Raskrinkavanje.ba

Klikbejt-naslovi u “Ruskim vestima” portala Lajk

Ova analiza je označena kao: Analize izvještavanja

Rubrika “Ruske vesti” na portalu Lajk ispunjena je člancima koji su opremljeni klikbejt-naslovima i videosnimcima u kojima su iščitani dijelovi tekstova objavljenih na srbijanskim portalima.

Foto: Raskrinkavanje.ba 

Sekcija “Ruske vesti” portala Lajk (.rs), u kojoj se objavljuju “najnovije ruske vesti dana iz različitih društvenih sfera”, obiluje senzacionalističkim klikbejt-naslovima. Članci u ovoj sekciji nisu novinarski tekstovi u klasičnom smislu budući da se sastoje od naslova i videosnimka s YouTube kanala Srbija Online, bez teksta i druge opreme. 

Videosnimci su naslovljeni kao i članci, a u njima ženski glas čita tekstove koji su objavljeni na drugim srbijanskim portalima. U opisu YouTube kanala Srbija Online, te u opisu videosnimaka koji se objavljuju na njemu, navodi se da je riječ o kanalu informativnog karaktera na kojem se svakodnevno objavljuju aktuelne vijesti iz zemlje i svijeta.

U “Ruskim vestima” na portalu Lajk 30. januara 2024. godine objavljen je sljedeći naslov:  

NEZAPAMĆENA DRAMA U NEMAČKOJ! Putin jednom rečenicom izazvao STRAH i PANIKU! Berlin ZANEMEO od šoka! (VIDEO)

Klikbejt Naslovi U “ruskim Vestima” Portala Lajk 1

Slika: Sadržaj jednog članka objavljenog u rubrici “Ruske vesti” na portalu Lajk

Ovim naslovom opremljen je videosnimak s YouTube kanala Srbija Online koji je također objavljen 30. januara i ima preko 11.000 pregleda. U snimku se navodi sljedeće:

Nemački televizijski kanal N-TV objavio je članak o poseti predsednika Vladimira Putina baltičkom brodogradilištu i izgradnji novih ruskih ledolomaca naglašavajući nazive “Lenjingrad” i “Staljingrad”. Kako N-TV primećuje, ruski lider ima visoke ciljeve na Arktiku. Flota ledolomaca treba da ojača kapacitete zemlje u regionu.

“Rusija, koja ima najveću flotu ledolomaca na svetu, polaže pravo na rezerve minerala na Arktiku“, navodi se u članku.

Putin je inače u petak učestvovao na ceremoniji polaganja Lenjingrada, petog serijskog univerzalnog nuklearnog ledolomca projekta 2220. Staljingrad će biti položen 2025. godine. Kako je istakao ruski šef države, moćna flota ledolomaca je ogromna konkurentska prednost Rusije u svetu.

Nuklearni ledolomci projekta 2220 snage 60 megavata najveći su i najmoćniji na svetu. Njihova dužina je 173 metra, širina - 34 metra, deplasman - 33,5 hiljada tona, prenosi Informer.rs.

U navedenom videosnimku, to jest tekstu koji je u njemu pročitan, nema nikakvih detalja o “nezapamćenoj drami u Njemačkoj” niti o tome koja je tačno Putinova rečenica izazvala “dramu”, iako su te informacije senzacionalistički najavljene u naslovu.  

Na portalu Informer, koji je naveden kao izvor, nalazi se gotovo identičan tekst onom koji je pročitan u videosnimku, objavljen također 30. januara. Naslov tog članka također najavljuje “dramu u Njemačkoj”.

Drama u Nemačkoj! Putinova poruka izazvala strah i paniku! Pogledajte kako je nazvao nove brodove, sve je jasno!

Ovi tekstovi pozivaju se na članak televizije N-TV, objavljen 26. januara. Iz naslova i nadnaslova ovog članka može se zaključiti da su Informerovi navodi o strahu i panici u Njemačkoj slobodna interpretacija: 

Ledolomci s velikim imenima
Putin se naoružava za Arktik

Prema tome, naslove portala Lajk i Informer, kao i videosnimak s YouTube kanala Srbija Online, ocjenjujemo kao klikbejt.

“Stravičan masakr”

U “Ruskim vestima” je 30. januara objavljen i sljedeći naslov

STRAVIČAN MASAKR! Ovako BRUTALAN napad nije zabeležen na frontu! Rusi DEMOLIRALI uporište… (VIDEO)

Iz teksta koji je pročitan na snimku na YouTube kanalu Srbija Online ne može se saznati nikakva informacija o razmjerima masakra i brutalnosti napada na frontu koje su najavljene u naslovu. 

Tragedija u rovovima i ruševine: 247. vazdušno-desantni puk razara utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine pred napad na jurišne avione kod sela Verbove.

Na Zaporoškom frontu, padobranci stavropoljske garde iz bataljona “Klen” neumoljivo nastavljaju sa vazdušnim napadima i ofanzivnim dejstvima.

Na novim snimcima, operateri FPV (Fotonapadnih Vazdušno-desantnih) snaga razaraju utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine, prekidajući odbrambenu liniju. Kao rezultat takvih napada, oklopne grupe i jurišne jedinice upuštaju se u odlučujući napad, piše Informer.rs.

Informerov članak opremljen je gotovo identičnim naslovom, s tim što je u njemu objavljen i videosnimak napada. Ponovo, ni iz samog snimka nije moguće zaključiti ništa o razmjerima masakra i brutalnosti napada.

Kakav masakr! Ovakav napad još nije zabeležen na frontu: Rusi demolirali uporište ukrajinske armije (VIDEO)

Klikbejt Naslovi U “ruskim Vestima” Portala Lajk 2

Slika: Eksplozija nakon ruskog napada na ukrajinski položaj u rovu, prikazana u videosnimku koji je objavljen u članku Informera

 Budući da se u člancima ne nalaze informacije o razmjerama napada koji su u naslovu predstavljeni kao masakr, naslove članaka portala Lajk i Informer, kao i naziv videa s YouTube kanala Srbija Online, ocjenjujemo kao klikbejt.

Munjevita akcija – nepoznata lokacija

Također 30. januara, na portalu Lajk objavljen je naslov o munjevitoj ruskoj akciji u kojoj je pogođena veoma važna meta.

GORI NEBO NAD UKRAJINOM! Munjevita akcija ruskih „URAGANA“! Pogođena VEOMA VAŽNA meta u Ukrajini! (VIDEO) 

Međutim, u YouTube videu koji je objavljen u članku navodi se da lokalitet napada nije poznat.

Moćni “uragani” pogodili su klaster Oružanih snaga Ukrajine.

Za sada nije poznat lokalitet ovog napada, a ukrajinska strana još uvek nije objavila da li ima žrtava i kolika je materijalna šteta. Podsetimo, borbe na ukrajinskom frontu vode se u nekoliko pravaca, a u prethodnom periodu ruska vojska je u stalnoj ofanzivi.

Novi višecevni raketni sistemi “uragan-1M” počeli su da se prebacuju u zonu Specijalne vojne operacije. Ovaj model prvi put je demonstriran 2020. godine na vojno-tehničkom forumu “Armija 2020”.

Reč je o modernizovanom sovjetskom višecevnom bacaču raketa “uragan”, koji se koristio u Avganistanu, prenosi Alo.

Naslov na portalu Alo, koji je obrađen u videosnimku, glasi ovako:

GORI NEBO NAD UKRAJINOM Ruski "Uragani" u munjevitoj akciji, pogođen neprijateljski klaster (VIDEO)

Shodno navedenom, naslov na portalu Lajk i naziv YouTube videosnimka ocjenjujemo kao klikbejt. 

Čovjek koji Putinu otvara vrata Evrope?

U “Ruskim vestima” 30. januara objavljen je i naslov o čovjeku koji će Putinu “otvoriti vrata Evrope”.

POTPUNA POBEDA I TOTALNO RAZARANJE SVEGA! Putinu će vrata Evrope otvoriti OVAJ ČOVEK?!-Lajk.rs (VIDEO)

Videosnimak iz članka, s identičnim naslovom, ne donosi ime obećano u naslovu. 

