Raskrinkavanje.ba

Klikbejt-naslovi o “smrti” poznatih na portalu Region danas

Ova analiza je označena kao: Analize izvještavanja

Članci na anonimnom portalu Region danas opremljeni su fotografijama poznatih osoba i naslovima koji navode na pogrešan zaključak da je osoba s fotografije preminula.

Foto: Mdjaff, Freepik

Kombinacije naslova i fotografija u nizu članaka objavljenih u rubrici “Zanimljivosti” na portalu Region danas navode na pogrešan zaključak da su pojedine ličnosti iz javnog života preminule. Tako je na ovom portalu 22. aprila 2024. objavljen sljedeći naslov u kombinaciji s crno-bijelom fotografijom voditeljke Dušice Jakovljević: 

NA ŽALOST DESILASE SMRT: ”Čuvaj se tamo gore… Nebo je bogatije za još jednog anđela…” Oproštajna poruka koja kida dušu

Region Danas 1

Međutim, članak govori o smrti karatistkinje Snežane Pantić. Ona je preminula u 44. godini, a voditeljka Dušica Jakovljević se povodom njene smrti oglasila na Instagramu.

Ova vest potresla je javnost, a tim povodom oglasila se voditeljka Dušica Jakovljević koja je tužnu vest objavila na svom Instagram storiju.

Članak identičan ovom zapravo je objavljen više od mjesec ranije, 12. marta 2024. godine, i to na portalu 365 Srbija. 

Istog dana, na portalu Region danas objavljen je i naslov o “ogromnoj tragediji” Ivice Dačića uz crno-bijelu fotografiju ovog političara.

OD BOLESTI JE NA ŽALOST PREMINUO: Ogromna tragedija Ivice Dačića

Region Danas 2

Članak govori o smrti oca ovog srbijanskog političara, koji je preminuo prije šest godina. 

Otac srpskog šefa diplomatije i lidera SPS Ivice Dačića, Desimir, preminuo je 2018. godine u Beogradu, i to je bio najveći životni gubitak političara.

Slično kao i u prethodnom primjeru, ovakav članak također je ranije bio objavljen na portalu 365 Srbija. 

U naslovu članka objavljenog 24. aprila 2024. godine spominje se “vijest” o smrti muzičara Dragana Stojkovića Bosanca.

VEST O SMRTI DRAGANA BOSANCA SVE POTRESLA: EVO KOGA JE OPTUŽILA NJEGOVA ĆERKA!

Region Danas 3

U članku se govori o lažnoj vijesti o muzičarevoj smrti koja se proširila internetom, a koju je demantovala njegova kćerka.

Kako biva kada su ovakve stvari u pitanju, informacija je nekontrolisano počela da se širi po internetu, pa su ljudi počeli masovno da šalju poruke saučešća porodici. To je razbesnelo Bosančevu ćerku, Aleksandru Stojković Džidžu, koja je preko Instagrama uputila poruku kojom je demantovala vest o njenom ocu.

U ovom primjeru također se radi o preuzimanju članka koji je objavljen ranije. Lažni navodi o smrti muzičara širili su se 2017. godine. Portali Alo, RTV BN i Puls online tada su objavili klikbejt-naslove koji su navodili na zaključak da je u pitanju prava vijest. Mjesec prije portala Region danas, priču o lažnoj vijesti o smrti Dragana Stojkovića reaktuelizovao je portal 365 Srbija u članku objavljenom 23. marta 2024. godine. 

Na osnovu navedenog, izvjesno je da portal Region danas preuzima tekstove s portala 365 Srbija. 

U analiziranim primjerima naslovi navode na zaključak da je osoba s fotografije kojom je opremljen članak preminula. Međutim, tek kad otvore članak, čitatelj ili čitateljka mogu saznati da se radi o smrti prijatelja ili člana porodice osobe koja je na fotografiji, ili čak o lažnoj vijesti o smrti te osobe.

O portalu Region danas

Portal Region danas ono je što nazivamo anonimnim portalom ili lažnim medijem. Na stranicama ovog portala nije moguće pronaći podatke o osobama koje uređuju njegov sadržaj, kao ni o autorima i autorkama tekstova koji se na njemu objavljuju. Podaci o vlasništvu također su nedostupni. Na portalu postoji svega pet rubrika (“Srbija”, “Region”, “Svet”, “Pravoslavlje” i “Zanimljivosti”). 

Korištenjem servisa Whoxy pronašli smo podatak da je domena portala registrovana 17. aprila 2023. godine. Portal nije povezan s nekom Facebook stranicom, no prema podacima alata CrowdTangle, linkove članaka s ovog portala uglavnom objavljuju stranice Острог (Ostrog), Свети Василије Острошки (Sveti Vasilije Ostroški), † Острог и Православље † (Ostrog i Pravoslavlje) i Света Петка (Sveta Petka). 

Sve analizirane naslove ocjenjujemo kao klikbejt.

 Napomena

9.5.2024: Portal Region danas izmijenio je naslove koji su ocijenjeni u ovoj analizi, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno. 
10.5.2024: Portali Alo i RTV NB su također izmijenili naslove u svojim člancima, pa je i njima dodana ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke