Raskrinkavanje.ba

Ko je u čijoj službi: Dekan banjalučkog fakulteta kao teoretičar zavjere

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nova lažna vijest, upakovana u teoriju zavjere, koja pokušava diskreditovati grupu “Pravda za Davida”, potpisana je od strane dekana jednog banjalučkog fakulteta.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, dobio je nedavno prostor na portalu “Sve o Srpskoj” koji je objavio njegov autorski tekst prepun tvrdnji za koje ne iznosi niti jedan dokaz. Akteri njegove priče koju je objavio portal su “političko Sarajevo”, američka ambasada, “gosti iz Skopja”, portal “Buka”, bend Zoster te blogeri Slobodan Vasković i Borislav Radovanović.

Ćeranić je i ranije u više navrata iznosio razne teorije zavjere, te se redovno pojavljuje u ulozi političkog i bezbjednosnog analitičara čija funkcija daje “težinu” nepotkrijepljenim navodima i tvrdnjama kojima obiluju njegove izjave.

Naslov „Ekipa koja je srušila Gruevskog ima važnu ulogu u manipulisanju smrću Davida Dragićevića“ proizlazi iz glavne tvrdnje u članku, ali Ćeranić do nje stiže posredno i unaokolo, ne iznoseći niti jedan dokaz. Za početak, Ćeranić „vanjskog neprijatelja“ povezuje sa unutrašnjim, tvrdeći kako je i porodica nesretnog Davida Dragićevića predmet opake manipulacije neprijatelja vlasti.

[1]„Ujedno, ministar je istakao da Davorom Dragićevićem, ocem nesrećnog mladića, manipulišu, da ga usmjeravaju i njime upravljaju dva blogera, Slobodan Vasković i Borislav Radovanović“.

Činjenica jeste da i Slobodan Vasković i Borislav Radovanović ekstenzivno pišu o istrazi, ali ne postoji (ili ga barem Ćeranić nije iznio) niti jedan dokaz da bilo koji od dvojice blogera „manipuliše i usmjerava“ Davorom Dragićevićem, ocem nesretnog mladića. Za samu istragu je već izvjesno utvrđeno da je bila manjkava i kao rezultat toga formiran je poseban Anketni odbor u Narodnoj skupštini RS.

Nakon imenovanja “domaćih zavjerenika”, na scenu stupa „vanjski neprijatelj“, ovaj put oličen u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

[2]„Službenik ambasade prenio je ministru Lukaču poruku od ambasadorke Kormak da ni u kom slučaju više ne spominje Vaskovića u negativnom kontekstu, jer Vasković uživa podršku Američke ambasade. Stvar se ponovila kada je policajac pokucao na vrata Vaskovićevog stana noseći sudski poziv povodom tužbe za klevetu koju je protiv njega podnio jedan građanin. Vasković je događaj okarakterisao kao pokušaj ubistva i ponovo se obratio za pomoć ambasadorki. Ponovo je na vrata Ministarstva unutrašnjih poslova pokucao službenik Američke ambasade sa upozorenjem. Lukač je naglasio da je MUP tri put od tužilaštva zahtijevao da se Vasković sasluša povodom neistina koje plasira o smrti Davida Dragićevća, ali je iz tužilaštva lakonski odgovoreno sa 'pusti budalu'. Bio budala ili ne, bloger Vasković ima dobru konekciju sa ambasadorkom Kormakovom“.

Ćeranić je u ovom pasusu propustio da navede koji „građanin“ je podnio tužbu za klevetu protiv Vaskovića - a to je, ni manje ni više, ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač. Iako su prvobitni izvještaji glasili da je riječ o „prijavi“ – bez specifikacije da li je riječ o krivičnoj prijavi ili građanskoj tužbi  – ispostavilo se da je riječ o tužbi za klevetu koju je Lukač podnio protiv Vaskovića i Davora Dragićevića, oca ubijenog Davida.

S obzirom da je prijava došla od strane ministra policije, tvrdnja da se radi o “prijavi jednog građanina” izuzetno je manipulativna i navodi na zaključak da američka ambasada na neki način “nadgleda” sve što se dešava Slobodanu Vaskoviću i “interveniše” u njegovim privatnim sporovima i tužbama.

Raskrinkavanje je tražilo komentar ovih navoda od ambasade SAD u Bosni i Hercegovini. Njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

Ambasada SAD-a u BiH:

“Ambasada SAD-a nije uključena u svakodnevne policijske operacije. Međutim, svaku prijetnju nezavisnim medijima i građanima - novinarima smatramo vrlo ozbiljnom i neprihvatljivom prijetnjom demokraciji. Svaku prijetnju novinarima uzimamo veoma ozbiljno i povremeno se obratimo nadležnim institucijama kako bi naglasili našu zabrinutost i insistirali na profesionalnom ponašanju.”

Da stvari budu potpno jasne, navodi koje Ćeranić iznosi u ovom pasusu su skoro od riječi do riječi navodi Dragna Lukača, izneseni na posebnoj sjednici entitetske skupštine posvećene istrazi o ubistvu Davida Dragićevića. Ako je suditi po izvještaju “Glasa srpske” sa sjednice, sve glavne navode koje Ćeranić “razrađuje” u stilu partijskog aktiviste, ranije je iznio upravo ministar Lukač.

Insinuaciju da protestima „Pravda za Davida“ upravlja ambasada SAD koja “stoji iza Vaskovića”, Ćeranić detaljnije razrađuje u sljedećem pasusu:

[3]„Da je pod zaštitom pomenute ambasade vrlo brzo se pobrinula i pomenuta ambasada saopštenjem u kojem je naglašeno da su 'građani i nezavisni mediji ključni stub istinske demokratije': 'Mediji postoje da bi informirali i istraživali, te zahtijevali od institucija da budu odgovorne prema građanima kojima služe. Svaku prijetnju nezavisnim medijima i građanima novinarima smatramo vrlo neozbiljnom i neprihvatljivom prijetnjom demokratiji'.
Da američki uticaj nije daleko od priče o Davidu svjedoči još jedan medij kojeg ministar Lukač u svom obraćanju narodnim poslanicima Srpske nije pomenuo. Radi se o portalu 'Buka', koji uređuje Aleksandar Trifunović. Mjereno američkim arišinima i 'Buka' predstavlja jedan od 'stubova istinske demokratije', a Trifunović se ni u kom slučaju ne bi mogao nazvati budalom. Taj zna šta radi! Naime, njegovom portalu je nedavno od američke fondacije USAID doniran iznos od 81396 američkih dolara. Trifunović redovno plasira tendenciozne i neprovjerene informacije vezano za smrt Davida Dragićevića, a na portalu nije manjkalo ni tekstova u kojima se Srpska optužuje da formira paravojska, a MUP ilegalno naoružava“.

Raskrinkavanje je tražilo komentar ambasade Sjedinjenih američkih država u Sarajevu i na ove tvrdnje imajući u vidu prirodu Ćeranićeve optužbe. Odgovor ambasade, koji prenosimo u cjelosti, indikativan je i stoga što otkriva da ako postoji neki “širi front”, onda je to front u koji je po svemu sudeći uključen i sam Ćeranić. U odgovoru na naše zahtjeva, američka amabsada je, naime, odgovorila:

Ambasada SAD-a u BiH:

”U petak, 11. maja, SRNA nam se obratila sa zahtjevom da im odgovorimo na pitanja: Koja je priroda odnosa između Američke ambasade i blogera Slobodana Vaskovića? Da li se ambasadorica Cormack sastaje s njim i da li ga američka ambasada štiti? Proslijedili smo im sljedeći odgovor: Ambasadorica Cormack često se sastaje s brojnim predstavnicima civilnog društva širom BiH, uključujući nevladine organizacije, građane i novinare. Kao što je i sama istakla mnogo puta, zabrinuta je za bilo koji pokušaj osporavanja i ugrožavanja prava novinara da obavljaju svoj posao. Sjedinjene Države su se oduvijek snažno zalagale za pravo na slobodno izražavanje građana u demokratskom društvu. Građani - novinari i nezavisni mediji ključni su stub istinske demokracije. Mediji postoje kako bi informisali i istraživali, te zahtijevali od institucija da budu odgovorne prema građanima kojima služe. Svaku prijetnju nezavisnim medijima i građanima - novinarima smatramo vrlo ozbiljnom i neprihvatljivom prijetnjom demokraciji.”

Drugim riječima, Ćeranić ide stazama koje je već utrla SRNA, tražeći odgovore na iste optužbe koje u svom tekstu iznosi i dekan banjalučkog fakulteta.

Ćeranić se ovdje također osvrće na donaciju koju je dobio portal “Buka”, dajući samo podatak o visini sredstava i stvarajući utisak da je “Buka” naprosto dobila “poklon” od agencije USAID u iznosu od 81.000 dolara. Ćeranić već u sljedećoj rečenici optužuje ovaj medij za objavljivanje tendencioznih i neprovjerenih informacija o smrti Davida Dragićevića; te navodi da “na portalu nije manjkalo ni tekstova u kojima se Srpska optužuje da formira paravojska, a MUP ilegalno naoružava“. U takvom kontekstu, izolovan podatak o doniranim sredstvima navodi na zaključak da je “Buka” doslovno plaćena od strane USAID-a za „plasiranje“ dezinformaija o ubistvu Davida Dragićevića i protestima koji su se iz njegove nikad riješene smrti izrodili.  

No, “Buka” je samo jedan od niza bosanskohercegovačkih medija koji su dobitnici pomoći u okviru USAID-ovog “Programa osnaživanja nezavisnih medija”. Za ova sredstva je raspisan javni konkurs, nakon čega su - u sasvim transparentnoj proceduri - odabrana  23 medijska projekta, za koja je ukupno dodijeljeno 620.000 dolara. Među njima se, pored “Buke”, nalaze i “TV1”, “Radiosarajevo.ba”, “Start BiH”, portali “Impulsportal.net”, “Avangarda.ba”, “Analiziraj.ba” te “Žurnal.info”. Pet partnerskih projekata između medija i civilnog društva je također dobilo grantove: Udruženje Zašto ne i “Oslobođenje”, Centar za građansku suradnju i portal “Žurnal.info”,  Mediacentar, Centar za istraživačko novinarstvo i portal “Bljesak.info”, Transparency International u BiH i portal “Capital.ba”, Centar za slobodno novinarstvo i magazin “Faktor”.

I sada dolazimo do glavne tvrdnje cijelog članka - da su “Amerikanci”, nakon što su stavili pod kontrolu medije i uspješno završili posao „manipulacije Davora Dragićevića”, u BiH planski doveli i „goste iz Skopja“ koji su srušili Vladu Nikole Gruevskog. U priču je nekako uspio ubaciti i nastup mostarskog benda “Zoster” - i to, da stvar bude apsurdnija, kao dokaz umiješanosti “političkog Sarajeva” u organizaciju protesta u Banja Luci.

[4]„Nakon banjalučkih neuspjeha u akciju se agilnije uključuje Sarajevo, te vođa benda Zoster na koncertu u Sarajevu drži govor o okolnostima smrti Davida Dragićevića, nakon čega počinje s pjesmom s karakterističnim refrenom: 'Uzeću pravdu u svoje ruke, nema vremena za gubljenje'. Istina, političko Sarajevo je od početka bilo uključeno u banjalučke proteste. Nermin Nikšić, predsjednik partije SDP posjetio je Davora Dragićevića i javno poručio da 'policiju protiv koje se digne narod treba ukinuti'. Na do sada najvećem mitingu, onom od 21. aprila, organizatori su pozdravili goste iz Sarajeva, Fojnice i Mostara, ali i one iz Skoplja koji zaslužuju najviše pažnje. Naime, u novembru prethodne godine je ekipa koja je uspjela da sruši vladu Nikole Gruevskog, iz Skoplja prekomandovana u Sarajevo, naravno, u američkoj režiji.“

O tome ko su gosti iz Skoplja i kako su i po čijoj tačno naredbi „prekomandovani“ u Sarajevo, Ćeranić ne govori ništa, ali već u idućem pasusu otkriva navodne razloge njihovog dolaska u BiH, dodajući i dva nova aktera zavjere - britansku ambasadu i OHR.

[5]Novi makedonski premijer Zoran Zaev od tada intenzivno posjećuje Sarajevo i redovno se viđa sa opozicioniram iz Saveza za promene, naročito sa Draganom Mektićem, ministrom bezbjednosti, kadrom SDS-a. Kako se procijenilo da je glavna barijera za rušenje vlasti u Srpskoj ministar Dragan Lukač, počinju napadi na MUP Srpske kroz optužne o paravojnom organizovanju, ilegalnom naoružavanju i slično. U ovim napadima naročito je eksponiran Mektić, ali ga u svemu što radi podržava njegova stranka. Tako zloupotreba smrti Davida Dragićevića doseže neshvatljive razmjere. 
Ekipa prispjela iz Skoplja je iskusna i krajnje profesionalna. Mora se priznati i vrlo kreativna. Vješto koristi društve mreže i cilja ranjive društvene grupe, prvenstveno tinejdžere i majke. Bira se svaka riječ, sintagma i slika. Zato se David naziva djetetom, a ne 21-jednogodišnjim mladićem. „Ubili dijete“ – ta sintagma stvara veću empatiju, naročito pogađa majke. Tim iz Skolja radi neumorn, neprekidno smišlja performanse, kreira događaje.
Sve više aktivira političko Sarajevo, jer ideološka platforma pokreta Pravda za Davida i jeste građansko društvo. U okvirima 'nemoguće države' – to je unitarna BiH. Zato Davor Dragićević policiji poručuje 'ubijate već 26 godina', što znači od 92. godine i stvaranja Republike Srpske. U svemu dobija podršku iz drugog entiteta, ali i bošnjačke dijaspore koja se planski okuplja u Frankfurtu, Beču, Minhenu, ali i širom Federacije BiH(...) Preciznije, radi se o 'udruženom zločinačkom poduhvatu' protiv Republike Srpske, kojim komanduju iskusni specijalisti iz američke i britanske ambasade u Sarajevu i kolege iz OHR-a, a sa dežurnim objašnjenjem da 'štite Dejton' iako već 20 godina predvode u njegovom rušenju.“

Zoran Zaev je posljednji put u Bosni i Hercegovini boravio u julu 2017. godine, u zvaničnoj posjeti našoj zemlji. Nema nikakvog traga o tome da se tada, ili nakon toga, bilo gdje susreo sa Draganom Mektićem.

Isto tako nema apsolutno nikakvih tragova i dokaza - niti ih Ćeranić uopšte pokušava iznijeti - o tome da postoji “tim iz Skopja” koji upravlja grupama podrške Davoru Dragičeviću, to jest kreira “performanse” i ono što se u ovim grupama piše na društvenim mrežama. Izvor za takve tvrdnje Ćeranić nalazi u sopstvenoj konstataciji da se “David naziva djetetom, a ne 21-jednogodišnjim mladićem”, u kojoj čak nema ni subjekta radnje (David se “naziva”, ne znamo od strane koga, gdje, kada i kako). Osim što je potpuno ispražnjen od bilo kakve informacije, dio pasusa koji se odnosi na razliku između „djeteta“ i „21-godišnjeg mladića“ više je nego degutantan, jer implicira da je emotivna reakcija i podrška koju na hiljade ljudi pruža ocu Davida Dragićevića zapravo rezultat manipulacije, a ne činjenice da se radi o ocu koji jeste izgubio svoje dijete pod nerazjašnjenim - i evidentno neadekvatno istraženim - okolnostima. Optuživanje istog da je dio “udruženog zločinačkog poduhvata” teško je i komentarisati.

Dakle, kada sumiramo Ćeranićeve argumente, zahtjev Davora Dragićevića da se istraga o ubistvu njegovog sina dovede do kraja na transparentan način, zapravo je realizacija “ideološke platforme” koja podrazumijeva stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine i građanskog društva, a u kojoj učestvuju, kako slijedi: blogeri Slobodan Vasković i Borislav Radovanović, političari iz Sarajeva, opozicione stranke iz Republike Srpske, američka i britanska ambasada, OHR, “gosti iz Skopja”, portal “Buka”, bend Zoster i bošnjačka dijaspora. Kako se svi oni koji već mjesecima izlaze na banjalučke ulice i daju podršku na društvenim mrežama ipak teško mogu optužiti da su aktivni “zavjerenici”, za njh je rezervisana uloga izmanipulisane gomile - pri čemu su, u Ćeranićevoj ciničnoj interpretaciji, toj manipulaciji naročito “podlegle majke”.

U jednom se možemo složiti sa Ćeranićem: zloupotreba smrti Davida Dragićevića doseže „neshvatljive razmjere“ - ne od strane onih koji protestuju zbog neadekvatne istrage, već upravo od strane Ćeranića i niza drugih imenovanih i neimenovanih autora ovakvih i sličnih tekstova.  

Ko je Predrag Ćeranić?

Predrag Ćeranić imenovan je za dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci uz ozbiljnu dozu kontraverze u martu 2017. godine, sudeći po javno dostupnim navodima. Naime, kako je tada objavila bijeljinska “BN televizija”, Ćeranić nije imao uslove za imenovanje na tu poziciju, jer „ima samo zvanje docenta“, dok „Statut Univerziteta, član 57. tačka 2., propisuje da se na mjesto dekana mogu imenovati samo vanredni i redovni profesori“. Ćeranić je na to mjesto imenovan sa pozicije u MUPRS, gdje je radio kao “konsultant u razvoju strategije bezbjednosti”, prema navodima banjalučke “ATV”. Tvrdnje o „obojenoj revoluciji“ usmjerenoj protiv vlasti u RS Ćeranić je iznosio i ranije na portalu RTRS-a u augustu 2017. godine, opisujući proteste u organizaciji udruženja „Re-start Srpska“ u Banjoj Luci zbog neregularne nabavke automobila za entitetsko Ministarstvo prosvjete i obrazovanja. Inače, Ćeranić je široj javnosti postao poznat nakon što ga je Miroslav Lajčak, tadašnji Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu smijenio sa tadašnjeg položaja u Obavještajno-sigurnosnoj službi BiH i zabranio „bavljanje svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, kao i kandidiranje na izborima i obavljanje funkcije u političkim strankama“.

Zbog toga što glavni navod članka nije potkrijepljen niti jednom činjenicom, članak dobija ocjenu lažna vijest. Zato što se događaji koji su u članku opisani pripisuju postojanju plana za koji nema nikakvih dokaza, članak dobija ocjenu teorija zavjere.

Članak je u izvornom obliku prenijela i "Radio televeizija Republike Srpske", koja je za to dobila ocjene prenošenje lažne vijesti i teorija zajevere. 

(raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: “Sve o Srpskoj”
  2. ^ Citat: “Sve o Srpskoj” 
  3. ^ Citat: “Sve o Srpskoj”
  4. ^ Citat: “Sve o Srpskoj” 
  5. ^ Citat: “Sve o Srpskoj” 
Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 31.05.2018

Sve o Srpskoj: Ćeranić: Ekipa koja je srušila Gruevskog ima važnu ulogu u manipulisanju smrću Davida Dragičevića

U NOVEMBRU U AMERIČKOJ REŽIJI PREBAČENA U BiH – OTADA I ZAEV INTENZIVNO POSJEĆUJE SARAJEVO

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 01.06.2018

RTRS: Ćeranić: Ekipa koja je srušila Gruevskog ima važnu ulogu u manipulisanju smrću Davida Dragičevića

U NOVEMBRU U AMERIČKOJ REŽIJI PREBAČENA U BiH – OTADA I ZAEV INTENZIVNO POSJEĆUJE SARAJEVO

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti