Raskrinkavanje.ba

Klikbejt-manipulacija: Sladić nije uporedio polarnu svjetlost s “ratnim nebom” devedesetih

Izvještavajući o pojavi polarne svjetlosti u BiH i regionu, nekoliko portala prenijelo je Facebook status meteorologa Nedima Sladića i članke opremilo klikbejt-naslovima u kojima mu je pripisano zlokobno tumačenje ove pojave.

Foto: Wikimedia CommonsKristian Pikner

Prošle sedmice, tačnije 5. novembra 2023, u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine i susjednih država bila je vidljiva polarna svjetlost (aurora borealis). Korisnici/e društvenih mreža masovno su dijelili/e fotografije crvenog neba, a o ovome su izvijestili i brojni mediji. Neki su u svojim člancima prenijeli Facebook status meteorologa Nedima Sladića, koji je komentarisao ovu nesvakidašnju pojavu. 

Na portalu Haber 5.11.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Sladić komentirao nebo iznad BiH: Ne sviđa mi se boja, ovako je bilo pred rat 1991.

U članku se navodi:

Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore – napisao je Sladić.

Posmatrana, dodaje, sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi.

Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće – naveo je Sladić.

Sladićev status izazvao je brojne reakcije, navodi se u članku, te se izdvaja komentar jednog Facebook korisnika u kome navodi da su “pred rat, 1991. zalasci sunca bili često jarko crveni”.

Na njegovu objavu reagirali su mnogi, a posebno je pažnju privukao komentar jednog pratioca koji je naveo kako se ni njemu ne sviđa boja neba nikako.

– Kažu stariji ljudi pred rat, 1991. zalasci sunca su bili često jarko crveni… Ali da zaista ne crnjačimo jer je crnjaka fakat previše, zapravo crvena boja i jeste tipičnija južnije, a zelena sjeverno – naveo je ovaj pratilac.

Članke sa istim ili sličnim naslovom objavili su i portali 072 info, Svjetlo islama, Dnevne vijestiMz Lukavica, Dijaspora info i Najbolja narodna muzika. Najbolja narodna muzika, Dijaspora info i Mz Lukavica u naslovima su koristili i znake navoda. 

Ova tri portala, za razliku od ostalih, ne sadrže dio u kome se prenosi sadržaj komentara Facebook korisnika u kome on navodi da su “pred rat, 1991. zalasci sunca bili često jarko crveni”.

Na društvenoj mreži X objavljen je i screenshot na kome se vidi pomenuti naslov.

 

Šta su činjenice?

 

Neki od navedenih medija su kao izvor u svojim člancima naveli Dnevni avaz. Trenutno dostupna verzija članka na ovom portalu opremljena je naslovom: “Sladić komentirao nebo iznad BiH: Neka ostane zapamćeno”. Ipak, podaci iz koda stranice govore da je članak mijenjan nakon što je objavljen, a iz samog linka vidljivo je da je ovaj medij prvobitno objavio članak opremljen naslovom u kojem je Sladiću pripisana izjava o boji neba “pred rat 1991. godine”.

Fotografija objavljena na društvenoj mreži X zapravo je screenshot prve verzije Avazovog članka, što je jasno na osnovu drugih objava na društvenim mrežama na kojima se vidi stari naslov.

U članku Avaza, ali i većine drugih portala, bio je “embedovan” Sladićev Facebook status, koji više nije dostupan. U arhiviranim verzijama pojedinih članaka moguće je vidjeti kako je status izgledao.

Dakle, jasno je da Sladić u statusu nije napisao ono što su mu pojedini mediji pripisali u naslovima. On jeste uzgred spomenuo da mu se ne sviđa crvena boja neba, no nije rekao “ovako je bilo pred rat 1991”. I iz samih članaka jasno je da Sladić u svojoj izjavi pojavu aurore borealis nije povezao sa nebeskim prilikama 1991. godine, već je to učinio jedan od Facebook korisnika u komentaru.  
 

Šta je aurora borealis?

 

Doktorand na “Maks Plank” institutu za istraživanje Sunčevog sistema u Getingenu Dušan Vukadinović za portal Danas objasnio je da polarna svjetlost nastaje u sudarima brzih naelektrisanih čestica iz sunčeve atmosfere, uglavnom elektrona i protona, sa atomima u Zemljinoj atmosferi.

„Ove naelektrisane čestice su izbačene u visokoenergetskim procesima iz Sunčeve atmosfere i čine Sunčev vetar. Pri naletu Sunčevog vetra na Zemljino magnetno polje, naelektrisane čestice bivaju zarobljene i to uglavnom u blizini Zemljinih polova. Ovo je i razlog zbog koga se aurore uglavnom vide daleko na severu ili jugu Zemlje“, objašnjava Vukadinović.

Kako on dalje navodi ovakve pojave se mogu javiti i na nižim geografskim širinama kada je Sunčev vetar dovoljno brz.

„U slučaju kada je Sunčev vetar veoma snažan, iliti brz, on može da savlada jako magnetno polje Zemlje. Time se čestice Sunčevog vetra spuštaju na niže geografske širine i omogućavaju nam da vidimo aurore i iz naših krajeva“, kaže Vukadinović.

On je objasnio da ne može svaka eksplozija na Suncu da prouzrokuje auroru borealis na geografskim širinama van Zemljinih polova. Kako je naveo, “da bi nas Sunčev vetar pogodio, potrebno je da se Zemlja nađe na putu ovog vetra”.

Shodno navedenom, izjavu u kojoj je Nedimu Sladiću pripisano poređenje nedavne pojave polarne svjetlosti sa bojom neba 1991. godine, čime se implicira predviđanje nekog katastrofalnog događaja kao što je rat, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Naslove sa ovom izjavom ocjenjujemo i kao klikbejt.

Napomena

9.11. 2023. Članak portala Dijaspora info je izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

10.11. 2023. Članak portala MZ Lukavica je izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 05.11.2023

Haber: Sladić komentirao nebo iznad BiH: Ne sviđa mi se boja, ovako je bilo pred rat 1991.

Posmatrana s područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žuto-zelene, napisao je Sladić

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 05.11.2023

Svjetlo Islama: Sladić komentirao nebo iznad BiH: Ne sviđa mi se boja, ovako je bilo pred rat 1991.

Posmatrana s područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žuto-zelene, napisao je Sladić

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 05.11.2023

Dnevne vijesti (.com): Nedim Sladić Šokirao Informacijama: Ne Sviđa Mi Se Boja, Ovako Je Bilo Pred Rat 1991.

Posmatrana s područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žuto-zelene, napisao je Sladić

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 05.11.2023

Twitter profil: Političko- meteorološki analitičar

  • Manipulisanje činjenicama