Raskrinkavanje.ba

Klikbejt o uzroku prerane smrti

Portal “Webtribune” je prenio članak sa portala “B92” te pritom u naslovu najavio da donosi odgovor na pitanje koje piće povećava rizik od prerane smrti. U samom članku sa druge strane ne postoji odgovor na to pitanje.

Na portalu “Webtribune” objavljen je članak sa naslovom koji nagovještava da donosi informaciju o tome koje piće povećava rizik od smrti:

Imate veliki rizik od prerane smrti ako pijete ovo piće

Ovakav naslov sam po sebi predstavlja senzacionalizam, obzirom da sadrži implikaciju “ovo piće”, pritom ne navodeći koje. Čitanjem prvih rečenica članka zaključujemo da se u tekstu ne donosi informacija o tome koje piće povećava uzrok od prerane smrti. Umjesto o jednom piću, članak govori o gaziranim pićima generalno i njihovoj štetnosti za organizam:

Nutricionisti i lekari koriste svaku moguću priliku da upozore na štetnost gaziranih napitaka.
Istraživanje koje je obuhvatilo više od 400.000 odraslih osoba u Evropi utvrdilo je da je rizik od rane smrti povećan kod ljudi koji su pili dve čaše ili više čaša gaziranih pića zaslađenih šećerom ili veštačkim zaslađivačima dnevno, objavljeno je u stručnom časopisu “JAMA Internal Medicine”.

Pretragom dijela teksta smo ustanovili da je članak originalno objavljen na portalu televizije “B92” i to pod naslovom “Samo dva gazirana pića dnevno drastično povećavaju rizik od prerane smrti”. 

Obzirom da se u članku ne donosi odgovor na pitanje koje piće povećava mogućnost prerane smrti kojije najavljen u naslovu - članak ocjenjujemo kao klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 06.09.2019

Webtribune: Imate veliki rizik od prerane smrti ako pijete ovo piće

Nutricionisti i lekari koriste svaku moguću priliku da upozore na štetnost gaziranih napitaka.

  • Klikbejt