Raskrinkavanje.ba

Ko je zaposlio referenta sa diplomom iz Širokog Brijega u Vladi Kantona Sarajevo?

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

"Klix" je objavio kako je nova Vlada Kantona Sarajevo prekršila sopstveni moratorij na zapošljavanje i zaposlila referenta na neodređeno vrijeme. Ubrzo je uslijedila reakcija Vlade Kantona Sarajevo, koju određeni mediji koji su prenijeli članak sa "Klixa", ni nakon našeg upita nisu objavili.

Na portalu “Klix” 5. januara je objavljen članak pod naslovom:

Neprincipijelna Vlada Kantona Sarajevo: Može na neodređeno s diplomom iz Širokog Brijega

U članku se navodi kako je nova vlada Kantona Sarajevo zaposlila jednu osobu unatoč tome što su donijeli odluku o moratoriju na zapošljavanje:

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme. (...)
U Vladu Kantona Sarajevo primljen je namještenik samo pet dana nakon što je novi saziv izvršne vlasti na čelu s premijerom Edinom Fortom usvojio zaključak u kojem se navodi kako Vlada KS nastavlja moratorij na novo zapošljavanje na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima od 1. januara 2019. godine do 31. decembra 2019. godine.

Kao dokaz da je nova vlada prekršila sopstveni moratorij, navodi se dio zaključka vlade sa sjednice održane 3. januara 2019.:

"Vlada Kantona Sarajevo neće davati saglasnost za prijem na neodređeno vrijeme dok je na snazi Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo od 12. oktobra 2018. godine", navedeno je u zaključku koji potpisuje predsjednik Vlade KS Edin Forto.
Ovaj zaključak iz Vlade Kantona Sarajevo dostavljen je svim kantonalnim subjektima, uključujući i zdravstvene ustanove poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš". Ta ista vlada, koja je uvela moratorij, samo nekoliko dana nakon prosljeđivanja zaključka prva je prekršila usvojeno pravilo.

U članku je priloženo i rješenje iz 8. januara 2019. godine kojim je navedena osoba, kako stoji u rješenju, “stupila na posao”.

U obrazloženju rješenja se navodi:

“NN je rješenjem broj 16-01-34-3-72 od 3.4.2018. godine primljen na neodređeno vrijeme na mjesto višeg referenta za pripremanje i realizaciju sjednica u Odjeljenju za pripremanje, organizovanje i realizaciju sjednica Vlade u Stručnoj službi Vlade Kantona Sarajevo. Tačkom 3. Navedenog rješenja je utvrđeno da će se datum stupanja na posao i plaća imenovanog utvrditi po konačnosti rješenja o primanju. Pošto je rješenje o prijemu postalo konačno odlučeno je kao u tački 1. dispozitiva.”

Dakle, osobu NN nije zaposlila nova kantonalna vlada. Navedena osoba je zaposlena na osnovu rješenja iz aprila 2018. godine, koje je usvojio stari saziv kantonalne vlade.

Nakon što je “Klix” objavio članak, Vlada KS je reagovala saopštenjem koje je objavljeno na ovom portalu pod naslovom “Vlada Kantona Sarajevo se oglasila o zapošljavanju referenta za pripremu sjednica”. U reakciji je objašnjen cijeli postupak ovog zapošljavanja koji je počeo prije tačno godinu dana. Prethodna vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 25.1.2018. dala saglasnost za zapošljavanje “zbog odlaska namještenika u drugi organ uprave”. Nakon toga je objavljen prvo interni, a onda i javni oglas. “Nakon provedene procedure i izvršenog odabira najuspješnijeg kandidata upućene su obavijesti svim kandidatima 30. 3. 2018. godine” stoji u reakciji Vlade KS.

Nakon toga je uslijedila žalbena procedura, jer je jedna osoba podnijela žalbu na postupak. Prema saopštenju kantonalne vlade, 24. 12. 2018.odbor državne službe za žalbe FBiH je žalbu odbio kao neosnovanu.

Odluka žalbene komisije iz decembra 2018. učinila je rješenje o zaposlenju iz aprila 2018. konačnim, te je na osnovu toga nova vlada donijela rješenje o “stupanju na posao” 8. januara ove godine.

Dakle, žalbena procedura na donesenu odluku je trajala 9 mjeseci. U međuvremenu je došlo do Općih izbora i promjene Vlade Kantona Sarajevo. Sve odluke koje su donesene prije žalbene procedure je usvojio stari saziv vlade, uključujući i saglasnost za zapošljavanje kao i samo rješenje o zapošljavanju.

Ove činjenice obaraju tezu da je nova vlada prekršila moratorij koji je usvojila na sjednici održanoj 3. januara 2019.

Dakle, nova kantonalna vlada jeste donijela rješenje koje je objavljeno na “Klixu” 8. januara 2019., ali nova vlada nije zaposlila osobu na koju se odnosi rješenje. Osoba je zaposlena na osnovu konkursa kojeg je objavila stara vlada i na osnovu odluke koju je donijela stara vlada.

Obzirom na objavljenu reakciju Vlade Kantona Sarajevo, članak na portalu “Klix” će dobiti ocjenu demantirano.

Kontaktirali smo i 4 portala koji su prenijeli prvobitni članak sa “Klixa”, ali ne i reakciju Vlade, a to su “Saff”, “Hayat”, “Izdvojeno” i “Bljesak”. Nakon našeg upita, u članak portala “Bljesak” integrisano je saopštenje Vlade KS, te će “Bljesak” također dobiti ocjenu demantirano.

“Saff”, “Hayat” i “Izdvojeno” koji nisu objavili reakciju Vlade KS, dobijaju ocjene dezinformacija i pristrasno izvještavanje.

(Raskrinjavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 05.02.2019

Klix: Neprincipijelna Vlada Kantona Sarajevo: Može na neodređeno s diplomom iz Širokog Brijega

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme. Mehaničar, koji se doš...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 05.02.2019

Izdvojeno: PIK ZA MENE NE VAŽI: Donijeli moratorij na zapošljavanje, pa uhljebili osobu s diplomom iz Širokog Brijega

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme. Mehaničar, koji se doš...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 05.02.2019

Hayat: DVOSTRUKI ARŠINI VLADE KS: MOŽE NA NEODREĐENO S DIPLOMOM IZ ŠIROKOG BRIJEGA

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 05.02.2019

Saff: Forto i Konaković jedno pričaju, drugo rade: Usred moratorija na zapošljavanje, uhljebili osobu s diplomom iz Širokog Brijega!

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme. Mehaničar, koji se doš...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 05.02.2019

Bljesak: Mehaničar će pripremati sjednice vlade Kantona Sarajevo?!

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme, objavio je portal Klix...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
 • Demantirano