Klikbejt o “objavi rata Americi”

Komentar bivšeg američkog ambasadora u Srbiji u vezi sa optužnicom protiv Hashima Thacia, portal Webtribune je prenio uz naslov koji najavljuje da je “otkriveno ko je minirao dogovor Beograda i Prištine”, te da je “ovo objava rata Americi”. U članku se ne spominje ništa od navedenog.

Jedna od medijskih objava tim povodom, komentar bivšeg američkog ambasadora u Srbiji, objavljena je od strane novinske agencije Tanjug 24.6.2020. Na Tanjugovoj web stranici komentar se prvo pojavio u pregledu vijesti objavljenom pod naslovom Optužnica protiv Tačija, Grenel sa Vučićem i Hotijem u Vašingtonu, a kao zaseban članak je objavljena dan kasnije (25.6.2020.), pod naslovom Montgomeri: Optužnica dokaz jaza između SAD i EU, daleko od rešenja. U oba slučaja radi se o istom tekstu.

Portal Webtribune je 24.6. preuzeo i objavio Tanjugov članak, ali sa sljedećim naslovom:

OVO JE OBJAVA RATA AMERICI: Otkriveno ko je minirao dogovor Beograda i Prištine u Vašingtonu

Iste tvrdnje u naslovima objavili su Alo, Borba, Nedeljnik Afera, Intermagazin, Patriot i Srpski Dnevnik

Uprkos bombastičnom naslovu koji mu je dodao Webtribune, članak ne govori ni o kakvoj objavi rata, već samo prenosi mišljene bivšeg američkog ambasadora u Srbiji, Williama Montgomerya, u vezi sa pokretanjem optužnice protiv Thacia:

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da je objavljivanje predloga optužnice protiv Hašima Tačija primer širenja jaza između SAD i EU.

Na pitanje da li je koincidencija to što je optužnica obelodanjena uoči predstojećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, te da li je reč o pokušaju dezavuisanja Grenelove inicijative, Montgomeri za Tanjug kaže:

“Niko neće poverovati da je to slučajnost”.

Montgomeri, međutim, skreće pažnju da “suprotstavljene pozicije SAD i EU garantuju da u doglednoj budućnosti neće biti pronađeno rešenje kosovskog problema”.

On pri tome otklanja bilo kakvu sumnju u to da da njegov stav predstavlja odbranu Hašima Tačija ili mnogih drugih lidera kosovskih Albanaca za potencijalne ratne zločine.

Tvrdnjom iz naslova Webtribune-a se implicira da je zapravo Evropska Unija “minirala dogovor Beograda i Prištine u Vašingtonu”, budući da je EU osnovala Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, koje je pokrenulo optužnicu protiv Thacia. No, tako nešto ne može se pročitatu u tekstu, niti on govori o tome “ko je minirao dogovor”. Kao što je slučaj i sa prethodnom tvrdnjom, navod o “objavi rata Americi” se od cijelog članka Webtribune-a može pročitati jedino u naslovu, ali ne i u tekstu vijesti preuzete od agencije Tanjug

 

Zbog svega navedenog, članak portala Webtribune ocjenjujemo kao klikbejt. Članke portala koji su imali identične naslove, ocjenjujemo istom ocjenom.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 04. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Greška
Od tweeta do članka: Navodi o skrivenim kamerama u smještaju rezervisanom putem Airbnba nisu bili tačni

Mnogi portali iz regije prenijeli su tvrdnje Twitter korisnice da je pronaš...

Greška Klikbejt
Lažna vijest
Fotošopirana homofobija: Učesnici/e Bh. povorke ponosa nisu poručili/e da “dolaze po vas”

Uoči treće Bh. povorke ponosa, koja je održana u subotu, nekoliko Facebook...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me