Ko napušta BiH: Od Posavine do Krajine

Na osnovu upita čitatelja analizirali smo članak koji je netačno prenio informacije o migracijama iz BiH koje je emitovala Federalna televizija.

Raskrinkali smo
USN Lažna vijest; Bišćani Prenošenje lažnih vijesti; Velkaton Prenošenje lažnih vijesti;

„Na sceni nezapamćeni egzodus! U zadnje četiri godine BiH napustilo više od 150.000 osoba, najviše odlaze iz Krajine! (VIDEO)“

Članak koji govori o masovnom odlasku građana BiH u zemlje Evropske Unije, zasnovan je na prilogu emitovanom na Federalnoj TV, koji prenosi informacije “Unije za održivi povratak” o broju građana BiH koji napuštaju zemlju. Članak je objavio portal “USN”, odakle su ga sa istim naslovom preuzeli portali “Bišćani” i “Velkaton”.

Dok se u prilogu FTV navodi da najviše ljudi odlazi iz Posavine, u članku je napisano da je Krajina oblast koju građani BiH najviše napuštaju. U podacima koje je iznijela Unija za održivi povratak i koji su navedeni u video-prilogu, kao mjesta iz kojih se naviše odlazi navedeni su gradovi iz Posavskog kantona i Brčko Distrikt:

Tekst članka u odnosu na videoprilog razlikuje se u jednoj riječi.

U video prilogu kaže se "trend odlaska primijetan je posebno u Posavini", dok u članku umjesto Posavina stoji - Krajina.

Kontaktirali smo portal "USN", a odgovor prenosimo u cjelosti:

USN:

Poštovani,s obzirom da ste prilikom prošlog upita na jedan od naših priloga bili krajnje nekorektni prije svega kao kolege, da ne pričamo o tendencioznosti, ovim putem ćemo vas zamoliti da nam ne šaljete upite za komentar, jer stvarno nemamo vremena za dopisivanje s vama, a rezultat je već unaprijed isplaniran s vaše strane. Što se tiče priloga kojeg vi napominjete, ukoliko ste ikad pratili analizu egzodusa, i iseljavanja sa područja cijele BiH, trebali bi znati iz kojeg dijela Bosne i Hercegovine najviše naroda se iseljava. Također, trebali bi znati šta znači geografski pojam "Krajina", a šta "Unsko-sanski kanton".Ukoliko želite biti korektni, bez tendencija, stojimo vam na raspolaganju. Prije no što objavite "analizu", bilo bi dobro da doista analizirate, da li je iz KRAJINE otišlo najviše stanovnika. LP

Zbog iznošenja netačnih tvrdnjih, kako u naslovu tako i u tekstu, ovaj članak dobija ocjenu lažna vijest.

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 06. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godinu

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Milorad Dodik se ne “povlači” sa funkcije

Nakon klikbejta o navodnom povlačenju iz politike Aleksandra Vučića, slični...

Dezinformacija Klikbejt
Dezinformacija
Lažna uzbuna na lažnim portalima

“Uzbuna”, “haos”, “region na nogama”... često se pojavljuju u naslovima...

Dezinformacija Klikbejt
Dezinformacija
Aleksandar Vučić se ne povlači iz politike

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na nekoliko regionalnih portala...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me