Raskrinkavanje.ba

Kazne za oskudno oblačenje na plaži i van nje “pljušte” samo u ljetnim klikbejt-naslovima

Nekoliko portala u BiH i regionu objavilo je senzacionalističke i manipulativne naslove o zabranama nošenja kupaćih kostima izvan plaža i kupališta u primorskim mjestima, kao i o kaznama za kršenje takvih zabrana.

Foto: Pixabay

Na portalu Srbija Danas u julu 2023. objavljen je članak sa sljedećim naslovom:

TURISTI, OPREZ - KAZNE SU PAPRENE! Bizarna zabrana u letovalištima za koju niste ni znali da postoji, a može skupo da vas košta

“Bizarna zabrana” iz naslova odnosi se na propise i kazne koje u pojedinim obalnim gradovima u našem regionu mogu biti izrečene osobama koje se izvan plaže i kupališta kreću u kupaćim kostimima. Uz navode da su takvi propisi na snazi u hrvatskim gradovima Splitu, Dubrovniku i Hvaru te crnogorskoj Budvi, u članku stoji da slična pravila postoje u Španiji i na Maldivima, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iz linka na članak vidljivo je da je prvobitno objavljen pod drugačijim naslovom. U linku piše: “Pazite u kakvom ste kupaćem na plaži, kazne pljušte zbog oskudnijeg odevanja”. U linku također stoji datum 10.7.2023. iako je datum objave članka na portalu 12.7.2023.

Dodatnu potvrdu da je članak objavljen prije 12.7.2023. daju i rezultati analize jedne od fotografija kojom je članak ilustrovan. Naime, prema nalazima alata FotoForensics, vrijeme postavljanja fotografije na stranicu je 10.7.2023.

Agregator vijesti Vesti (.rs) “pokupio” je članak portala Srbija Danas s prvobitnim naslovom koji glasi “PAZITE U KAKVOM KUPAĆEM STE NA PLAŽI KAZNE PLJUŠTE ZBOG OSKUDNIJEG ODEVANJA, KOD KOMŠIJA ZBOG OVOG SPREMITE 600 EVRA (FOTO)” prije nego što je promijenjen.

Članke s ovim naslovom u narednim su danima objavili i portali Novi, Otisak, Hayat, 24h (.ba) te Recepti za sve.

PAZITE U KAKVOM KUPAĆEM STE NA PLAŽI! Kazne pljušte zbog oskudnijeg odijevanja, kod komšija zbog ovog pripremite 600 eura! 

Članci ovih portala su kraće verzije članka objavljenog na portalu Srbija Danas te prenose samo navode o zabranama i kaznama za nepropisno oblačenje u susjednoj Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Drugi portali su članak prenosili uz sljedeće dramatične naslove:

U komšiluku pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima (Alo)

Pljušte kazne zbog kupaćih kostima: Kod komšija se oskudno odijevanje skupo plaća (Srpska Info)

Pljušte kazne zbog oskudnog kupaćeg kostima: Kod komšija zbog ovog spremite 600 evra (B92)

Pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima, idu do 600 evra (Pogled)

Pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima, kod komšija sežu do 600 evra (Nezavisne, Padrino, Princip News, TOK TV)

 

Zabrane i kazne za neprikladno oblačenje u gradovima

Informacije o zabranama nošenja kupaćih kostima izvan plaža i drugih kupališta u Dubrovniku, Splitu, Hvaru i Budvi javno su dostupne i mogu se pronaći u gradskim dokumentima, odnosno odlukama o komunalnom redu ovih gradova. O ovim zabranama, kao i kaznama za one koje ih prekrše, mediji su redovno izvještavali. Što se tiče naplaćenih kazni za ove prekršaje, takvi su primjeri u našem regionu u prošlosti bili izuzetno rijetki.

U Odluci o komunalnom redu Grada Dubrovnika iz 2020. godine, u članu 95, između ostalog stoji kako je “u Povijesnoj jezgri Grada zabranjeno hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće”. U Odluci je navedeno da će se fizička osoba koja počini taj prekršaj kazniti sa tadašnjih 2.000 kuna. Iznos kazne u eurima u ovoj odluci nije naveden. Iako u odluci stoji da  kazna iznosi 2.000 kuna, mediji su prošle godine objavili da su komunalni redari u Dubrovniku zbog šetanja u kupaćem kostimu naplatili dvije kazne od po 1.000 kuna. 

Što se tiče Splita, u članu 10. Odluke o komunalnom redu ovog grada iz 2022. godine, između ostalog se navodi da je “unutar A zone, na površini javne namjene zabranjeno biti u kupaćem kostimu, donjem rublju ili bez odjeće”. U članku 90. u dokumentu se navodi da je “zabranjeno nalaziti se na površini javne namjene u kupaćem kostimu, donjem rublju ili bez odjeće osim na prostoru plaža i kupališta”. Odluka o komunalnom redu Grada Splita navodi i da će se novčanom kaznom u iznosu 150 eura kazniti fizička osoba koja počini ovaj prekršaj. O ovoj zabrani, kao i iznosu kazne za počinjeni prekršaj, mediji u Hrvatskoj izvijestili su u januaru ove godine.

U članu 185. Odluke o komunalnom redu Grada Hvara iz 2020. godine stoji da je “unutar zone označene posebnim tablama (signalizacijom) zabranjeno hodati neodjeven, djelomično odjeven bez gornjeg ili donjeg dijela odjeće, u kupaćem ili dijelu kupaćeg kostima” te da se “minimumom odjevenosti smatraju kratke hlače ili suknja na donjem dijelu, te košulja ili majica sa ili bez naramenica (bretela) na gornjem dijelu tijela”. U članu 190. te odluke stoji da će se fizičke osobe koje postupe suprotno ovim odredbama kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 do 2.000 kuna. Dokument ne sadrži iznose kazne u eurima, a tvrdnje o visokim iznosima kazni u ovoj valuti u javnosti su prisutne još od 2017, kada su brojni mediji u Hrvatskoj objavili da su se na Hvaru pojavile table s upozorenjem te kaznama od 500 i 600 eura za one koji se kreću gradom u kupaćim kostimima ili bez dijela odjeće. Ipak, dvije godine kasnije objavljeno je da na Hvaru od postavljanja tabli nije naplaćena nijedna takva kazna, a hvarski gradonačelnik Rikardo Novak tad je izjavio da Grad “nema temelja za takve kazne” te da “kada se one i napišu, uglavnom su mandatne, oko 200 kuna”, dodajući da su ipak imale “izvrstan preventivni učinak”.

Kada je u pitanju Budva, u članu 39. tamošnje Odluke o komunalnom redu iz 2023. godine stoji da je “na javnim površinama i površinama u javnom korišćenju zabranjeno hodanje u kupaćem kostimu ili bez dijela odjeće u zoni Starog grada i gradskim ulicama, osim u kupališnoj zoni”. U dokumentu se navodi da propisane kazne za fizička lica koja počine ovaj prekršaj iznose od 200 do 1.000 eura. O ovoj zabrani, te kaznama za hodanje u kupaćem kostimu gradskim ulicama, pisali su i mediji u BiH i regionu, navodeći da se Budva ovim potezom pridružila Splitu i Dubrovniku.

Pored navedenih gradova, u mnogim člancima prenijete su i tvrdnje o sličnim zabranama u Španiji te na Maldivima. 

Na zvaničnoj stranici britanske vlade istaknuto je da oni koji putuju u Španiju trebaju znati da je na ulicama u nekim dijelovima ove zemlje protuzakonito biti samo u kupaćem kostimu, a ista zabrana u nekim dijelovima Španije postoji i za nenošenje gornjeg dijela odjeće. Na stranici se navodi i da turisti mogu biti kažnjeni ako se u kupaćim kostimima šeću promenadama uz obalu te susjednim ulicama.

Kada govorimo o Maldivima, na istoj se stranici navodi da posjetioci trebaju biti obzirni prema tamošnjim pravilima oblačenja i pokriti određene dijelove tijela ako se nalaze na lokalnim otocima, odnosno otocima koji nisu u ekskluzivnom vlasništvu turističkog odmarališta. Nudizam i sunčanje u toplesu nisu dozvoljeni nigdje, pa ni u odmaralištima.

 

“Bizarnih” zabrana nema, a kupaći kostimi nisu zabranjeni na plažama

Članak portala Srbija Danas o zabranama i kaznama za nepropisno oblačenje na gradskim ulicama, uključujući i kupaće kostime, predstavlja svojevrsnu kompilaciju medijskih objava koje u javnom prostoru kruže već niz godina. Radi se o informacijama koje su dostupne u službenim dokumentima i u medijskim objavama.

Spomenute zabrane nisu novost niti mogu biti opisane kao bizarne, kako se to tvrdi u naslovu članka na portalu Srbija Danas. Budući da članak ne sadrži nikakve dodatne informacije o nekoj takvoj mjeri, naslov o “bizarnoj zabrani u letovalištima” dobija ocjenu klikbejt.

