Klikbejt naslovi o “rasulu” u SNSD-u

U naslovima dva članka na portalu Slobodna Bosna tvrdi se da u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vladaju “raspad sistema” i “rasulo”. U člancima se za takve konstatacije ne nudi objašnjenje.

Foto: SNSD

Na portalu Slobodna Bosna 22.7.2022. godine objavljen je članak sa sljedećim naslovom:

RASPAD SISTEMA U SNSD-u: Gorica Dodik javno progovorila o ljubavnicama, starletama, i preletačima - "Sram vas bilo..."

Iako se iz naslova može zaključiti da članak donosi komentar Gorice Dodik o stanju u stranci Savez nezavisnih socijaldemokrata, iz uvoda je jasno da je riječ o njenom komentaru na slučaj Jovane Suslovski, koja nije mogla konkurisati za poziciju na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu jer ima prebivalište u Republici Srpskoj.

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, na svom Twitter profilu reagovala je na status Jovane Suslovski, magistra i studenta generacije kojoj je, kako navodi, zabranjeno da se prijavi na konkurs za posao u Federaciji BiH.

“I dok se razni bez diploma, sa kupljenim diplomama, ljubavnice, ljubavnici, starlete, preletači i ostali jahači šaltaju iz fotelja u fotelje i unapredjuju “po zasluzi” ova žena ne može da nađe posao. I nije najveći problem to što ona iz Republike Srpske ne može raditi u Sarajevu na fakultetu, to je za očekivati, problem je što za nju ovakvu nema mjesta ni u Republici Srpskoj. Sram vas bilo”, poručila je Gorica Dodik.

U članku je navedena izjava dekana FPN-a Sead Turčala koji je objasnio da je Suslovski spriječena da konkuriše zbog činjenice da konkurs realizuje Federalni zavod za zapošljavanje, što znači da se samo osobe na evidenciji biroa za zapošljavanje u Federaciji mogu prijaviti na konkurs. 

Kako je i navedeno, Dodik je svoj komentar objavila na ličnom Twitter profilu. Tweet je objavila 21. juna i nije pominjala “ljubavnice, starlete i preletače” ili “raspad sistema” u kontekstu partije koju vodi njen otac Milorad Dodik. U članku se ne obrazlaže konstatacija iz naslova o “raspadu sistema u SNSD-u”.

Na istom je portalu dan kasnije, 23. juna, objavljen članak opremljen naslovom o “rasulu u SNSD-u”:

RASULO U SNSD-u: Milorad Dodik u Banjoj Luci priznao sve -"Moramo biti okupljeni oko..."

U članku se navode Dodikove izjave o tome da je SNSD jedina partija koja je sposobna da odgovori na izazove koji su pred Republikom Srpskom i da je riječ o jedinoj državotvornoj stranci u tom entitetu. Citirane su njegove izjave u kojima govori o uspjesima, stabilnosti i ulozi koju SNSD ima u očuvanju Republike Srpske.

"Mi smo vodeća partija i to smo pokazali u najsloženijim okolnostima i u izazovima s kojima smo se suočavali vodeći ovo društvo. Samo SNSD može da odgovori na sve izazove čuvajući naš način života i stabilnost Srpske. To smo radili i radićemo", rekao je Dodik.
(...)
"Sve to može samo SNSD, a sve drugo bila bi avantura. Zato je važno da naši kandidati pobijede na izborima. SNSD mora dobiti apsolutnu većinu kako bismo bili jaki u donošenju odluka u korist Srpske", poručio je Dodik.

Iako navedene izjave nisu “priznanje” Milorada Dodika o “rasulu” u stranci, na samom kraju članka navodi se da je i Gorica Dodik poslala slične poruke koje “dokazuju da u redovima SNSD-a vlada rasulo”.

Podsjetimo, nedavno je i Gorica Dodik, kćerka lidera SNSD-a, također poslala slične poruke, koje dokazuju kako u redovima SNSD-a vlada rasulo. Dodikova kćerka spominjala je ljubavnice, starlete i preletače. 

Više pročitajte OVDJE.

Ovaj članak prenijelo je sedam portala, uključujući Samo provjereno, Bosna Info, Dnevne aktuelnosti Dijalog i druge. 

U analiziranim člancima nisu obrazložene konstatacije iz naslova da je došlo do “raspada sistema” i “rasula” u SNSD-u. Oni donose izjave koje ne potvrđuju te tvrdnje, stoga ovi naslovi dobijaju ocjenu klikbejt

Napomena

29.7.2022. Portal Slobodna Bosna je izmijenio naslove koji su bili obuhvaćeni ovom analizom. Shodno tome, članci ovog portala dobijaju i ocjenu ispravljeno. Isto su uradili portali Samo provjereno i ZASREBRENICU.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 29. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me