Nakon što je dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva propala i uz smanjenje zapadne vojne podrške, sada postoje realni strahovi da bi Vladimir Putin mogao pobediti i uništiti Evropu, piše Daily Mail.

Pobeda Rusije ne bi značila samo uništenje Ukrajine i njenog naroda, već bi to bila katastrofa za Zapad i preokrenula bi globalni svetski poredak.

Zaista, pobeda Rusije protiv Ukrajine bi “nesumnjivo” rezultirala raspadom NATO-a, “ekonomskim pokoljem” za Zapad i usponom neprijatelja, uključujući Kinu, Iran i Severnu Koreju, kaže penzionisani američki general Ben Hodges za Mail Online.

Srž ovoga je činjenica da bi Rusija i globalni jug ukrajinski poraz videli kao vojni gubitak za Zapad - to bi pokazalo svetu da je NATO, predvođen Sjedinjenim Državama, sposoban da žrtvuje evropsku naciju kako bi se izbegao nuklearni sukob, opširnije na portalu Blic.

Tek u tekstu portala Blic, koji je objavljen 29. januara i dijelom pročitan u snimku, navodi se da je taj čovjek, ustvari, Donald Trump. 

Ove naslove na portalu Lajk i YouTube kanalu Srbija Online također ocjenjujemo kao klikbejt

“Kijev paniči”

Naslov objavljen istog dana u sekciji “Ruske vesti” najavio je “članak” o Putinovom ulijevanju straha u kosti i panici u Kijevu.

POČETAK KRAJA! Putin im ulio STRAH U KOSTI! Katastrofalne vesti za Kijev! Kijev PANIČI-Lajk.rs (VIDEO) 

Tekst koji je pročitan u videosnimku iz članka sadrži sljedeće navode: 

Kako piše američki časopis Military Watch, američki jurišni avioni A-10 nisu se dobro pokazali pošto su ga nekoliko puta oborili irački sistemi protivvazduhoplovne odbrane malog dometa.

Sjedinjene Države žele da izbegnu rušenje ugleda svog naoružanja, pažljivo kontrolišući gde ga šalju, a pošto su nemački tenkovi 'leopard 2' i britanski 'čelendžer 2' pretrpeli teške gubitke u Ukrajini, američki tenkovi M1 i 'abrams' ne samo da su bili isporučeni mnogo kasnije nego su povučeni i daleko od linije fronta“, navodi list.

Autori teksta, takođe, ukazuju na to da su SAD iz istog razloga dugo odlagali odluku o isporuci lovaca F-16 Ukrajini, prenosi Srbija Danas.

Iz teksta koji je pročitan u videosnimku nije jasno na koji je način to Vladimir Putin “ulio strah u kosti” budući da se on i ne spominje. Tekst je o navodnom američkom izbjegavanju rušenja ugleda svog naoružanja, a ne o tome kako je “Kijev u panici”. 

Pretragom portala Srbija Danas, koji se spominje kao izvor u videu, nismo uspjeli pronaći ove navode, no oni su objavljeni na Sputniku 28. januara. Sputnik u naslovu, pak, nije imao konstatacije o “panici u Kijevu” ili “Putinovom ulijevanju straha”.  

Shodno navedenom, ove naslove portala Lajk i YouTube kanala Srbija Online također ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena

 
9.2.2024: Portal informer je izmijenio naslove u dva članaka koji su ocijenjeni u ovoj analizi, pa im je dodana i ocjena ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 30.01.2024

Informer: Kakav masakr! Ovakav napad još nije zabeležen na frontu: Rusi demolirali uporište ukrajinske armije (VIDEO)

Tragedija u rovovima i ruševine: 247. vazdušno-desantni puk razara utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine pred napad na jurišne avione kod sela Verbove.

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 30.01.2024

Informer: Drama u Nemačkoj! Putinova poruka izazvala strah i paniku! Pogledajte kako je nazvao nove brodove, sve je jasno!

Nemački televizijski kanal N-TV objavio je članak o poseti predsednika Vladimira Putina Baltičkom brodogradilištu i izgradnji novih ruskih ledolomaca,...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno