Kobe Bryant nije govorio o Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori

Kobe Bryant nikada nije izjavio da su “Kosovo i Metohija i Crna Gora neosporene srpske zemlje”. 

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija na kojoj je prikazan Kobe Bryant, košarkaš Los Angeles Lakersa koji je poginuo u helikopterskoj nesreći 26. januara.

Fotografija koja kruži društvenim mrežama prikazuje Bryanta sa podignuta 3 prsta, uz navodni citat koji mu se pripisuje.

"Srbi, Kosovo i Metohija i Crna Gora su neosporene srpske zemlje, boli me nepravda koju vi proživljavate s obzirom da sam upoznao mnogo Srba u NBA ligi"

Ova fotografija je nakon smrti košarkaša postala viralna i dijeli se na svim društvenim mrežama.

 

 

Fotografija je putem tabloida Alo iz Srbije dospjela i u medijski prostor:

"SRBI, KOSOVO I CRNA GORA SU NEOSPORENE SRPSKE ZEMLJE..." Kobijev citat o našem narodu je sad aktuelniji nego ikad, ali sa sobom krije čudnu tajnu

Portali Pravda i Srbija 24 preuzeli su članak sa identičnom opremom. Članak je preuzeo i portal Afera nedeljnik, koji je skratio naslov i iz njega izbacio najavu “čudne tajne”:

„SRBI, KOSOVO I CRNA GORA SU NEOSPORENE SRPSKE ZEMLJE…“: Kobijev citat o našem narodu je sad aktuelniji nego ikad!

Nakon bizarnog uvoda u kojem stoji “većina nas tek sad shvata koliko nam je Brajant bio draga osoba”, tekst donosi informaciju da Kobe Bryant zapravo nikada nije rekao izjavu koja mu je pripisana. Tačnije, “čudna tajna” iz naslova članaka je zapravo obična laž.

Pre nekog vremena su neke od uglednih srpskih mim stranica pronašle sliku Kobija Brajanta kako drži tri prsta i dopisali mu jedan citat o Srbiji.
"Srbi, Kosovo i Metohija i Crna Gora su neosporene srpske zemlje, boli me nepravda koju vi proživljavate s obzirom da sam upoznao mnogo Srba u NBA ligi", bile su reči koje su "dodate" Kobiju uz sliku sa tri prsta, iako ih on sam nikad nije izgovorio.
Ovo je bio simpatičan štos u vreme kada je Brajant bio živ, međutim sada je već krajnje neumesno šaliti se sa njegovim nepostojećim citatima, a na internetu ovaj možemo često videti nakon pogibije. Ljudi verovatno iz neznanja dele „Kobijevu izjavu“, a čak su se i tvorci oglasili i objasnili pratiocima da to ne bi trebalo više da rade.

Kao što je navedeno u članku tabloida Alo, oglasila se i Facebook stranica koja je prva objavila fotografiju Kobe Bryanta sa navodnim citatom:

Jednom smo tako stavljali poznate ličnosti koje su digle tri prsta i pisali smo gluposti kako su podržale srbe a naravno da nisu i Mim fabrika II je napisao ovo u opisu i stavio ovu sliku, evo juče Kobi poginuo a neko stavio tekst na sliku i buкvalno je ceo internet deli.

Obzirom na senzacionalistički naslove tabloida iz Srbije, sve njihove članke ocjenjujemo kao klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 01. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me