Klikbejt o “cijenama i uvjetima ljetovanja” u Neumu

Portal Bh Index objavio je naslov u kojem se najavljuje da će čitatelji/ke, ukoliko kliknu i pročitaju članak, saznati koje su to “cijene i uslovi ljetovanja u Neumu”. U tekstu članka, koji je preuzet od agencije Anadolija, se ne nalazi informacija niti o cijenama ni o uslovima ljetovanja u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Ocijenjeni članci
BH index Klikbejt; Demantirano;

Na portalu Bh Index je 28.6.2020. godine objavljen članak sa naslovom koji najavljuje informacije o cijenama i uvjetima ljetovanja u Neumu:

Ovo su cijene i uvjeti ljetovanja u Neumu

Tekst članka je preuzet od agencije Anadolija, što je portal Bh Index i naveo u članku. Na portalu ove agencije dostupan je dio teksta, i može se pročitati u članku “Hotelijeri zadovoljni: Bosanci i Hercegovci ispunili plaže u Neumu”, koji je objavljen 27.6.2020. godine. 

Turistički radnici u Neumu svjesni su da je potražnja postala veća nakon posljednjih odluka vladajućih struktura u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na obavezni karantin nakon prelaska granice.
Neumske plaže ispunili su turisti koji su uglavnom tokom vikenda pristigli iz drugih bosanskohercegovačkih gradova. Njihova brojnost u poređenju s prošlogodišnjom u ovo doba godine ipak je značajno manja, ali je zahvaljujući posljednjim odlukama vladajućih struktura u susjednim zemljama, mnogo bolja u odnosu na prije pet ili deset dana ili na što se očekivalo nakon što je nastupila pandemija koronavirusa.

Budući da naslov članka portala Bh Index najavljuje cijene i uvjete ljetovanja u Neumu, za očekivati je da se iz teksta članka sazna nešto više o tome. Međutim, članak govori o tome da turistički radnici u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na obali bilježe porast potražnje za smještajem, usljed nedavne odluke Hrvatske da za građane BiH uvede obavezni karantin od 14 dana. 

U članku se mogu pročitati i intervjui tri posjetitelja Neuma koji su dali svoje razloge za boravak u ovom gradu, međutim, niti na jednom mjestu u članku se ne spominju u naslovu najavljene informacije o “cijenama i uvjetima ljetovanja”. 

Riječ “cijena” u tekstu se nalazi u konstataciji da su trenutne cijene smještaja niže u odnosu na isti period prošle godine, što je nepotpuna informacija, budući da se ne navode konretne cifre ni za ovu ni za prošlu godinu.

Inače, u Neumu su trenutno cijene smještaja jeftinije nego u ovo doba prošle godine, no hotelijeri ne znaju kakvo će stanje biti kasnije zbog COVID-19.

Ppis ovog članka na Facebook stranici portala Bh Index također navodi čitaoce da kliknu na vijest misleći će iz članka zaista pročitati nešto više o, u naslovu najavljenim, cijenama i uslovima ljetovanja u Neumu.

Prema podacima alata CrowdTangle, objava ovog članka na Facebooku je zabilježila više od 440 interakcija. 

Budući da se u tekstu ne nalaze informacije koje su najavljene u naslovu članka portala Bh Index, isti dobija ocjenu klikbejt.

 

 
 
0
 Advanced issue found
 
 
 
 
0
 Advanced issue found
 
 
Napomena 3.7.2020.

Portal Bh Index je na upit Raskrinkavanja odgovorio informacijom da je problematični naslov promijenjen. U skladu s tim, članku je dodana i ocjena demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 02. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, širom svijeta ne gore “serveri i bankarski sistemi” i baš zbog toga to “nećemo čuti u vijestima”

Nepovezani slučajevi razornih eksplozija i požara koji su početkom avgusta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi d...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me