Koga ne prepadne policijska vježba, prepadne ga Avaz na internetu

Analizirali smo "Avazov" članak koji govori da je "policija okupirala Skenderiju" i da "niko ne zna šta se dešava". Analizom smo utvrdili da je ovaj članak prenio i lažnu vijest o izjavama glasnogovornika policijskih agencija.

Na osnovu upita čitatelja, Raskrinkavanje je analiziralo članak objavljen 6. februara u 13:41, čiji naslov govori o „okupaciji“ Skenderije od strane policije:

„Policija okupirala Skenderiju: Građani izbezumljeno posmatrali, niko nije znao šta se dešavalo“

Vrlo brzo ovaj naslov našao se na prvom mjestu najčitanijih članaka na “Avazovom” portalu:

U članku se prvo navodi prvo da su „mnogi građani (...) izbezumljeno posmatrali šta se dešava na ulici“ nakon što se u centru Sarajeva pojavio veliki broj policajaca. Nakon toga se saopštava da je riječ o policijskoj vježbi državnih, entitetskih i kantonalnih policijskih snaga - ali uz nagovještaj da o njoj nisu bile obavješteni ni sami službenici ovih institucija.

Zanimljivo je da ova informacija nije zatekla samo Sarajlije, već i službenike za odnose s javnošću u sve četiri policijske agencije.
"Vjerujte da sam sad od vas saznala da je uopće i bila ta akcija". Ovako bi se ukratko mogle sažeti izjave osoba nadležnih za kontakt s medijima u sve četiri policijske agencije.

S obzirom da izjava nije potpisana niti je navedeno ime “osoba”, kontaktirali smo redakciju “Avaza” sa upitom o identitetu navedenih. Odgovor koji smo dobili glasio je da su kontaktirali sve 4 institucije i da su od svih dobili isti odgovor - da niko ne zna ništa o navedenoj vježbi policijskih tijela.

 

Jesu li policijske agencije zaista od "Avaza" saznale da se održava policijska vježba?

Kada smo povodom ovih tvrdnji kontaktirali SIPA-u, rekli su nam da redakciji Avaza nisu dali nikakav odgovor na postavljeno pitanje. 

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH rečeno nam je da su znali da se vježba održava. Ono što su rekli redakciji Avaza jeste da nisu u mogućnosti javno otkrivati informacije o vježbi, što ne odgovara Avazovim tvrdnjama "da nisu upoznati sa vježbom".

Kontaktirali smo i glasnogovornicu MUP-a Kantona Sarajevo. Također nam je potvrdila da je kontaktirana od strane "Avaza" i navela da su iz ove institucije obavijestili redakciju "Avaza" da se radi o vježbi u kojoj učestvuju 4 agencije, te da ne mogu pružiti detaljnije informacije. 

Ustavovili smo, dakle, da izvori koje je "Avaz" pomenuo u kontekstu "kako saznajemo", nikada nisu novinarima ovog lista rekli da su od njih prvi puta čuli za vježbu i da sa istom nisu upoznti.

Upravo zbog ove činjenice, članak ocjenjujemo i kao lažnu vijest. 

Samo par minuta ranije (13:01) “Faktor” je također izvijestio ovom događaju gdje su već u naslovu donesene kompletne informacije: “Vježba pripadnika svih agencija: Policija s dugim cijevima okupirala Skenderiju”.

U ovom članku donosi se i izjava glasnogovornice MUP-a, sasvim suprotna od “Avazovih” navoda: 

U ovoj vježbi, a što nam je potvrdila glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija, osim pripadnika Jedinice za podršku kantonalnog MUP-a, učestvovali su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Federalne uprave policije (FUP), te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT). Iz policije nam nisu mogli saopćiti više detalja, odnosno kakva konkretno situacija je simulirana, kazavši da se radi o vježbi u sklopu redovnih policijskih aktivnosti.

Članak sa “Avaza” prenijeli su “Cazin net” i “BH internet magazin” sa identičnim naslovom.

Zbog senzacionalističkog naslova i nepotrebnog prepadanja čitatelja, ovi članci dobijaju ocjenu klikbejt i prenošenje lažne vijesti. 

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 08. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me