Klikbejt o “objavi rata Americi”

Komentar bivšeg američkog ambasadora u Srbiji u vezi sa optužnicom protiv Hashima Thacia, portal Webtribune je prenio uz naslov koji najavljuje da je “otkriveno ko je minirao dogovor Beograda i Prištine”, te da je “ovo objava rata Americi”. U članku se ne spominje ništa od navedenog.

Jedna od medijskih objava tim povodom, komentar bivšeg američkog ambasadora u Srbiji, objavljena je od strane novinske agencije Tanjug 24.6.2020. Na Tanjugovoj web stranici komentar se prvo pojavio u pregledu vijesti objavljenom pod naslovom Optužnica protiv Tačija, Grenel sa Vučićem i Hotijem u Vašingtonu, a kao zaseban članak je objavljena dan kasnije (25.6.2020.), pod naslovom Montgomeri: Optužnica dokaz jaza između SAD i EU, daleko od rešenja. U oba slučaja radi se o istom tekstu.

Portal Webtribune je 24.6. preuzeo i objavio Tanjugov članak, ali sa sljedećim naslovom:

OVO JE OBJAVA RATA AMERICI: Otkriveno ko je minirao dogovor Beograda i Prištine u Vašingtonu

Iste tvrdnje u naslovima objavili su Alo, Borba, Nedeljnik Afera, Intermagazin, Patriot i Srpski Dnevnik

Uprkos bombastičnom naslovu koji mu je dodao Webtribune, članak ne govori ni o kakvoj objavi rata, već samo prenosi mišljene bivšeg američkog ambasadora u Srbiji, Williama Montgomerya, u vezi sa pokretanjem optužnice protiv Thacia:

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da je objavljivanje predloga optužnice protiv Hašima Tačija primer širenja jaza između SAD i EU.

Na pitanje da li je koincidencija to što je optužnica obelodanjena uoči predstojećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, te da li je reč o pokušaju dezavuisanja Grenelove inicijative, Montgomeri za Tanjug kaže:

“Niko neće poverovati da je to slučajnost”.

Montgomeri, međutim, skreće pažnju da “suprotstavljene pozicije SAD i EU garantuju da u doglednoj budućnosti neće biti pronađeno rešenje kosovskog problema”.

On pri tome otklanja bilo kakvu sumnju u to da da njegov stav predstavlja odbranu Hašima Tačija ili mnogih drugih lidera kosovskih Albanaca za potencijalne ratne zločine.

Tvrdnjom iz naslova Webtribune-a se implicira da je zapravo Evropska Unija “minirala dogovor Beograda i Prištine u Vašingtonu”, budući da je EU osnovala Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, koje je pokrenulo optužnicu protiv Thacia. No, tako nešto ne može se pročitatu u tekstu, niti on govori o tome “ko je minirao dogovor”. Kao što je slučaj i sa prethodnom tvrdnjom, navod o “objavi rata Americi” se od cijelog članka Webtribune-a može pročitati jedino u naslovu, ali ne i u tekstu vijesti preuzete od agencije Tanjug

 

Zbog svega navedenog, članak portala Webtribune ocjenjujemo kao klikbejt. Članke portala koji su imali identične naslove, ocjenjujemo istom ocjenom.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 04. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me