Raskrinkavanje.ba

Klikbejt o polarnoj svjetlosti i plašenje “smakom svijeta”

Pojava polarne svjetlosti na nebu iznad jugoistočne Evrope iskorištena je za klikbejt-naslove o “velikoj misteriji” koja najavljuje “smak svijeta”.

Foto: MiguelCosta789, Freepik

Na portalu VasGlas 6. novembra 2023. godine objavljen je članak o pojavi polarne svjetlosti na nebu iznad naše regije sa sljedećim naslovom: 

SMAK SVETA BLIZU? KAKVO JE TO NEBO IZNAD SRBIJE? U ŠOKU SU I U HRVATSKOJ I SLOVENIJI! Velika misterija….

U članku nema “najave smaka svijeta” ili “velike misterije”. Štaviše, detaljno je objašnjeno da fenomen na nebu iznad jugoistočne Evrope nije nikakva misterija, nego prirodna i za naše krajeve rijetka pojava polarne svjetlosti. 

Polarna svjetlost je prirodna pojava koja često zadivljuje promatrače svojom maglovitom igrom svjetla u blizini Zemljinih magnetskih polova. Ovaj čarobni fenomen manifestira se kroz maglovite trake svjetlosti u različitim nijansama, a jedan od najzapanjujućih prizora na koje se možete naići je svakako pojava polarnih svjetlosti. Iako je obično povezana s područjima poput Aljaske, Kanade, Danske, Norveške i određenih regija Rusije, mnoge je iznenadila svojom pojavom u nekim dijelovima jugoistočne Europe, uključujući Srbiju, Vojvodinu, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

Članke s istim naslovom objavio je niz drugih portala, poput portala Cenzurisano, Žena portal, Nezavisni portal, Magazin dan, no ovi su članci u međuvremenu izbrisani. 

Polarna svjetlost (lat. aurora borealis) bila je vidljiva u noći 5. novembra na nebu iznad jugoistočne Evrope, a s obzirom na to da je riječ o rijetkoj pojavi na ovim prostorima, privukla je veliku pažnju korisnika/ca društvenih mreža i medija. 

Pojava polarne svjetlosti karakteristična je za vrijeme vedrih noći u polarnim krajevima obje Zemljine hemisfere, objasnio je meteorolog Kristijan Paljar na svom Facebook profilu. On je naveo da je u našim područjima ova pojava rijetka – u posljednjih 30 godina zabilježena je svega dva ili tri puta. 

Paljar je u svojoj objavi detaljno objasnio kako nastaje polarna svjetlost te naveo i datume zabilježenih pojava polarne svjetlosti u našim krajevima u posljednjih sedamdesetak godina.

Posljednji put je polarna svjetlost opažena u nas noću 10. na 11. veljače 1958. a zatim 1, 8. na 9. i 11. studenog 1991 te nedavno, noću 6. na 7. travnja 2000. To znači da je prošlo više od 30 godina između prethodnih opažanja, dok se vremenski razmak između predzadnjeg i najnovijeg opažanja sveo na razdoblje kraće od 8 godina.

Budući da članak portala VasGlas ne sadrži navode o “velikoj misteriji” koja najavljuje “smak svijeta”, naslov članka ocjenjujemo kao klikbejt.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 06.11.2023

Vas Magazin: SMAK SVETA BLIZU? KAKVO JE TO NEBO IZNAD SRBIJE? U ŠOKU SU I U HRVATSKOJ I SLOVENIJI! Velika misterija….

Polarna svjetlost je prirodna pojava koja često zadivljuje promatrače svojom maglovitom igrom svjetla u blizini Zemljinih magnetskih polova. Ovaj čaro...

  • Klikbejt