Ko žurio, sok napravio

Ekskluzivni sadržaj je uvijek dobar način da se privuče čitalaštvo, još ako u naslovu ima naznaka teorije zavjere, imate pravi klikbejt.

Ocijenjeni članci
BH sloboda Klikbejt; Imperia-network.press Klikbejt; Info Kuhinja Klikbejt; Ishrana Zdrava Klikbejt; Lifestyle Recepteka Klikbejt; Mala kuharica Klikbejt; Najukusniji recepti Klikbejt; Praktična Žena Klikbejt; Svjetski recepti Klikbejt; Vijesti iz regije Klikbejt; Webtribune Klikbejt; Balkan Portal Klikbejt; Universumx Klikbejt; Zdravlje i priroda Klikbejt; Centar za zdravlje Klikbejt; Dnevna Doza Recepata Klikbejt; Domaća kuhinja Klikbejt; Novi Klikbejt; Zdrava Kuhinja Klikbejt; Coolinarstvo Klikbejt;

U maniru “požuri, još malo pa nestalo” veliki broj portala je objavio recept za napitak koji, navodno, neko briše sa interneta. Barem je tako tvrdio “Web Tribune” osmog marta prošle godine.

POŽURITE! OVAJ ČLANAK BRIŠU SA INTERNETA JER JE OVO ZAISTA NAPITAK KOJI PREČIŠĆAVA JETRU I JAČA IMUNI SISTEM!!

Nakon više od godinu dana, još uvijek se pojavljuju identični naslovi i niko ih nije izbrisao. A šta nam nudi recept nakon što se naslov “izgalamio” na nas velikim slovima i uskličnicima?

Ovaj napitak je toliko moćan da može promeniti cirkulaciju krvi, ojačati imuni sistem kao nikad do sad, pročistiti jetru i smanjiti uticaj slobodnih radikala.
SASTAV:
– 8 češnja belog luka
– 8 kriški limuna
– koren đumbira
– 4 litra vode

Poznato nam je šta znači “poboljšati cirkulaciju”, međutim, šta se desi kada se promijeni cirkulacija, to nam je nejasno. Benefiti koje ima “moćni” napitak imaju utemeljenja u nauci pa ćemo za izraz “promijeniti cirkulaciju” reći da je lapsus calami.

Recept nudi tri sastojka i vodu koji zaista imaju naučno dokazane benefite za ljudski organizam.

Bijeli luk ima dokazanu učinkovitost u borbi protiv prehlade, zatim snižava pritisak i loši holesterol (LDL). Ljekovita svojstva bijelog luka nisu upitna. Isto je i sa đumbirom koji dokazano smanjuje mučnine, pomaže probavi i ima protiv upalna svojstva, dok za limun je opšte poznato da je odličan izvor vitamina C, a konzumiranje čitavog limuna, sa korom, može imati blagotvorne probavne efekte.

Da je članak izostavio prvi dio naslova i glasio samo: “Napitak koji prečišćava jetru i jača imuni sistem” ne bi se našao na stranicama “Raskrinkavanja”.

Ovaj članak je često dijeljen putem Facebooka, najviše zahvaljujući “zavjerničkom” naslovu koji poručuje da neko želi nešto dobro da sakrije.

 

“Web Tribune” je objavio članak prije više od godinu dana i još uvijek nije obrisan. Od prve objave pa sve do danas, prenosi se pod istim naslovom, iako je više nego očito da ga niko ne briše. Takvog su ga posljednjih mjeseci objavili portali  “Novi.ba”, “Zdrava ishrana” i mnoge druge stranice koje najčešće obrađuju teme zdravlja i ishrane. Zbog očite namjere da se lažnom tvrdnjom u naslovu privuče čitateljstvo, svim portalima koji su ga objavili sa ovakvim naslovom dajemo ocjenu klikbejt.

Napomena:

Nakon objavljivanja analize, redakcija "Raskrinkavanja" dobila je odgovor na upit od redakcije portala "Novi". Odgovor prenosimo u cjelosti:

 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 05. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zdravstveni radnik iz Zavidovića nije preminuo od “posljedica vakcinacije” protiv Covid-19

Društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini proširila se tvrdnja da je zdravst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Širenje panike zbog imunizacije u Srbiji: Dezinformacije o vakcinama uz govor mržnje

Besplatna vakcinacija državljana/ki drugih zemalja u Republici Srbiji pokre...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažna kompilacija nuspojava dijeli se uz tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 “eliminišu naivne”

Na Facebooku se dijeli kompilacija snimaka osoba koje se nekontrolisano tre...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me