Raskrinkavanje.ba

Klikbejt-naslovi o “smrti” Dragane Mirković i Žike Jakšića

Anonimni portali nastavljaju mamiti klikove izmišljanjem smrti poznatih. Ove sedmice u svojim su naslovima “sahranili” pjevačicu Draganu Mirković i voditelja Žiku Jakšića.

Foto: Ilustracija, Raskrinkavanje

Portal Magazin dan objavio je 16.10.2023. članak s fotografijom pjevačice Dragane Mirković sa sljedećim naslovom:

Nakon Džeja, opraštamo se i od Dragane: TEŠKA BOLEST je dokrajčila u nedelju, TUGA U SRBIJI….

 Screenshot: Magazin dan

Članak je prenio anonimni portal Balkan Life Today, koji je istog dana objavio i članak s fotografijom televizijskog voditelja Žike Jakšića i sljedećim naslovom:

GRAND SE OPRAŠTA OD VELIKANA…. Nije istrpeo, PUCAO SEBI U GLAVU…(FOTO)

 Screenshot: Balkan Life Today

Ovi članci podijeljeni su na pet Facebook stranica različitih naziva, poput Recepti zdravlje i Jeste li znali?

U naslovu članka o Dragani Mirković spominje se Džej, odnosno Džej Ramadanovski, pjevač koji je preminuo krajem 2020. godine. U članku se govori o zdravstvenom problemu koji Mirković ima sa štitnjačom. Dalje se navodi da je pjevačica modifikovala svoj režim liječenja kako bi prednost dala prirodnim lijekovima, te da se “osjeća zdravo”. Na kraju teksta govori se o planiranim koncertima ove pjevačice. 

Nigdje se ne spominje da je pjevačicu bolest “dokrajčila” niti da se bilo ko “oprašta od nje”.

U članku o Žiki Jakšiću navodi se da je voditelj imao operaciju uklanjanja slijepog crijeva te “produljeno razdoblje razmišljanja o složenosti života i smrti”. Članak govori i o tome da je Jakšić kupio pogrebnu parcelu za sebe, kako taj teret ne bi pao na njegovu porodicu. U članku se opisuje kako je ovog voditelja zabolio zub u Beču, ali se ne navodi da je preminuo ili da je počinio samoubistvo.

Internet-pretraga za Draganu Mirković i Žiku Jakšića ne daje nijedan rezultat koji bi potvrdio da je ovo dvoje poznatih preminulo ili da je neki kredibilan medij prenio informaciju o njihovoj navodnoj smrti. Pretraga pokazuje nekoliko tekstova o Mirković objavljenih tog istog dana, od kojih neki najavljuju njen skori koncert.

Budući da se navodi o smrti Dragane Mirković mogu naći samo u naslovima dva anonimna portala te da ovi članci ne sadrže takve navode, naslov portala Magazin dan dobija ocjene lažna vijest i klikbejt, a naslov portala Balkan Life Today dobija ocjene prenošenje lažnih vijesti i klikbejt. Ocjene lažna vijest i klikbejt dobija i naslov portala Balkan Life Today iz kojeg se može zaključiti da je Žika Jakšić “pucao sebi u glavu”.

Napomena

17.10.2023. Portal Balkan Life Today je ispravio netačne tvrdnje u svojim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

18.10.2023. Portal Magazin dan je ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 16.10.2023

Magazin Dan: Nakon Džeja, opraštamo se i od Dragane: TEŠKA BOLEST je dokrajčila u nedelju, TUGA U SRBIJI….

U današnje vrijeme, mnogi pjevači koji su i više nego popularni, vode velike bitke sa raznim bolestima, o kojima uopšte toliko ne govore u medijima. J...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Klikbejt 16.10.2023

Balkan Life Today: Nakon Džeja, opraštamo se i od Dragane: TEŠKA BOLEST je dokrajčila u nedelju, TUGA U SRBIJI….

U današnje vrijeme brojni renomirani pjevači bore se s teškim bolestima o kojima se mediji često ne spominju. Među njima je i Dragana Mirković, omilje...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Klikbejt 16.10.2023

Balkan Life Today: GRAND SE OPRAŠTA OD VELIKANA…. Nije istrpeo, PUCAO SEBI U GLAVU…(FOTO)

Nakon neočekivanog uklanjanja slijepog crijeva, Žika Jakšić imao je produljeno razdoblje razmišljanja o složenosti života i smrti. U razgovoru s novin...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno