Raskrinkavanje.ba

Klikbejt naslovi o napadu u školi u Lukavcu

Izvještavajući o napadu u kom je maloljetnik ranio nastavnika u školi u Lukavcu, pojedini su mediji članke opremili netačnim i obmanjujućim naslovima.

Foto: freepikmego-studio

U jutarnjim satima 14. juna 2023. godine maloljetni napadač je u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” u Lukavcu ranio nastavnika engleskog jezika, koji je i pomoćnik direktora škole, nanijevši mu teške povrede vatrenim oružjem. Maloljetnik je bivši učenik ove škole, koji je krajem prošle godine disciplinskom mjerom prebačen u drugu školu.

O ovom su napadu intenzivno izvještavali mediji iz Bosne i Hercegovine, ali i iz regiona. Neki od njih su svoje članke opremili netačnim i obmanjujućim naslovima. Anonimni portal Dobar Dan objavio je članak o napadu istog dana i opremio ga sljedećim naslovom:

Po uzoru na Kostu?! Bosna i Hercegovina zavijena u CRN0! Učenik rešetao sve redom u osnovnoj školi! IMA P0GINULIH!

Suprotno navodu iz naslova, članak ne sadrži informaciju o “poginulima”. Navodi se da je ranjeni uposlenik škole u teškom stanju i da je prevezen u bolnicu te da niko drugi nije povrijeđen.

Dakle, kako smo već naveli vijesti nam dolaze iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz jednog grada koji se nalazi u okolini Tuzle, a riječ je o gradu koji se zove Lukavac. Naime, radi se o tome da se u ovom gradu, u jednoj osnovnoj školi desio zločin koji je počinilo maloljetno lice. Kako tamošnji mediji prenose radi se o tome da je učenik upucao jednog od uposlenika ove škole, i da se on nalazi u teškom stanju te je odmah prevezen u bolnicu. Dalje, prema našim saznanjima nko drugi nije povrijeđen, učenici ove škole su na bezbjednom, a dječak koji je ovo počinio je prema pisanju medija bivši učenik koji je iz ove škole premješten u drugu zbog lošeg vladanja.

Identičnim naslovom članke o ovom događaju opremili su i Balkan Life Today, Zena portal, Vas Glas, Pozitiv media i LifestyleDOM. Svi sadrže iste informacije – da je ranjeni uposlenik škole u teškom stanju i da jedini povrijeđeni. 

Napadnuti nastavnik operisan je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Iz ove su ustanove 15. juna potvrdili da samostalno diše, da je svjestan, ali i da je njegovo zdravstveno stanje i dalje teško. Prema informacijama od 19. i 21. juna, njegovo stanje bilo je stabilno.

Kako su potvrdili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, maloljetni napadač ispalio je više hitaca iz vatrenog oružja prema nastavniku O.N. i pogodio ga je u vrat. 

"Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina. Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen bit će predmet vještačenja", saopćilo je Tužilaštvo TK. (Radio Slobodna Evropa)

Portal Vas Glas je u članku naveo da je počinilac “učenica”.

 

Novinarska zapažanja predstavljena kao zapažanja istražitelja

 

Portal Srbija Danas je 14. juna 2023. godine objavio članak opremljen naslovom koji navodi na zaključak da su istražitelji pronašli moguću vezu s napadom koji se dogodio u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar".

NOVI DETALJI O DEČAKU IZ LUKOVCA: Jeziva podudarnost sa ubicom sa Vračara naterala je istražitelje da se zapitaju SAMO JEDNO!

U prvom dijelu članka navodi se da je maloljetnik koji je ranio nastavnika u Lukavcu prebačen iz policijske stanice u Kliniku za psihijatriju te da ne može krivično odgovarati. Takođe se navode i drugi detalji napada. 

