Raskrinkavanje.ba

Klikbejt naslovi o ANP-u, Programu reformi i članstvu BiH u NATO

Gostovanje državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan u programu N1 televizije, na nekoliko portala je predstavljeno uz naslove u kojima mu se pripisuje rečenica koju nije izgovorio.

Na portalu Frontal, 5. decembra ove godine, objavljena je vijest pod sljedećim naslovom:

Metju Palmer: Program reformi BiH nije ni ANP ni članstvo!

Članak   je objavljen nakon  gostovanja izaslanika državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan, Matthewa Palmera, na televiziji N1 u emisiji Pressing. Program reformi je dokument usvojen na sjednici Predsjedništva BiH, 19. novembra 2019, koji je izazvao polemike u domaćoj javnosti, jer njegov sadržaj nije javno dostupan.

Frontalov tekst sa identičnim naslovom istog dana je objavila  Alternativna televizija, dok je Radio Televizija Republike Srpske, RTRS, koristila neznatno izmijenjen naslov koji glasi:

Palmer: Program reformi BiH nije ni ANP ni članstvo

Naslov članka sugeriše da se radi o citatu, to jest da je sam Palmer rekao kako Program reformi nije ni ANP (godišnji nacionalni program koji zemlja članica predstavlja NATO-u u cilju sticanja članstva) ni članstvo (u NATO-u). Takva izjava, međutim, u tekstu ne postoji. Tačna Palmerova izjava glasi:

Mislim da je mnogo slobodno korišten jezik kada je ovo u pitanju. Ono što je zaista važno nije kako se izvještaj zove, nego šta on nudi Bosni i Hercegovini, šta je to što taj proces nudi ovoj zemlji. Podnošenje samog izvještaja jeste otpočinjanje procesa koji jača partnerstvo između BiH i NATO-a, a cilj je da se kroz redovnu seriju izvještaja pomogne sektoru odbrane i bezbjednosti Bosne i Hercegovine kako bi postala jača. Mnogo je tu tehničkih stvari, radi se o procesu javnih nabavki u oružanim snagama, radi se o načinu unapređenja upravljanja personalom, radi se dakle o tome da se pomaže BiH da bude bolji partner NATO-u, bolji partner SAD-u i bolji partner Zapadu. Mi imamo izvanredno partnerstvo u sektorima odbrane i bezbjednosti ali ima prostora za unapređenje i jačanje“, kazao je Palmer.

Ova izjava može se čuti u emisiji Pressing, od 10:15 do 11:17

Na voditeljevo pitanje da li je usvajanjem političkog dogovora nastavljen ili zaustavljen put BiH u NATO, te da li misli da će zemlja postati članica saveza, Palmer je odgovorio: 

To je zvanična politika Bosne i Hercegovine, put ka članstvu prema sjevernoatlanstkom savezu. To je cilj koji Sjedinjene Američke Države podržavaju. Međutim, radi se o dugoročnom cilju. Ono na šta smo sada fokusirani nije pitanje članstva u NATO savez koje uzrokuje velike tenzije ovdje. Ono na šta smo fokusirani jeste da radimo sa partnerima ovdje u BiH kako bismo ojačali sektor odbrane i bezbjednosti, kako bi BiH bila bolji partner i NATO-u i SAD-u. A kada članstvo bude zrelo za donošenje odluke u tom slučaju će BiH biti kvalifikovana da je i donese“, naglasio je specijalni predstavnik.

Ova izjava je takođe dostupna u emisiji Pressing, od 11:35 do 12:20 minuta.

Nakon navedenih pitanja, voditelj je Palmeru postavio još jedno pitanje vezano za NATO, ali ni tada Palmer nije izgovorio ono što mu se u naslovu analiziranih članaka pripisuje.

S obzirom na to da citat iz naslova nije naveden nigdje u tekstu, niti se Palmer tokom emisije izjašnjavao o odnosuPrograma reformi i usvajanja ANP-a i članstva BiH u NATO-u, članak sa portala Frontal, kao i sva prenošenja, će dobiti ocjene klikbejt i dezinformacija.(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 05.12.2019

Frontal (.ba): Metju Palmer: Program reformi BiH nije ni ANP ni članstvo!!!

Ne stišava se bura oko Programa reformi BiH koji su u novembru potpisali članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine, čime je odblokirano i formiranje...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 05.12.2019

Alternativna televizija: Metju Palmer: Program reformi BiH nije ni ANP ni članstvo!

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer) rekao je u emisiji Pressing za N1 televiziju da Pr...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 05.12.2019

RTRS: Палмер: Програм реформи БиХ није ни АНП ни чланство

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер рекао је у емисији Пресинг за Н1 телевизију да Програм реформи БиХ...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija