Klikbejt o virusu koji je “stigao u maskama iz Kine”

Izjava Sulejmana Ugljanina da je "virus u Srbiju možda stigao u maskama iz Kine" u naslovu članka na portalu Novi je bombastično predstavljena kao "nova informacija", iako je u samom članku jasno okarakterisana kao teorija zavjere.

Na portalu Novi 2. avgusta je objavljen članak pod sljedećim naslovom: 

VIRUS STIGAO U MASKAMA? STIGLE NOVE INFORMACIJE, OGLASIO SE POZNATI POLITIČAR: Sada je sve jasno!

Ipak, u samom tekstu članka stoji sljedeće:

Vrijeme je za recitaciju: 5G mreža, Bil Gejts, čipovanje, trovanje, duboka država, biološko oružje - i eto napokon smo pobrojali sve teorije zavjere o korona virusu. Tek što smo ih skupili na jedno mjesto i u jednu rečenicu pojavi se nova - zamislite: stavljaju nam virus u maske da se zarazimo. Možete li povjerovati?

Čudno je nešto drugo: opasna teorija dolazi u trenutku kada smo svi u obavezi da nosimo maske i to iz usta čovjeka koji ima političku i društvenu odgovornost - Sulejmana Ugljanina. Šta je to ovaj kontroverzni političar (kojem ministarstka fotelja i državne jasle nisu strane) izrekao, a da ni trepnuo nije?

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin govorio je na konferenciji za medije o epidemiji korone i borbi protiv virusa, a poseban osvrt dao je na korištenje maski. Ugljanin je iznio teoriju zavjere da maske ne štite, već da se s njihovom pojavom i virus raširio, pa da je moguće da u svaku stotu neko ubacuje virus ili neki drugi bojni otrov?!

- Nabili su ljudima maske na lice, a nikom nisu rekli koje su maske kvalitetne, koje su korisne, a koje štetne, kako i koliko se dugo mogu koristiti, koliko udaljene ili priljubljene za usta. Nije virus muha pa da se maskom spriječi. Virus je dio vazduha, on je nevidljiv – počeo je Ugljanin.

Dodao je i da je virus došao iz Kine i da kod nas "nije bio veliki stepen".

- Tek kada su počele maske da se koriste povećao se broj smrtnosti. A zašto? Možda je neko u tim maskama, na svaku stotu stavio malo virusa ili nekog bojnog otrova i napravio nam problem ovdje - kazao je Ugljanin i - ostao živ.

Pa ipak, njegove tvrdnje nisu usamljene,malo-malo postajemo uvučeni u "vihor" opskurnih razmišljanja koja se kao kancer šire cijelom planetom.

Prema podacima alata CrowdTangle, ovaj članak s portala Novi.ba je podijeljen na preko 50 različitih Facebook stranica.

Šta su činjenice?

Tekst članka je preuzet sa srpskog portala Blic na kojem je 1. avgusta objavljen poduži tekst o najraširenijim teorijama zavjere u vremenu pandemije virusa SARS-CoV-2, uz sljedeći naslov:

ČIPOVANJE, 5G MREŽA, I VIRUS U MASKAMA... Širi se niz opasnih teorija zavera, a sada su na scenu stupili i DOMAĆI "STRUČNJACI"

Iako se izjava političara Sulejmana Ugljanina u naslovu i tekstu članka na Blicu kategorično svrstava u teoriju zavjere, to anonimne autore s portala Novi nije spriječilo da svom članku dodaju senzacionalistički naslov s nepostojećim tvrdnjama da je "sad sve jasno" i da se radi o "novim informacijama".

Činjenice su da ovaj članak ne donosi ne donosi nikakve nove informacije niti pojašnjenja od strane pomenutog političara, te da naslov ne odgovara njegovom sadržaju. 

Shodno tome, naslov članka na portalu Novi dobija ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 03. 08. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Viralni AI snimak o “Elonu Musku iz Šipova” dijeljen kao autentičan

Iako su prošle više od dvije godine otkako su šale o “Elonu Musku iz Republ...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me