Klikbejti i besmislice o “ruskom napadu na New York”

Nasumični tweet u kojem se spominje mogućnost napada na ukrajinski grad New York iskorišten je za naslove u kojima su portali insinuirali da je posrijedi napad na istoimeni američki grad.

Na portalu Republika je 15.3.2022. godine objavljen članak sa naslovom u kojem se tvrdi da “Rusi udaraju na Njujork”: 

RUSI UDARAJU NA NJUJORK! Procureli planovi Moskve, KREĆE OFANZIVA (FOTO, VIDEO)

Članak sa identičnim naslovom objavljen je i 16.3.2022. godine na portalu Cenzurisano. Osim naslova, i fotografija na kojoj se vidi zastava Sjedinjenih Američkih Država upućuje na to da je riječ o ruskom napadu na američki grad New York. 

Do objave ove analize, članak je izbrisan sa portala Cenzurisano.

U člancima se navodi da, prema "informacijama sa društvenih mreža", postoji mogućnost za napad na ukrajinske gradove Avdejevka i Marinka, koji se nalaze u blizini Donjecka, te da, ako ovi gradovi padnu, sljedeći na redu je New York - malo mjesto u njihovoj blizini.

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je danas moguć ruski napad na gradove Avdejevka i Marinka, koji se nalaze u blizini Donjecka, a koje i dalje kontroliše Ukrajina. Ako ovi gradovi padnu, na redu je Njujork!

Ruska ofanziva će vjerovatno uključiti i napad na New York, ali to, međutim, nije grad u Sjedinjenim Američkim Državama, već varošica od oko 10.000 stanovnika/ca, koja se nalazi pored Đeržinska i Gorlovke.

Ukrajinski gradić New York nalazi se u Donjeckoj oblasti i za vrijeme Sovjetskog Saveza nosio je ime Novhorodske. Kako navodi njemački Deutsche Welle (1.7.2021), to je ime odlukom ukrajinskog parlamenta iz 2021. godine promijenjeno, odnosno gradu je vraćeno historijsko ime "New York" (ukr. Нью-Йорк).  

Deutsche Welle objašnjava historiju mjesta i njegovog imena: 

Njemački doseljenici i članovi menonitske crkve, koji su došli u Rusiju tokom vladavine Katarine Velike, osnovali su grad 1892. godine.

Naselje je dobilo ime po “Velikoj jabuci” (New Yorku u SAD-u, op.a.) jer je supruga jednog od osnivača bila američkog porijekla.

Analizirani članci preuzeti su sa portala Novosti. Članak je na ovom portalu bio opremljen nešto preciznijim naslovom, u kojem je rečeno da se radi o gradu koji je "na liniji fronta od 2014 godine" te da je ovaj grad pod kontrolom Ukrajinaca. 

NJUJORK NA NIŠANU RUSA: Na liniji fronta od 2014 - kontrolišu ga Ukrajinci, ali mora biti osvojen

 

Neprovjerene informacije s društvenih mreža

Navodi o mogućem "osvajanju Njuroka" izvorno su objavljeni 15. marta na Twitter profilu @RWApodcast (Russians with Attitude - Rusi sa stavom), bez ikakvih dokaza o postojanju planova za takav napad. Kako je navedeno u opisu ovog Twitter profila, iza njega stoje "dva Rusa koja manevrišu kroz globalno raširenu američku monokulturu".

 

Ofanziva će vjerovatno uključiti napad na New York. Ruska televizija će se baš zabaviti kada grad bude zauzet. 

Prema informacijama koje je 17.3. objavio portal Ukrajinska pravda, pozivajući se na podatke rukovodstva vojne uprave Ukrajine, gradovi Avdejevka i Marinka bili su pod artiljerijskom paljbom tog dana. Međutim, izvještaja o tome da su ovi gradovi "pali" ili da je na meti napada bio i ukrajinski New York nije bilo.

Izvještaji o "curenju planova Moskve", kako se to navodi u naslovima, također ne postoje. Riječ je o usputnom komentaru i pretpostavci iz objave sa Twittera, u kojoj nisu priloženi nikakvi validni dokazi koji bi je potkrijepili.

Zbog izostanka ključne informacije o tome da je potencijalna meta ruskih napada ukrajinski grad New York, kao i netačnih tvrdnji da su "procurili planovi Moskve za napad", naslovi portala Republika i Cenzurisano dobijaju ocjene dezinformacija i klikbejt

Napomena 

22.3.2022. Portal Republika je u ocijenjeni članak dodao i tačne inforamcije, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 18. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me