Iako se u nekim naslovima čitatelje/ke upozorava na to da trebaju paziti u kakvom su kupaćem kostimu na plaži, takvo nešto se u samim člancima ne spominje. Shodno tome, naslovi u kojima piše da se treba “paziti u kakvom ste kupaćem na plaži” i da “kazne pljušte zbog oskudnijeg odijevanja” dobijaju ocjenu klikbejt. Istu ocjenu dobijaju i naslovi u kojima zbog kupaćih kostima “pljušte kazne kod komšija”.

Napomena:

21.7.2023: Portali Hayat i Srbija danas ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.07.2023: Portal Alo (.rs) je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno. 

25.07.2023: Portal B92 je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

28.07.2023: Portal Srpska Info je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

10.08.2023: Portal Nezavisne je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

22.11.2023: Portal Novi je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

04.12.2023: Portal Tok TV je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 12.07.2023

Novi: PAZITE U KAKVOM KUPAĆEM STE NA PLAŽI! Kazne pljušte zbog oskudnijeg odijevanja, kod komšija zbog ovog pripremite 600 eura!

Kako je u toku sezona ljetnjih odmora, donosimo vam neka pravila koja morate da znate, naročito ako podpadate pod kategoriju koja voli da se provokati...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.07.2023

Otisak: Pazite u kakvom kupaćem ste na plaži! Kazne pljušte zbog oskudnijeg odjevanja, kod komšija zbog ovog spremite 600 eura

Kako je u toku sezona ljetnjih odmora, donosimo vam neka pravila koja morate da znate, naročito ako podpadate pod kategoriju koja voli da se provokati...

 • Klikbejt
Klikbejt 12.07.2023

Hayat: PAZITE U KAKVOM KUPAĆEM STE NA PLAŽI! KAZNE PLJUŠTE ZBOG OSKUDNIJEG ODJEVANJA, KOD KOMŠIJA ZBOG OVOG SPREMITE 600 EURA

Kako je u toku sezona ljetnjih odmora, donosimo vam neka pravila koja morate da znate, naročito ako podpadate pod kategoriju koja voli da se provokati...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.07.2023

Recept za sve: PAZITE U KAKVOM KUPAĆEM STE NA PLAŽI! Kazne pljušte zbog oskudnijeg odijevanja, kod komšija zbog ovog pripremite 600 eura!

Kako je u toku sezona ljetnjih odmora, donosimo vam neka pravila koja morate da znate, naročito ako podpadate pod kategoriju koja voli da se provokati...

 • Klikbejt
Klikbejt 12.07.2023

Alo: U komšiluku pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima

Zakoni o odeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promenama tokom vremena.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.07.2023

B 92: Pljušte kazne zbog oskudnog kupaćeg kostima: Kod komšija zbog ovog spremite 600 evra

Zakoni o odeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promenama tokom vremena.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.07.2023

Nezavisne: Pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima, kod komšija sežu do 600 evra

Zakoni o odjeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promjenama tokom vremena.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.07.2023

Padrino: Pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima, kod komšija sežu do 600 evra

Zakoni o odjeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promjenama tokom vremena.

 • Klikbejt
Klikbejt 17.07.2023

Princip news: Pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima, kod komšija sežu do 600 evra

Zakoni o odjeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promjenama tokom vremena.

 • Klikbejt
Klikbejt 12.07.2023

24h: PAZITE U KAKVOM KUPAĆEM STE NA PLAŽI! KAZNE PLJUŠTE ZBOG OSKUDNIJEG ODJEVANJA, KOD KOMŠIJA ZBOG OVOG SPREMITE 600 EURA

Hrvatska Veliki broj gradova u Hrvatskoj i duž Jadrana donijeli su odluku o kažnjavanju svih onih koji se budu šetali oskudno obučeni – u kupaćim k...

 • Klikbejt
Klikbejt 12.07.2023

Tok TV: Pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima, kod komšija sežu do 600 evra

Zakoni o odjeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promjenama tokom vremena. U nekim…

 • Klikbejt
Klikbejt 12.07.2023

Srpska info: Pljušte kazne zbog kupaćih kostima: Kod komšija se oskudno odijevanje skupo plaća

Zakoni o odjeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promjenama tokom vremena.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.07.2023

Pogled: Pljušte kazne zbog oskudnih kupaćih kostima, idu do 600 evra

Zakoni o odjeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promjenama tijekom vremena.

 • Klikbejt
Klikbejt 12.07.2023

Srbija danas (.rs): TURISTI, OPREZ - KAZNE SU PAPRENE! Bizarna zabrana u letovalištima za koju niste ni znali da postoji, a može skupo da vas košta

Zakoni o odeći i oblačenju razlikuju od zemlje do zemlje i mogu da budu podložni promenama tokom vremena.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno