Raskrinkavanje.ba

Klikbejt: Ukrajina i NATO se ne “udružuju”

Nekoliko portala netačno je u naslovima predstavilo vijest da će Ukrajina u saradnji sa nekoliko zemalja članica NATO-a proizvoditi oružje kao udruživanje ove zemlje sa Alijansom.

Foto: Ukroboronprom/ Facebook

Na portalu B92 19.11.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Rusima preti opasnost; Udružuju se Ukrajina, NATO i…

Pozivajući se na Euromaidan Press, u članku se navodi da će Ukrajina proizvoditi teško naoružanje sa najmanje šest NATO članica.  Navedeno je i da svi detalji nisu poznati.

Ukrajina je saopštila da će zajedno proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu sa najmanje šest država clanica NATO.
Takođe uključujući i Poljsku, Češku, Francusku, Dansku i još nekoliko sa kojima su potpisani ugovori o neotkrivanju podataka.
„Stvaramo zajednička odbrambena preduzeća, gradimo linije za proizvodnju municije zatvorenog ciklusa, zajednički proizvodimo oklopna vozila i višestruke raketne sisteme i zajednički razvijamo novo oružje visoke tehnologije i za to koristimo postojeće objekte i novoizgrađene na sigurnim mestima”, saopštio je Ukroboronprom, objavio je Juromajdan pres.

Članak su tog dana prenijeli Webtribune i Objektivno (.net).

Šta su činjenice?

U analiziranim člancima kao izvor navodi se srbijanska agencija Tanjug. Na sajtu te agencije pronašli smo članak o ovoj temi koji je objavljen 19.11.2022. godine. Za razliku od navedenih objava, članak Tanjuga objavljen je pod sljedećim naslovom:

Ukrajina: Proizvodićemo oružje sa šest NATO članica

Članak agencije Tanjug poziva se na saopštenje Ukroboronproma, ukrajinskog prozvođača oružja koji je najavio da će ova zemlja raditi na proizvodnji oružja zajedno sa Poljskom Danskom, Češkom, Francuskom, Danskom i drugim državama.

Ukrajinski državni koncern za oružje Ukroboronprom saopštio je da će zajedno proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu sa najmanje šest država clanica NATO-a, uključujući Poljsku, Češku, Francusku, Dansku i još nekoliko sa kojima su potpisani ugovori o neotkrivanju podataka.“Stvaramo zajednička odbrambena preduzeća, gradimo linije za proizvodnju municije zatvorenog ciklusa, zajednički proizvodimo oklopna vozila i višestruke raketne sisteme i zajednički razvijamo novo oružje visoke tehnologije i za to koristimo postojeće objekte i novoizgrađene na sigurnim mestima“, saopštio je Ukroboronprom, objavio je Juromajdan pres.

Euromaidan Press objavio je članak 18.11.2022. godine u čijem se naslovu ističe da Ukrajina planira proizvodnju oružja sa šest NATO članica. Ovaj članak poziva se na saopštenje za medije koje je Ukroboronprom objavio 18.11.2022. godine na svojoj zvaničnoj stranici.

Dakle, navod iz naslova članka portala B92 i njegovih prenošenja nije tačan. Ukrajina se ne “udružuje” sa NATO-om niti će proizvoditi naoružanje sa ovom alijansom, nego to planira sa šest članica. NATO na svojoj zvaničnoj stranici u rubrici vijesti nije izvijestio o planovima šest zemalja članica.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da se “udružuju Ukrajina i NATO” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tačno je da je najavljena proizvodnja oružja sa šest NATO članica ali to ne znači da će doći do “udruživanja” sa NATO-om. 

Budući da naslovi sa navedenom tvrdnjom nemaju uporište u člancima,  tvrdnju ocjenjujemo i kao klikbejt

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 19.11.2022

B 92: Rusima preti opasnost; Udružuju se Ukrajina, NATO i...

Ukrajina je saopštila da će zajedno proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu sa najmanje šest država clanica NATO.

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 09.11.2022

Webtribune: Rusima preti opasnost; Udružuju se Ukrajina, NATO i …

Ukrajina je saopštila da će zajedno proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu sa najmanje šest država clanica NATO

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 19.11.2022

Objektivno: Rusima preti opasnost; Udružuju se Ukrajina, NATO i …

Ukrajina je saopštila da će zajedno proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu sa najmanje šest država clanica NATO.

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama