bi bila kraljica! ( Dalmatinski portal)

(VIDEO) ‘Dro** ustaška ’U minuti i pol čistog prostakluka, pale su teške uvrede i na račun Severine, a poruka je moćna (Zagreb info)

Slično pomenutim, i naslov Red portala, u kojem je navedeno “Stop govoru mržnje”, nije dovoljno jasan i precizan, te ostavlja mogućnost da čitaoci zaključe da je riječ o situaciji koja se desila u stvarnosti:

STOP GOVORU MRŽNJE ❗ Na `KURVO USTAŠKA` Severina Azri odgovorila `MRŠ, SMEĆE BALIJSKO`( Red portal)

S druge strane, i portal Net (.hr ) u svom naslovu donekle ukazuje na to da je riječ o kampanji protiv govora mržnje, odnosno o glumi:

 ‘HEJT SLOVENI, JOŠ STE ŽIVI?’ Jedna i pol minuta čistog prostakluka, u jednoj od uloga je i Severina. Poanta je snažna (Net.hr)

Svi navedeni portali u tekstu su ipak objasnili da je riječ o spotu u kome učestvuju pjevačica Severina Kojić, te glumci Hristina Popović i Goran Bogdan, a koji je rađen u sklopu kampanje protiv govora mržnje. 

Pored navedenih portala, koji su svoje članke opremili manipulativnim naslovima, o spotu i kampanji su, osim Buke, izvijestili i drugi regionalni mediji u člancima opremljenim jasnim naslovima koji ne ostavljaju prostor za pogrešan zaključak. Neki od takvih primjera su:

Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan u kampanji – Hejt, SLOVEni, još ste živi? (VIDEO) (Danas)

VIDEO Severina, Goran Bogdan i Hristina Popović zajedno protiv govora mržnje:  'Hejt, SLOVEni, još ste živi?(Večernji (.hr))

Kampanja protiv govora mržnje: “Hejt, SLOVEni, još ste živi?”(Dnevni avaz)

Videospot sa naslovom “Hejt, SLOVEni, još ste živi?” je objavljen 10. aprila na YouTube kanalu portala Buka. U opisu videa je objašnjeno da je spot dio kampanje protiv govora mržnje koju ovaj magazin sprovodi već nekoliko mjeseci unazad:

 “Nit vodilja kampanje je pozdrav 'HEJ, SLOVEni', koji smo za našu priču prekrstili u 'HEJT, SLOVEni', jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i 'dobar dan'. Video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, kroz razgovor između mušterija i radnika u jednom supermarketu”, kaže glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović.

Spot je napisao i režirao proslavljeni filmski režiser Predrag Ličina, a glavne likove igraju Hristina Popović, Severina i Goran Bogdan.

“Svjedoci smo sve učestalijeg govora mržnje, koji postepeno osvaja online i offline prostor i prijeti da postane opšteprihvaćeni način komunikacije u našem društvu. Opasnosti navikavananja na ovu vrstu govora su višestruke”, upozoravaju iz Buke i dodaju da kampanja ima za cilj afirmisanje kulture dijaloga, empatije i razumijevanja među ljudima.

Glavni slogan kampanje "Hejt Sloveni, još ste živi?" oživio je i u kratkoj animaciji. Idejni kreator slogana takođe je režiser Predrag Ličina.

U opisu ovog spota na YouTube kanalu se također navodi da su se kampanji svojim videoporukama i angažmanom ranije priključili i Zoran Kesić, Ida Prester, Marko Vidojković, Mile Kekin, Slavimir Stojanović Futro, Nadin Mičić, ali i druge javne ličnosti kroz tekstove i intervjue.

O spotu u kome Azra (Hristina Popović), Dule (Goran Bogdan) i Josipa (Severina Kojić) upućuju jedni drugima uvrede koje se na društvenim mrežama mogu svakodnevno pročitati, izvještavali su skoro svi regionalni mediji, a video je vrlo brzo prikupio preko 800.000 pregleda na YouTubeu.

Premda su mediji pomenuti u ovoj analizi u svojim tekstovima detaljno izvijestili o tome da je riječ o spotu koji je nastao u okviru kampanje, tu informaciju su izostavili u naslovima. Umjesto toga, u senzacionalističkim naslovima su citirali uvrede izrečene u spotu, čime su svoje članke učinili privlačnijim za klikove, navodeći pritom čitatelje na pogrešan zaključak.

Stoga svi naslovi članaka koji sadrže citate uvreda koje izgovaraju glumci, ili se u njima govori o uvredama bez naznaka da su izgovorene za potrebe spota, navodeći na pogrešan zaključak o tome da su citirane riječi zaista izgovorene u stvarnom životu, dobijaju ocjenu klikbejt.

Napomena:

3.3.2023.  Portal Mondo (.rs) je u međuvremenu izmijenio članak, on sad sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

3.4.2024. Red portal je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 10.04.2021

Tportal: [VIDEO] Srpska glumica poručila Severini: 'U zemlji glupih ti bi bila kraljica'

Regionalni Magazin Buka u sklopu svoje kampanje protiv govora mržnje na internetu objavio je najnoviji promotivni film u kojem glavne uloge imaju srps...

  • Klikbejt
Klikbejt 10.04.2021

Antena Zadar: Srpska glumica poručila Severini: “U zemlji glupih ti bi bila kraljica!”

Regionalni Magazin Buka u sklopu svoje kampanje protiv govora mržnje na internetu objavio je najnoviji promotivni film u kojem glavne uloge imaju srps...

  • Klikbejt
Klikbejt 10.04.2021

Zagorje: Srpska glumica „spustila“ Severini : „U zemlji glupih, ti bi bila kraljica“ i nazvala je „droljo ustaška“

Riječ je o kampanji protiv govora mržnje „Hejt SLOVEni, još ste živi?“

  • Klikbejt
Klikbejt 10.04.2021

Mondo.rs: DRO*O USTAŠKA, DABOGDA TI SVI POCRKALI: Severina i glumci se NIKAD STRAŠNIJE psovali - video koji morate pogledati!

Poruka koju nosi ovaj spot veoma je važna za sve narode Balkana - pogledajte kampanju "HejT, Sloveni"!

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 10.04.2021

Red portal: STOP GOVORU MRŽNJE ❗ Na `KURVO USTAŠKA` Severina Azri odgovorila `MRŠ, SMEĆE BALIJSKO`

BUKA: Hejt, Sloveni, jošte živi!

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 10.04.2021

Dalmatinski portal: HEJT SLOVENI Droljo ustaška, u zemlji glupih, ti bi bila kraljica!

Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan u spotu su magazina BUKA protiv govora mržnje - Hejt SLOVEni, još ste živi?

  • Klikbejt
Klikbejt 10.04.0021

Zagreb Info: (VIDEO) ‘Dro** ustaška ’U minuti i pol čistog prostakluka, pale su teške uvrede i na račun Severine, a poruka je moćna

Što imaju zajedničko Goran Bogdan, Severina i Hristina Popović? Ovaj nespojivi trojac pojavljuje se u videu sa snažnom porukom. Govor mržnje sve je ve...

  • Klikbejt
Klikbejt 12.04.2021

Svet & Scandal: Balkan gori! BRUTALNO ISKRENI! Severina, Hristina i Goran Bogdan svima sasuli ISTINU u oči!

Banjalučki Magazin Buka na svom Youtube kanalu objavio je video “Hejt, SLOVEni, još ste živi?”. Video je sastavni deo Kampanje protiv govora mržnje ko...

  • Klikbejt