Klikbejt o polarnoj svjetlosti i plašenje “smakom svijeta”

Pojava polarne svjetlosti na nebu iznad jugoistočne Evrope iskorištena je za klikbejt-naslove o “velikoj misteriji” koja najavljuje “smak svijeta”.

Foto: MiguelCosta789, Freepik 

Na portalu VasGlas 6. novembra 2023. godine objavljen je članak o pojavi polarne svjetlosti na nebu iznad naše regije sa sljedećim naslovom: 

SMAK SVETA BLIZU? KAKVO JE TO NEBO IZNAD SRBIJE? U ŠOKU SU I U HRVATSKOJ I SLOVENIJI! Velika misterija….

U članku nema “najave smaka svijeta” ili “velike misterije”. Štaviše, detaljno je objašnjeno da fenomen na nebu iznad jugoistočne Evrope nije nikakva misterija, nego prirodna i za naše krajeve rijetka pojava polarne svjetlosti. 

Polarna svjetlost je prirodna pojava koja često zadivljuje promatrače svojom maglovitom igrom svjetla u blizini Zemljinih magnetskih polova. Ovaj čarobni fenomen manifestira se kroz maglovite trake svjetlosti u različitim nijansama, a jedan od najzapanjujućih prizora na koje se možete naići je svakako pojava polarnih svjetlosti. Iako je obično povezana s područjima poput Aljaske, Kanade, Danske, Norveške i određenih regija Rusije, mnoge je iznenadila svojom pojavom u nekim dijelovima jugoistočne Europe, uključujući Srbiju, Vojvodinu, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

Članke s istim naslovom objavio je niz drugih portala, poput portala Cenzurisano, Žena portal, Nezavisni portal, Magazin dan, no ovi su članci u međuvremenu izbrisani. 

Polarna svjetlost (lat. aurora borealis) bila je vidljiva u noći 5. novembra na nebu iznad jugoistočne Evrope, a s obzirom na to da je riječ o rijetkoj pojavi na ovim prostorima, privukla je veliku pažnju korisnika/ca društvenih mreža i medija. 

Pojava polarne svjetlosti karakteristična je za vrijeme vedrih noći u polarnim krajevima obje Zemljine hemisfere, objasnio je meteorolog Kristijan Paljar na svom Facebook profilu. On je naveo da je u našim područjima ova pojava rijetka – u posljednjih 30 godina zabilježena je svega dva ili tri puta. 

Paljar je u svojoj objavi detaljno objasnio kako nastaje polarna svjetlost te naveo i datume zabilježenih pojava polarne svjetlosti u našim krajevima u posljednjih sedamdesetak godina.

Posljednji put je polarna svjetlost opažena u nas noću 10. na 11. veljače 1958. a zatim 1, 8. na 9. i 11. studenog 1991 te nedavno, noću 6. na 7. travnja 2000. To znači da je prošlo više od 30 godina između prethodnih opažanja, dok se vremenski razmak između predzadnjeg i najnovijeg opažanja sveo na razdoblje kraće od 8 godina.

Budući da članak portala VasGlas ne sadrži navode o “velikoj misteriji” koja najavljuje “smak svijeta”, naslov članka ocjenjujemo kao klikbejt.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 07. 11. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Tajno “trovanje” fiskalnim računima je teorija zavjere

Fiskalni računi mogu sadržavati jedinjenje koje se dovodi u vezu s ozbiljni...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me