Raskrinkavanje.ba

Ko o čemu, Jasmin Mulahusić o političkim nalogodavcima: Protesti rudara nisu “rušenje Federacije”

Na jednom od mnogobrojnih profila koje koristi internet jurišnik Jasmin Mulahusić objavljeno je nekoliko netačnih tvrdnji u vezi sa nedavnim protestima rudara u FBiH.

Za vrijeme održavanja protesta rudara ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, na Facebook profilu Jasmin Mulahusic Spielberg, jednom od mnogih profila poznatog simpatizera Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Mulahusića, koji svojim objavama aktivno podržava ovu stranku, zbog čega ga mediji opisuju kao “SDA bota” (1, 2, 3), objavljeno je nekoliko netačnih tvrdnji u vezi sa pozadinom, organizacijom i odvijanjem protesta.

Kako se navodi u članku portala Radio Sarajevo, protest rudara počeo je 23.11.2021. godine. Radnici sedam rudnika u FBiH izrazili su nezadovoljstvo pravilnicima o radu i radnom učinku, te tražili stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća, kao i utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Protest ispred Vlade FBiH okončan je u popodnevnim satima 24. novembra bez ispunjenja zahtjeva rudara, koji su obustavili proizvodnju uglja do daljnjeg, navodi se u članku Oslobođenja. Kako je izvijestila Al Jazeera, 1. decembra je postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara. Rudari se vraćaju u rudnike nakon što je dogovoreno ispunjenje 11 od njihovih 13 zahtjeva. 

Ko je Jasmin Mulahusić?

U septembru ove godine, Jasmin Mulahusić uhapšen je na graničnom prelazu kod Bosanskog Broda, te je protiv njega Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog krivičnog djela širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti. Sud Bosne i Hercegovine je Mulahusića pustio na slobodu tri dana poslije, bez određivanja mjera zabrane, nakon čega se on vratio u rodni Luksemburg. Mulahusić na svojim mnogobrojnim profilima na društvenim mrežama (1, 2, 3, 4, 5) objavljuje sadržaj koji često targetira političke aktere/ke, novinare/ke i aktiviste/kinje, te izražava radikalne stavove i beskompromisnu podršku članovima Stranke demokratske akcije (SDA). Nedavno su njegove fotografije sa Bakirom Izetbegovićem i Fadilom Novalićem, članovima SDA, tokom njihove posjete Luksemburgu, gdje Mulahusić živi, izazvale lavinu komentara i reakcija (1, 2). 

Tako je na jednom od Mulahusićevih profila 23.11.2021. godine objavljen videosnimak sa protesta rudara, uz opis:

Rudari moraju imati svoje dostojanstvo zbog teškog posla koji rade. Ali oni moraju biti i svjesni manipulacije koje bi mogli biti predmet. 

Početkom prošle agresije na Bosnu i Hercegovinu, iz Beograda je došla naredba da se aktiviraju rudari sa protestima. Znamo i koje zvučno ime je imalo zadatak da sve animira. 

Današnji protesti imaju tragove istog nalogodavca. Na protestima se čuje harmonika, a i kolo se zaigralo. Ovo je obavezni prateći dio svih protesta koje u svom programu predviđa Srbijanac Srđa Popović, profesionalni organizator “dešavanja naroda” koji je organizovao brojne proteste u svijetu, posebno one vezane za “arapsko proljeće” koje je rezultiralo vraćanjem u srednji vijek umjesto obećane slobode, te strašnim stradanjem naroda i pljačkom državnih resursa.

Pratimo pažljivo ova dešavanja, uključimo mozak i razboritost.

U objavi se, dakle, implicira da je protest rudara organizovan u Beogradu, a kao "dokaz" za to navodi se činjenica da se na skupu ispred Vlade FBiH "čula harmonika i igralo kolo". To je, prema riječima Mulahusića, dokaz da je protest održan prema "programu" Srbijanca Srđe Popovića, koji je navodno "organizovao brojne proteste u svijetu".

Srđa Popović je srbijanski aktivista koji je krajem devedesetih godina, kao student, bio jedan od osnivača pokreta "Otpor", koji je igrao značajnu ulogu u rušenju režima Slobodana Miloševića. 

Kako se navodi u članku portala The Atlantic iz 2012. godine, nakon što je Miloševićev režim pao, Popović je proveo par godina baveći se politikom u Srbiji, nakon čega je osnovao organizaciju pod nazivom Centre for Applied NonViolent Action and Strategies (Centar za primijenjenu nenasilnu akciju i strategije – CANVAS) i započeo obuku aktivista/kinja zainteresovanih za kopiranje srbijanskog modela promjene režima "odozdo prema gore", a koji je primjenjivao pokret "Otpor". CANVAS je radio sa ljudima iz 46 zemalja, a među svršenicima Popovićevog programa su organizatori/ce uspješnih pokreta u Gruziji, Libanu, Egiptu i Maldivima. Popović trenutno radi kao rektor Univerziteta St. Andrews u Škotskoj.

Popović je i autor knjige "Blueprint for Revolution", priručnika za mirne demonstrante, aktiviste/kinje i organizatore/ice zajednice. U knjizi se navodi da su aktivisti/kinje "Otpora" u svojim demonstracijama protiv Miloševićevog režima često svirali instrumente, plesali i pjevali. Ipak, to nije dokaz da su rudari svoj protest organizovali prema uputama iz Popovićeve knjige, a muzika i ples prisutni su na mnogim protestima u cijelom svijetu, te navođenje te činjenice ne govori apsolutno ništa o pozadini protesta.

U svakom slučaju, insinuacija da su muzika i ples na protestu dokaz da je on osmišljen u Beogradu je potpuno neutemeljena. S druge strane, povezivanje Popovića s vlastima u Beogradu je nelogično i neutemeljeno i iz razloga što se sam Popović borio upravo protiv vlasti u Srbiji – "nalogodavca" za kojeg Mulahusić tvrdi da je organizovao proteste rudara u BiH prije rata i za kojeg insinuira da je organizovao i aktuelne rudarske proteste. 

Također je netačna i tvrdnja da je Popović "organizovao brojne proteste u svijetu". Činjenica da su se aktivisti/kinje širom svijeta javljali Popoviću udruženju CANVAS sa ciljem da steknu znanja i vještine iz nenasilnog otpora ne znači i da je Popović organizovao proteste u svijetu. Na zvaničnoj stranici udruženja i danas postoji rubrika putem koje se aktivisti/kinje iz cijelog svijeta mogu javiti CANVAS-u sa zahtjevom o zakazivanju treninga i konsultacija. 

Mulahusić je u drugoj objavi od istog dana eksplicitno tvrdio i da se protestima rudara u FBiH "upravlja iz Beograda", a kao dokaz za to navodi se činjenica da je "pozvan i bend Dubioza kolektiv".

Definitivno ovim protestima se upravlja iz Beograda! Pozvan je i bend Dubioza Kolektiv. 

Sutra je ponovo država u opasnosti. Ubijeđen sam da će pokušati ponovo nečasne radnje i ovo nema više nikakve veze sa rudarima, oni su tu pijuni. Cilj je izazvati urušavanje Federacije BiH. 

Rudari, vi kojima je stalo do države, ostanite kućama. Ne dolazite sutra! 

Patrioti moraju biti spremni na ovu situaciju. Svi znamo gdje je zmajevo gnijezdo!

Mulahusić ne potkrepljuje svoje "zavjerološke" tvrdnje bilo kakvim relevantnim dokazima. Njegovo predviđanje da je "sutra država u opasnosti", te da će učesnici/e protesta "pokušati ponovo nečasne radnje" sa "ciljem urušavanje Federacije BiH",  također se pokazalo kao netačno, s obzirom na to da su protesti završili mirno i da se Federacija nije "urušila".

O motivaciji i cilju njegovih objava svjedoči i podsticanje rudara da ostanu kod kuće i ne solidarišu se sa svojim kolegama u borbi za prava radnika, gdje pasivnost povezuje sa “patriotizmom”.

Mulahusić je 24.11.2021. godine na svom profilu objavio i sliku koja sadrži još netačnih tvrdnji:

Sinan Husić bez konkursa je zaposlio kćerku u Elektroprivredu! Pokušao je i drugu kćerku uhljebiti i nakon što je odbijen prije 3 sedmice, došlo je do sukoba sa administracijom.

Organizatori i manipulatori protesta kupili su dron u vrijednosti od 2.800 KM Eldinu Moranjačkiću koji je zadužen da proprati proteste iz zraka.

Baklje koje su korištene na protestima plaćene su 13.000 KM! 

U ovoj objavi, implicira se da je protest bio motiviran sukobom Sinana Husića, predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, sa administracijom Elektroprivrede, što je potpuno suprotno njegovim prethodnim tvrdnjama da se protestom upravlja iz Beograda s ciljem urušavanja Federacije BiH. 

Kao što je slučaj i s već spomenutim objavama, Mulahusić ne iznosi nikakve dokaze za svoje tvrdnje. 

Tvrdnja da su organizatori protesta kupili dron u vrijednosti od 2.800 KM Eldinu Moranjačkiću, kako bi snimio proteste iz zraka, također je netačna. Fotograf Eldin Moranjačkić je na svom Facebook profilu objavio fotografije svog drona marke Mavic još u julu ove godine, uz opis “hvala mi”. Sudeći po javnim fotografijama i videozapisima koje objavljuje, koristio ga je u raznim prilikama od tada, a ne samo na protestima rudara.

Iako u svojim objavama često tvrdi da on prosto "otkriva istinu" ili "traga za istinom", na Mulahusićevim profilima se često objavljuju manipulativni i netačni navodi u svrhu promoviranja određene političke ideologije i obračuna sa političkim protivnicima. Nisu rijetki ni sadržaji u kojima se diskredituju novinari/ke, mediji i aktivisti/kinje koji/e iznose stavove i činjenice suprotne njegovim stavovima. 

Svoju političku pristrasnost Mulahusić je, između ostalog, demonstrirao u načinu na koji je izvještavao o protestima prosvjetnih radnika ispred Vlade Kantona Sarajevo. Za razliku od protesta rudara, usmjerenih protiv institucija čiji su kadrovi mahom članovi SDA, a koje Mulahusić opisuje kao pokušaje urušavanja FBiH kojim se upravlja iz Beograda, proteste prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo, usmjerene protiv vladajuće koalicije u ovom kantonu, koju čine SDP, NiP i Naša stranka, opisuje suprotno i u potpunosti podržava. 

U objavi od 30. novembra, Mulahusić ove proteste naziva "demokratskim i civilizovanim", što je značajno drugačije od načina na koji je predstavio protest rudara.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su organizatori protesta Eldinu Moranjačkiću kupili dron kako bi snimao proteste ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnje i insinuacije da se protestima rudara "upravlja iz Beograda", kao i neutemeljena predviđanja da će na protestima doći do "nečasnih radnji i pokušaja urušavanja Federacije", ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke