Klikbejtom do olimpijade

Klikbejt naslov u kom se tvrdi da će Sarajevo opet biti “domaćin olimpijskih igara”, zasnovan je na netačnoj interpretaciji tačnih informacija.

Ocijenjeni članci
Kvaka Dezinformacija; Klikbejt;

Portal Kvaka objavio je 11. januara članak sa naslovom:

Sarajevo opet domaćin Zimskih olimpijskih igara

U članku je naznačeno da je izvor vijesti Agence France-Presse, AFP, iako link ponuđen u tekstu ne vodi direktno na stranicu ove agencije, nego na sajt Saudi Gazzete koji je, takođe, preuzeo vijest sa AFP-a i objavio je na engleskom jeziku. 

Za razliku od naslova na portalu Kvaka, Saudi Gazzete je koristio sljedeći:

Barselona, Salt Lejk i Saporo su zainteresovani za Zimske olimpijske igre 2030

U članku portala Kvaka navodi se:

Barcelona bi ovoga puta veliko takmičenje organizirala sa Andorom, koja ima uvjete za takmičenja u skijanju, dok na Pirinejima ne postoje uvjeti da se održe takmičenja u ski-skovima pa bi ta disciplina, navodno, bila ponuđena Sarajevu, objavio je AFP. Glavni grad Bosne i Hercegovine Zimske olimpijske igre organizirao je 1984. godine.

Pretragom na engleskom jeziku na sajtu AFP-a, kao i na zvaničnim profilima na društvenim mrežama ove agencije, nismo pronašli pomenutu vijest.

Pronašli smo jedino verziju na španskom jeziku, no ni taj članak nije dostupan. 

Vijest sa AFP-a na BHS jezicima prvi je objavio portal Faktor, takođe, 11. januara, ali sa naslovom u formi pitanja:

Sarajevo opet domaćin Olimpijskih igara?

Izuzetno veliki broj medija, kako pretraga pokazuje, je koristio isti ili sličan naslov. Iako oni nisu predmet ove analize te stoga neće biti ocijenjeni, važno je istaći da formulacija “Sarajevo opet domaćin Olimpijskih igara” nije u potpunosti tačna jer manipulativno navodi čitatelje/ke na zaključak da Sarajevo organizuje Olimpijske igre, a u ovom slučaju, radi se o mogućnosti organizovanja tek jedne discipline što je i naznačeno u samim člancima.

Još jedan svjetski medij je istog dana objavio vijest sličnog sadržaja. U članku koji je objavio BBC, sa naslovom “Zimske olimpijske igre 2030 bi mogle biti podijeljene”, takođe se navodi kako su za organizaciju igara 2030. zainteresovane tri države, Španija, Japan i SAD.

U dijelu članka koji govori o Španiji, BBC je naveo da bi u tom slučaju ona dijelila ulogu domaćina sa Andorom, uz uključivanje Sarajeva:

To bi moglo da uključi organizovanje takmičenja u skijaškim skokovima u Sarajevu, koje je bilo domaćin 1984. jer Andora nema infrastrukturu za tu namjenu. 

Pravila Međunarodnog Olimpijskog komiteta za zajedničko organizovanje igara su se nedavno promijenila i to bi dozvolilo da više država održi naredne Igre. Datum za glasanje za domaćina igara 2030. još nije potvrđen.

Članak sa portala Kvaka će zbog tvrdnje o tome da je Sarajevo “opet domaćin” Olimpijskih igara dobiti ocjenu dezinformacija. Iako je tačno da bi u Sarajevu, u slučaju da Zimske olimpijske igre 2030 budu dodijeljene Španiji, Japanu i SAD, potencijalno mogla biti održana jedna diciplina, tvrdnja da će biti “domaćin” igara je netačna.

Zbog iste tvrdnje, članak dobija i ocjenu klikbejt jer sadržaj članka govori samo o mogućnosti organizovanja jedne discipline a nikako olimpijskih igara, kako je to predočeno u naslovu.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 10. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Članice EU nisu zabranile let ruskog humanitarnog aviona

Izvještavajući o odluci Rusije da avionima pošalje pomoć Italiji koja je te...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Dezinformacija
Arbidol nije lijek za novi koronavirus

Viralni video u kojem muškarac iz Srbije “objašnjava” da se lijek za SARS-C...

Dezinformacija
Lažna vijest
Savjeti "milanskog liječnika" o unošenju obuće u kuću nisu tačni

Navodni “savjet milanskog liječnika” koji sugeriše da se cipele prilikom iz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me