U drugom dijelu članka povučene su paralele sa masovnim ubistvom koje se dogodilo u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar". Ovaj dio članka ima međunaslov “JEZIVA PODUDARNOST”. U njemu se ukazuje na niz sličnosti između dva napada. Tako se navodi da je i u jednom i u drugom slučaju počinilac krivičnog djela mlađi maloljetnik, da su se napadi desili u osnovnim školama koje pohađaju maloljetnici, da su i jedan i drugi napadač smješteni u psihijatrijsku ustanovu te da je mogući motiv osveta. U članku se takođe napominje da je oružje bilo dostupno napadačima i u jednom i u drugom slučaju. Međutim, jasno je da je riječ o novinarskim zapažanjima, nikako zapažanjima istražitelja. 

Dostupnost vatrenog oružja detetu uzrasta od 14 godina takođe predstavlja važno pitanje koje će neminovno morati da se postavi u istrazi.

Ako je suditi po nezvaničnim informacijama koje dolaze sa terena, motivi napada obojice učinilaca svirepih krivičnih dela su tesno vezana za osvetu. Kao i dečak ubica sa Vračara, maloletnik je smešten u psihijatrijsku ustanovu.

Uz prethodno pomenutu karakteristiku, možemo pridodati i javno oglašavanje ubica pre učinjenog dela. Naime, i jedan i drugi maloletnik su prethodno učinili dostupnim javnosti svoje pretnje (naglas su govorili o svojim namerama) ali nažalost to nije naišlo na adekvatnu pažnju i prevenciju kako od strane okruženja tako i institucija i društva u celini.

Srbija danas je kao izvor navela Tanjug, no članak ove agencije ne sadrži dio o “jezivoj podudarnosti” niti naslov o tome da je “natjerala istražitelje da se zapitaju samo jedno”.

Članke s ovim naslovom objavili su i Novi, Drugačije, Kalesijski, Haber, Današnje, Zanimljiv (.net), Kolac nas, Ludujemo INFO i Obavestavamo. Slične naslove pronašli smo i u nešto drugačijim člancima portala Dobar Dan, Pozitiv media i USK vijesti. Ni ovi članci ne sadrže informaciju o tome šta su se navodno zapitali neimenovani istražitelji iz naslova. 

Shodno navedenom, naslov portala Dobar dan u kome se tvrdi da je bilo “poginulih” u napadu u školi u Lukavcu i da je “učenik rešetao sve redom” dobijaju ocjene lažna vijest i klikbejt. Druge objave ovog naslova dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i klikbejt.

 Ocjenu klikbejt dobijaju i naslovi o “jezivoj podudarnosti” koja je natjerala istražitelje da se “zapitaju samo jedno”.

Napomena

27.6.2023. Portal Vas glas je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

28.6.2023. Balkan Life Today je izmijenio članak, on sarži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno. Jedan od dva ocijenjena članka portala Dobar dan je izmijenjen, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

29.6.2023. Portali Drugačije i Srbija danas su izmijenili članke, oni sada sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 14.06.2023

Srbija danas (.rs): NOVI DETALJI O DEČAKU IZ LUKOVCA: Jeziva podudarnost sa ubicom sa Vračara naterala je istražitelje da se zapitaju SAMO JEDNO!

U slučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima dece.

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 15.06.2023

Haber: NOVI DETALJI O DJEČAKU IZ LUKAVCA: Jeziva podudarnost sa ubicom sa Vračara natjerala je istražitelje da se zapitaju SAMO JEDNO!

Uslučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima djece.

  • Klikbejt
Klikbejt 21.06.2023

Danasnje: NOVI DETALJI O DEČAKU IZ LUKOVCA: Jeziva podudarnost sa ubicom sa Vračara naterala je istražitelje da se zapitaju SAMO JEDNO!

U slučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima dece.

  • Klikbejt
Klikbejt 15.06.2023

Zanimljiv.net: NOVI DETALJI O DJEČAKU IZ LUKAVCA: Jeziva podudarnost sa ubicom sa Vračara naterala je istražitelje da se zapitaju SAMO JEDNO!

Slučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima djece.

  • Klikbejt