Kineski vojni konvoj nije ušao u Ukrajinu

Tvrdnja da je kineski vojni konvoj ušao u Ukrajinu iz Rusije dijeli se na društvenim mrežama uz videosnimak kolone vojnih vozila. Snimak prikazuje vojnu vježbu u Rusiji, a ne ulazak kineskih trupa u Ukrajinu.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Na Facebooku (1, 2, 3, 4) i Twitteru (1, 2, 3) dijeli se tvrdnja da je kineski vojni konvoj ušao na prostor Ukrajine iz Rusije. Kao dokaz te tvrdnje korisnici/e dijele videosnimak koji je objavljen na privatnom Facebook profilu 20.9.2022. godine.

Objava od juče, 19.09.
Kineski vojni konvoj ušao u Ukrajinu iz Rusije.
Neprovereni video navodno prikazuje kineske jedinice kako ulaze u Ukrajinu nakon prošlonedeljnih razgovora ruskog predsednika Putina i šefa KPK Sija.

Šta su činjenice?

Videosnimak u trajanju od jedne minute i 16 sekundi prikazuje prolazak deset vojnih vozila s kineskim oznakama. Snimljen je iz putničkog automobila, uz komentare muškarca na ruskom jeziku.

Navode da je kineski vojni konvoj ušao u Ukrajinu iz Rusije analizirao je njemački fact-checking portal Correctiv 30.9.2022. godine.

Snimak koji “dokazuje” ove navode nastao je tokom vojne vježbe u Rusiji i objavljen je na YouTubeu 30. avgusta. Vježba je održana u Vladivostoku. Snimak zaista prikazuje kolonu kineskih vojnih vozila, ali na teritoriji Rusije, ne kako “ulaze u Ukrajinu”. U analizi Correctiva navodi se:

Kina je 17. avgusta najavila da će uputiti svoje trupe na vježbu. Slična vojna vježba održana je 2018. godine, o čemu je izvijestio Deutsche Welle. Ovogodišnja vježba je, međutim, manja i nosi naziv “Vostok 2022”, odnosno “Istok 20222. Kako je  Spiegel izvijestio, trajala je sedam dana. Pored Kine i Rusije, zemlje učesnice bile su Mongolija, Bjelorusija, Indija i Tadžikistan. Vježba je izvedena u vojnim bazama u istočnom Sibiru i u Japanskom moru.


U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, Kina zvanično nema vojno učešće i za sada održava neutralnu ulogu. Correctiv navodi da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na okončanje sukoba, ali, istovremeno, Kina nije podržala sankcije protiv Rusije te je nastavila ekonomsku saradnju s ovom zemljom. 

S druge strane, Evropska unija uvela je niz sankcija Rusiji kao odgovor na invaziju. Sjedinjene Američke Države takođe su uvele sankcije Rusiji.

Dakle, videosnimak iz avgusta 2022. godine s vojne vježbe u Rusiji netačno se predstavlja kao snimak ulaska kineskih vojnih trupa u Ukrajinu. Kina nije poslala trupe u tu zemlju.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je kineski vojni konvoj ušao u Ukrajinu iz Rusije, objavljenu uz ovaj snimak 20.9.2022. na Facebooku, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 28. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me