Raskrinkavanje.ba

Kim Jong Un nije najavio “treći svjetski rat” u komentaru o Gazi

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un govorio o ratu u Gazi i da je najavio “treći svjetski rat”. Video od kojeg su potekle ove tvrdnje zapravo je stari snimak govora Kim Jong Una kojem su dodati izmišljeni titlovi na engleskom jeziku.

Foto: Shutterstock

Na Facebooku je 28. oktobra 2023. godine objavljena fotografija vođe Sjeverne Koreje Kim Jong Una s opisom u kojem je navedeno: 

“Treći svjetski rat samo što nije počeo. Svi neka budu spremni!” rekao je Kim Jong-un.
Naveo je da bi se zbog eskalacije na Bliskom istoku "plamen rata" mogao proširiti i na druge regije svijeta.

Objava je imala više od 100 interakcija i podijeljena je 12 puta. Osim ove, na Facebooku su dijeljene i druge fotografije sjevernokorejskog vođe preko kojih su dodati napisi o skorom početku “trećeg svjetskog rata”. U Facebook objavi od 2. novembra 2023. godine podijeljena je fotografija Kim Jong Una preko koje je napisano: 

Treći svjetski rat uskoro počinje

U opisu je navedeno:

LIDER SJEVERNE KOREJE: "Stojimo na strani Palestine! Naredio sam da se pronađu načini da se Palestina podrži! Samo da znate da koristim toalet papir sa zastavom Izraela! Treći svjetski rat uskoro počinje! Svi moramo biti spremni! Sukobi na Bliskom istoku će dovesti do širenja neprijateljstva na druge regije svijeta." 🚨🚨🚨

Ova objava podijeljena je 22 puta. 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da je Kim Jong Un najavio “treći svjetski rat” u izjavi u kojoj je izrazio podršku Palestini potječu iz viralnog videosnimaka objavljenog 12. oktobra 2023. na društvenoj mreži Instagram. U videosnimku je prikazano obraćanje Kim Jong Una koji govori na korejskom, ali su dodati titlovi na engleskom jeziku. U titlovima na engleskom jeziku navedeno je: 

Za vrijeme Bajdenove administracije sukobi izbijaju svake godine. Ove godine počeo je rat između Izraela i Palestine. Prošle godine počeo jr rat između Rusije i Ukrajine. A prije dvije godine vojna oprema vrijedna milijarde ostavljena je talibanima. Bojim se da ako Bidenova administracija ne prestane postojati nakon sljedećih izbora, treći svjetski rat može početi. Ko zna koji će rat izbiti naredne godine. Podržavam Donalda Trampa za predsjednika 2024. Sretno gospodinu Trampu.

Ovaj videosnimak Kim Jong Unovog govora s engleskim titlovima dijeljen je na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i TikTok na engleskom govornom području. Portali za provjeru činjenica poput Reutersa, AFP-a, PolitiFacta, FullFacta i Associated Pressa u analizama ovog videosnimka naveli su da se radi o starom videosnimku s izmišljenim prevodom u titlovima. 

Videosnimak kojem su dodati engleski titlovi nastao je u oktobru 2020. godine i prikazuje sjevernokorejskog vođu koji drži govor povodom obilježavanja 75. godišnjice vladajuće Korejske radničke partije. Govor sjevernokorejskog vođe tada su prenijeli brojni svjetski i regionalni mediji (1, 2, 3, 4, 5), a dostupan je i na nekoliko YouTube kanala (1, 2, 3). 

Kim Jong Un je tokom vojne parade u oktobru 2020. godine, kako je navedeno u članku PolitiFacta od 23. oktobra 2023. godine, održao govor u kojem je upozorio da će njegova zemlja upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju provokacije i zahvalio narodu što je savladao teškoće tokom pandemije Covid-19. 

Prevedena verzija Kimovog govora nema riječi “Biden”, “Trump”, “Izrael”, “Palestina”, “Rusija”, “Ukrajina” ili “Talibani”. Ruska invazija u Ukrajini u februaru 2022. i napad Hamasa u Izraelu 7. oktobra još se nisu bili dogodili.

Dakle, titlovi u videu nisu prevod govora Kim Jong Una, kojeg je održao 2020, prije početka invazije Rusije na Ukrajinu i prije rata u Gazi. Shodno činjenicama, tvrdnju da je Kim Jong Un najavio “treći svjetski rat” komentarišući rat u Gazi, objavljenu na Facebooku u oktobru, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena: 

23.11.2023: Na portalu Dnevne vijesti 3.11.2023. objavljen je članak u kojem se netačno navodi da je Kim Jong Un, govoreći o sukobu u Gazi, najavio početak trećeg svjetskog rata. Na Facebooku je također u nekoliko objava podijeljena izmišljena izjava sjevernokorejskog lidera (1, 2, 3). Shodno činjenicama, i ovim objavama netačne tvrdnje dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2023

Facebook profili i stranice: LIDER SJEVERNE KOREJE: "Stojimo na strani Palestine!

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.11.2023

Facebook profili i stranice: KIM JONG UN

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.11.2023

Dnevne vijesti (.com): LIDER SJEVERNE KOREJE: “Stojimo Na Strani Palestine, Treći Svjetski Rat Uskoro Počinje!

Naredio sam da se pronađu načini da se Palestina podrži! Samo da znate da koristim toalet papir sa zastavom Izraela!

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.11.2023

Facebook profili i stranice: SVE JE BIBLIJSKI‼️

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.11.2023

Facebook profili i stranice: ...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.11.2023

Facebook profili i stranice: Sve je moguce!

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.11.2023

Facebook profili i stranice: 😪😪😪😪😪😪😪

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2023

Facebook profili i stranice: Kim Jong Un

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2023

Facebook profili i stranice: LIDER SJEVERNE KOREJE:

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2023

Facebook profili i stranice: Kim Jong Un

  • Prenošenje lažnih vijesti