Ko žurio, sok napravio

Ekskluzivni sadržaj je uvijek dobar način da se privuče čitalaštvo, još ako u naslovu ima naznaka teorije zavjere, imate pravi klikbejt.

U maniru “požuri, još malo pa nestalo” veliki broj portala je objavio recept za napitak koji, navodno, neko briše sa interneta. Barem je tako tvrdio “Web Tribune” osmog marta prošle godine.

POŽURITE! OVAJ ČLANAK BRIŠU SA INTERNETA JER JE OVO ZAISTA NAPITAK KOJI PREČIŠĆAVA JETRU I JAČA IMUNI SISTEM!!

Nakon više od godinu dana, još uvijek se pojavljuju identični naslovi i niko ih nije izbrisao. A šta nam nudi recept nakon što se naslov “izgalamio” na nas velikim slovima i uskličnicima?

Ovaj napitak je toliko moćan da može promeniti cirkulaciju krvi, ojačati imuni sistem kao nikad do sad, pročistiti jetru i smanjiti uticaj slobodnih radikala.
SASTAV:
– 8 češnja belog luka
– 8 kriški limuna
– koren đumbira
– 4 litra vode

Poznato nam je šta znači “poboljšati cirkulaciju”, međutim, šta se desi kada se promijeni cirkulacija, to nam je nejasno. Benefiti koje ima “moćni” napitak imaju utemeljenja u nauci pa ćemo za izraz “promijeniti cirkulaciju” reći da je lapsus calami.

Recept nudi tri sastojka i vodu koji zaista imaju naučno dokazane benefite za ljudski organizam.

Bijeli luk ima dokazanu učinkovitost u borbi protiv prehlade, zatim snižava pritisak i loši holesterol (LDL). Ljekovita svojstva bijelog luka nisu upitna. Isto je i sa đumbirom koji dokazano smanjuje mučnine, pomaže probavi i ima protiv upalna svojstva, dok za limun je opšte poznato da je odličan izvor vitamina C, a konzumiranje čitavog limuna, sa korom, može imati blagotvorne probavne efekte.

Da je članak izostavio prvi dio naslova i glasio samo: “Napitak koji prečišćava jetru i jača imuni sistem” ne bi se našao na stranicama “Raskrinkavanja”.

Ovaj članak je često dijeljen putem Facebooka, najviše zahvaljujući “zavjerničkom” naslovu koji poručuje da neko želi nešto dobro da sakrije.

 

“Web Tribune” je objavio članak prije više od godinu dana i još uvijek nije obrisan. Od prve objave pa sve do danas, prenosi se pod istim naslovom, iako je više nego očito da ga niko ne briše. Takvog su ga posljednjih mjeseci objavili portali  “Novi.ba”, “Zdrava ishrana” i mnoge druge stranice koje najčešće obrađuju teme zdravlja i ishrane. Zbog očite namjere da se lažnom tvrdnjom u naslovu privuče čitateljstvo, svim portalima koji su ga objavili sa ovakvim naslovom dajemo ocjenu klikbejt.

Napomena:

Nakon objavljivanja analize, redakcija "Raskrinkavanja" dobila je odgovor na upit od redakcije portala "Novi". Odgovor prenosimo u cjelosti:

 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 05. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila 65-godišnjake “mladima”

Izmišljena klasifikacija dobnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me