Raskrinkavanje.ba

Kokosovo ulje nije lijek protiv raka

Nalazi studije u kojoj je testiran efekat laurinske kiseline – sastojka kokosovog ulja – na ćelije raka debelog crijeva pogrešno se tumače kao “dokaz” da je kokosovo ulje lijek.

Foto: Flickr 

Napisi o šokantnim “naučnim” otkrićima novih “lijekova” kojima se uspješno liječe neka najteža oboljenja nisu novost u medijskom prostoru. Ti su “lijekovi” obično lako dostupne namirnice (poput meda, sode bikarbone, cvekle i slično) za koje se nekad tvrdi da su “dobro čuvana tajna” koju farmaceutska industrija krije, a nekad se njihova “efikasnost” dokazuje i validnim studijama i naučnim istraživanjima, pa je time efekat “šoka” takvih “otkrića” još i veći. 

U većini ovakvih slučajeva studije i dobijeni rezultati pogrešno su tumačeni, uz izostavljanje bitnih detalja iz metoda i načina na koji su studije provedene. 

 

Kokosovo ulje i rak debelog crijeva

Na portalu Cazin Danas 25.11.2022. godine objavljen je članak u čijem se naslovu nalazi sljedeća tvrdnja:

LJEKARI U ŠOKU: Ova namirnica ubija 93 % ćelija raka debelog crijeva za samo 48 sati

U članku se navodi da je rak debelog crijeva jedan od najčešćih oblika raka kod žena i kod muškaraca te da različiti prirodni lijekovi sprečavaju tu bolest. Uprkos tome, stručnjaci smatraju da nema dovoljno istraživanja “koja bi potvrdila ove činjenice”, navodi se u članku. 

Također se konstatuje i da je žalosno što većinu (op.a. medicinskih) istraživanja finansiraju farmaceutske kompanije koje zanima profit, a ne zdravlje ljudi. Ipak, u istraživanju “univerziteta u Australiji”, koje je predstavljeno kao primjer naučnog rada motivisanog zdravljem ljudi, navodno je ustanovljeno da laurinska kiselina ubija više od 93% ljudskih ćelija raka debelog crijeva nakon dva dana liječenja. Laurinska kiselina se u velikoj koncentraciji nalazi u kokosovom ulju.

Međutim, to ne znači da se u svijetu ne provode velika i važna istraživanja. Sjajan primjer ovoga dolazi s univerziteta u Australiji, gdje su istraživači otkrili da laurinska kiselina (koja čini 50% kokosovog ulja) ubija preko 93% ljudskih ćelija raka debelog crijeva nakon 48 sati liječenja.

Laurinska kiselina truje ćelije raka, istovremeno izazivajući oksidativni stres uz značajno smanjenje nivoa glutationa (koji ćelije raka trebaju da se zaštite od oksidativnog stresa).

Istaknute su i potencijalne koristi kokosa u liječenju i prevenciji raznih oboljenja poput dijabetesa, osteoporoze, Kronove bolesti i raka.  

Pretragom smo ustanovili da se tvrdnje o potencijalu kokosovog ulja u liječenju raka dijele barem od 2014. godine, kad su objavljene na portalu Dnevno. 

Iako je u članku portala Cazin Danas navedeno da je rezultat postignut nakon “liječenja”, tu se kaže da su eksperimenti provedeni u Petrijevim posudama i na pacovima, bez informacije da li je dejstvo kiseline potvrđeno i u studiji na ljudima.

Eksperimenti su izvedeni in vitro u Petrijevim posudama, ali i in vivo na pacovima, pokazujući isti efekat.

Laurinska kiselina se takođe nalazi u majčinom mleku i masna je kiselina koja podržava imuni sistem i ima antimikrobna svojstva.

Najranija objava tvrdnje o in vivo eksperimentima na pacovima koju smo pronašli je u Kurirovom članku objavljenom 3.5.2016. godine.

Pored portala Cazin Danas, u novembru 2022. godine tvrdnje o učinkovitosti kokosovog ulja protiv raka debelog crijeva objavili su portali Haber, Krstarica, Novi i Miris cvijeća.

 

Šta je ispitivano u studiji i kako je ona provedena?

Istraživanje na kojem su zasnovani medijski izvještaji o kokosovom ulju proveo je 2013. godine tim naučnika/ca s Univerziteta Adelaide iz Australije. Naučnici/e su posmatrali/e potencijal laurinske kiseline za izazivanje apoptoze ili smrti ćelija raka debelog crijeva. Studija je otkrila da određene koncentracije laurinske kiseline izazivaju apoptozu u dvije vrste ćelija korištenih u eksperimentu: kultivirane stanice raka uzete iz ljudskog debelog crijeva (Caco-2) i stanične linije tankog crijeva pacova (IEC-6).

Studija je, dakle, provedena in vitro, stoga nije tačna tvrdnja da je laurinska kiselina testirana in vivo na pacovima.

Detaljnom analizom predstavljanja navedene studije u primjerima medijskog izvještavanja na engleskom jeziku bavio se fact-checking portal VERA Files u analizi koja se može pročitati na ovom linku. Iako kokosovo ulje sadrži 80% do 90% zasićenih masti, od čega 47% otpada na laurinsku kiselinu, u studiji se kokosovo ulje uopšte ne spominje, navodi se u analizi portala VERA Files. 

Istraživači su rekli da su za studiju kupili i upotrijebili natrijevu laurinsku kiselinu od hemijsko-biotehnološke firme Sigma-Aldrich. Pogrešno je tvrditi da će ispijanje kokosovog ulja imati isti učinak na ćelije raka debelog crijeva kao laurinska kiselina korištena u istraživanju, koja je primijenjena u sračunatim dozama.

Nalaz studije koji je najbliži tvrdnjama o učinkovitosti kokosovog ulja je značajno smanjenje u “vijabilnosti” kod Caco-2 ćelija 48 sati nakon tretmana “citotoksičnom dozom” laurinske kiseline.

VERA Files navodi da se u studiji pod pojmom “vijabilnost” podrazumijeva količina ćelija raka koje su žive u odnosnu na ukupnu količinu ćelija raka korištenih u eksperimentu. Smanjenje “vijabilnosti” ćelija znači da je bilo više mrtvih nego živih ćelija raka. 

U studiji je navedeno da je “vijabilnost” ćelija raka opala na 7% u 48 sati, što znači da je ostalih 93% ćelija ubijeno doziranom laurinskom kiselinom. No mediji su propustili spomenuti da je do pada vijabilnosti ćelija došlo tek nakon što je primijenjena “citotoksična doza” laurinske kiseline.

Citotoksično u prevodu doslovno znači toksično za ćelije. Citotoksični agensi su supstance koje ubijaju ćelije - ne samo ćelije raka, nego ćelije uopšteno

Kako je ranije naglašeno, studija je provedena in vitro, što je spomenuto u člancima, ali nije do kraja kontekstualizovano. In vitro studije su u pravilu provedene van živog organizma, u vještačkim i kontrolisanim uslovima, kao, naprimjer, u Petrijevim posudama. Pretpostavka da će rezultati in vitro studije biti isti u sličnoj studiji provedenoj na živim organizmima – štaviše, na ljudima – pogrešna je. 

Onkolog Necy Juat, član Društva medicinske onkologije s Filipina, govorio je za VERA Files, naglasivši da je potencijalni efekat laurinske kiseline na ćelije raka debelog crijeva “anegdotalan” i ne bi trebao biti razmatran kao alternativa medicinskom tretmanu. Osvrnuo se i na in vitro prirodu istraživanja i pogrešnih zaključaka o učinkovitosti u liječenju raka debelog crijeva kod ljudi rekavši da se rezultati studije provedene u laboratoriji ne mogu primijeniti na ljude ako se ne odrade četiri faze kliničkih ispitivanja. 

Proglašavanje različitih namirnica “lijekom protiv raka” može biti opasno, budući da bolesnice/ke može odvratiti od pouzdanih, naučno dokazanih metoda liječenja i time ih potencijalno dodatno ugroziti. Brojne lako dostupne namirnice do sada su proglašavane lijekovima protiv raka.

Najranija objava tvrdnje da kokosovo ulje (namirnica) ubija 93% ćelija raka u rekordnom vremenu od 48 sati tretmana/liječenja dobija ocjene lažna vijest i pseudonauka

Sve kasnije objave ove tvrdnje dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka

Najranija objava tvrdnje da je eksperiment proveden in vivo na pacovima dobija ocjenu lažna vijest, a kasnije objave te tvrdnje ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnje da su istraživači otkrili da laurinska kiselina ubija preko 93% ljudskih ćelija raka debelog crijeva nakon 48 sati “liječenja” dobija ocjenu dezinformacija. Osim što su metodi i rezultati studije predstavljeni manipulativno, u njoj nije bilo nikakvog “liječenja” nakon kojeg su ćelije raka umrle.

Napomena

8.12.2022. Portal Krstarica je ispravio članak ocijenjen u ovoj analizi, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno.

9.12.2022: Portali Stil, Kurir (3.5.2016) i Alo su ispravlili članke ocijenjene u ovoj analizi, pa shodno tome ovi članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

12.12.2022. Portal Lepa i Srećna je također ispravio članak koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa i on dobija ocjenu ispravljeno.

13.12.2022. Telegraf i Novosti su ispravili članke koji su ocijenjen u ovoj analizi, pa i oni dobijaju ocjenu ispravljeno. 

14.12.2022: Portal Novosti je također ispravio članak koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa i on dobija ocjenu ispravljeno.

29.12.2022: Portal Nezavisne novine ispravio je jedan od članaka ocijenjenih u ovoj analizi te za njega dobija i ocjenu ispravljeno.

17.3.2023: Portal Kurir je ispravio i preostala dva članka ocijenjena u ovoj analizi, pa im je u skladu s tim dodana i ocjena ispravljeno.

9.6.2023:  Portal Alo online je ispravio ocijenjeni članak u skladu sa činjenicama, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

20.10.2023: Portal Dnevnik (.hr) je ispravio članak ocijenjen u ovoj analizi, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

15.12.2023: Portal Banjaluka je ispravio članak koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 09.06.2017

Express: Otkriće liječnika: Ovo uništava stanice raka za 48 sati!

Provedeni eksperimenti rezultirali su uništavanjem 93 posto stanica raka debelog crijeva za samo dva dana

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 27.09.2020

Haber: DOKTORI U ŠOKU: Ovo ubija 93 posto ćelija raka debelog crijeva za samo 2 dana?

Žalosno je to što naukom danas dominira farmaceutska industrija i što se najveći broj istraživanja finansira od strane farmaceutskih kompanija i što s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 27.10.2014

Net hr: Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven.

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja - laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 01.01.2022

eBrčko: Ljekari zbunjeni: Ovo ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva?

Rak debelog creva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima puno prirodnih lijekova koji sprečavaju o...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 03.05.2016

Kurir: (VIDEO) LEKARI ŠOKIRANI: Kokosovo ulje ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo 2 dana?!

Rak debelog creva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima puno prirodnih lekova koji sprečavaju ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 28.10.2014

Ikragujevac: Ulje kokosa leči rak za samo dva dana!

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju da je glavni sastojak kokosovog ulja - laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 odsto ćelija kancera...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.05.2016

IN4S: Lekari šokirani: Ovo ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo dva dana?

Rak debelog creva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima puno prirodnih lekova koji sprečavaju ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 16.12.2017

Novi: Istraživanje je pokazalo da OVO ULJE UBIJA RAK DEBELOG CRIJEVA ZA 48 SATI!

Rak debelog crijeva danas je jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima mnogo prirodnih lijekova koji sprječava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 17.06.2016

Volim Podgoricu: DOKTORI ŠOKIRANI EKSPERIMENTOM: Ovo ubija 93 posto ćelija raka debelog crijeva za samo par dana?

Rak debelog crijeva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima puno prirodnih lijekova koji spriječava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 09.07.2021

Portal novosti: Doktori priznali: Ovo ubija 93% ćelija raka debelog crijeva za samo 2 dana

Žalosno je što farmaceutske kuće ne žele da finansiraju dalja istraživanja o čudotvornim efektima ovih prirodnih komponenti…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 04.08.2019

Info Zabava: “Pronašli smo lijek za rak debelog crijeva!”

Rak debelog crijeva danas je jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima mnogo prirodnih lijekova koji sprečavaj...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 25.11.2022

Mirisi cvijeća: LJEKARI U ŠOKU: 0va namirnica ubija 93 % ćelija raka debelog crijeva za samo 48 sati

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje različiti prirodni lijekovi koji sprječavaju ovu bolest, stru...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 23.10.2014

Webtribune: Čudesan napitak: Preko 93 posto ćelija raka debelog creva ubija za 48 sati

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu, a ona uspešno ubija ćelije raka. Korišćenjem ovog ulja dolazi do okslidativnog stresa, a istovremeno dolazi d...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 28.10.2014

Hazud: Potencijal kokosovog ulja

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 24.10.2014

Nezavisne: Kokosovo ulje ubija ćelije raka za 48 sati

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 11.05.2016

Kucni Ljekar: I ljekari šokirani: Kokosovo ulje ubija 93%ćelija raka debelog crijeva za samo dva dana.

Istraživači došli do otkrića da laurinska kiselina (koja čini 50% kokosovog ulja) uništava preko 93% ćelija raka debelog creva kod ljudi nakon 48 sati...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 21.08.2018

Aura: Rak debelog crijeva: OVO JE LIJEK KOJI ZA DVA DANA UBIJA 93 % ĆELIJA RAKA!

Fantastičan slučaj potiče sa Univerziteta u Adelejdu, iz Australije, gdje su naučnici pronašli da, navodno, laurinski koroziv (koji čini polovinu sast...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.05.2016

Dnevno.ba: Kiselina koja ubija 93 posto ćelija raka debelog crijeva za samo dva dana

NEW YORK - Rak debelog crijeva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima puno prirodnih lijekova koji...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 23.10.2014

Alternativna televizija: Kokosovo ulje ubija ćelije raka za 48 sati!

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven. Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 31.01.2022

Priroda portal: LJEKARI SU U ŠOKU: Ovo ubija 93% raka debelog crijeva za samo 2 dana

Rak debelog crijeva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, iako ima puno prirodnih lijekova koji sprečavaju ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 23.10.2014

Kurir: NEVEROVATNO OTKRIĆE: Kokosovo ulje ubija ćelije raka za 48 sati!

Iako ova studija ne govori kako je kokosovo ulje stopostotni lek za rak, govori kako je u prirodi mnogo namirnica koje nam mogu pomoći u borbi protiv...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 25.11.2022

Novi: LJEKARI U ŠOKU: Ova namirnica ubija 93 % ćelija raka debelog crijeva za samo 48 sati

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje različiti prirodni lijekovi koji sprječavaju ovu bolest, stru...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.05.2016

Kutaknet: Lekari šokirani: Ovo ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo 2 dana?

Istraživači došli do otkrića da laurinska kiselina (koja čini 50% kokosovog ulja) uništava preko 93% ćelija raka debelog creva kod ljudi nakon 48 sati...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 29.07.2015

Novi Svjetski Poredak: Čudesan napitak: Preko 93 posto stanica raka debelog crijeva ubija za 48 sati

kokos-rakKokosovo ulje sadrži laurinská kiselinu, a ona uspješno ubija stanice raka. Korištenjem ovog ulja dolazi do okslidativnog stresa, a istovreme...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 13.03.2017

Dijeta plus: Doktori su u šoku: Kokosovo ulje ubija 93% raka debelog creva za samo 2 dana!

Tumor debelog creva spada među najčešće tipove malignosti i kod muškaraca i kod žena. Uprkos mnogim konvencionalnim tretmanima koji mogu sprečiti ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 12.05.2016

Srećna žena: Lekari šokirani: Ovo ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo 2 dana?

Rak debelog creva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima puno prirodnih lekova koji sprečavaju ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 18.12.2018

YouTube: Sunny Kitchen: Kazu da ovo ubija 93 % raka debelog creva za samo 2 dana.

YouTube video - Sunny Kitchen

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 13.03.2017

Kućni lekar: Rak debelog creva,Ovo ubija 93% raka debelog creva za samo 2 dana!

Tumor debelog creva spada među najčešće tipove malignosti i kod muškaraca i kod žena. Uprkos mnogim konvencionalnim tretmanima koji mogu sprečiti ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.08.2016

Web-Tribune (com): ISTRAŽIVANJE: Ovo ulje ubija rak debelog creva za 48 sati!

Pored toga, glavni sastojak ovog ulja leči Alchajmerovu bolest, srčana oboljenja, dijabetes…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 27.10.2014

Ekskluziva: Što prije počnite koristiti ovo ulje jer uništi stanice raka za samo 48 sati!

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja - laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 22.10.2014

Dnevno.hr: Kokosovo ulje ubija stanice raka! I to u rekordnom vremenu!

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven.

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Pseudonauka 15.08.2017

Balkanski specijaliteti: Javnost u šoku!!! Tečnost koja ubija 93% ćelija raka za samo 48 sati je tu i ima je u izobilju!!!

Jedan od najrasprostranjenijih oblika raka je rak debelog crijeva i pored svih naprednih analiza, tehnologija medicinski zvaničnici tvrde da nema dovo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.03.2020

Zdravlje i kuhinja: Ovo ulje UBIJA RAK debelog crijeva za 48 sati

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.08.2016

Lijek iz prirode: ISTRAŽIVANJE: Ovo ulje ubija rak debelog crijeva za 48 sati!

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 05.10.2015

Web-Tribune (com): Što pre počnite koristiti ovo ulje jer uništi stanice raka za samo 48 sati..

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto ćelija raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 08.05.2022

Priroda i lijekovi.info: Kokosovo ulje ubija 93% ćelija raka debelog crijeva za samo 2 dana

Rak debelog crijeva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, iako ima puno prirodnih lijekova koji sprečavaju ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 25.11.2022

Haber: LJEKARI U ŠOKU: Ova namirnica ubija 93 % ćelija raka debelog crijeva za samo 48 sati

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje različiti prirodni lijekovi koji sprječavaju ovu bolest, stru...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 26.10.2014

Kućni lekar: Kokosovo ulje uništava ćelije raka za samo 48 sati!

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 odsto ćelija raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.05.2016

Super Žena.b92: Lekari šokirani: Ovo ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo dva dana?

Da li verovati u ovo?

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 12.01.2021

Zdravlje priroda (.com): KOKOSOVO ULJE UBIJA RAK DEBELOG CRIJEVA ZA 48 SATI

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 08.11.2014

Buka: Kokosovo ulje pomaže u lječenju raka debelog crijeva

Laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija maligne ćelije, a odlična je i za liječenje srca, dijabetesa i mnogih drugih opasnih bolesti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.05.2016

RTL.hr: Liječnici šokirani: ovaj sastojak ubija 93 posto ćelija raka debelog crijeva?

Kokosovo ulje umanjuje neželjene efekte kemoterapije i poboljšava kvalitetu života pacijenata oboljelih od raka

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.05.2016

Moj: LIJEČNICI ŠOKIRALI SVIJET: Pronašli smo lijek za rak debelog crijeva!

Rak debelog crijeva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima puno prirodnih lijekova koji sprečavaju...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 08.11.2014

Nezavisne: Kokosovo ulje pomaže u liječenju raka debelog crijeva

Laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija maligne ćelije, a odlična je i za liječenje srca, dijabetesa i mnogih drugih opasnih bolesti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 18.11.2016

Fokus: Otkriće liječnika: Evo šta ubija ćelije raka za 48 sati

Rak debelog crijeva je danas jedan od najčešćih oblika raka među muškarcima i ženam. Uprkos tome što mnogi oboljeli koriste razne prirodne ljekove i p...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 14.02.2022

Lekoviti portal: Kokosovo ulje ubija 93% ćelija raka debelog crijeva za samo 2 dana

Rak debelog crijeva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, iako ima puno prirodnih lijekova koji sprečavaju ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 12.10.2021

Alo online: OVA VOĆKA ISPOD LJUSKE KRIJE LIJEK ZA KANCER? Nova nada za oboljele! Laurinska kiselina uništava 93 odsto ćelija raka debelog crijeva

Iako ova studija ne govori kako je kokosovo ulje stopostotni lijek za rak, govori kako je u prirodi mnogo namirnica koje nam mogu pomoći u borbi proti...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 12.05.2016

Press Serbia: Ulje koje leči rak za 48 sati?

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju da je glavni sastojak kokosovog ulja, laurinska kiselina, zaslužna za uništenje 93% ćelija raka debelog...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 25.10.2014

072 Info: Kokosovo ulje ubija ćelije raka za 48 sati!

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 12.03.2017

Webtribune: Doktori su u šoku: Ovo ubija 93% raka debelog creva za samo 2 dana!

Tumor debelog creva spada među najčešće tipove malignosti i kod muškaraca i kod žena. Uprkos mnogim konvencionalnim tretmanima koji mogu sprečiti ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.05.2016

Net hr: LIJEČNICI ŠOKIRANI: / Ovo ubija 93 posto stanica raka debelog crijeva za samo 2 dana?

Kako znanošću danas dominira farmaceutska industrija i najveći broj istraživanja financiraju farmaceutske tvrtke, ona su uglavnom usmjerena na novčanu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.05.2016

Radio Sarajevo: Ovo ulje liječi rak za samo 48 sati?

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju da je glavni sastojak kokosovog ulja, laurinska kiselina, zaslužna za uništenje 93% ćelija raka debelog...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 12.03.2017

Kurir: DOKTORI U ŠOKU: Evo šta ubija 93 odsto RAKA DEBELOG CREVA i to za samo 2 dana!

Tumor debelog creva spada među najčešće tipove malignosti i kod muškaraca i kod žena. Uprkos mnogim konvencionalnim tretmanima koji mogu sprečiti ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 08.11.2014

BH index: Kokosovo ulje pomaže u liječenju raka debelog crijeva

Laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija maligne ćelije, a odlična je i za liječenje srca, dijabetesa i mnogih drugih opasnih bolesti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 24.10.2014

021.rs: Kokosovo ulje ubija ćelije raka za 48 sati?

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja - laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 odsto ćelija raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 08.12.2018

Webtribune: I LEKARI ŠOKIRANI: Ovo ulje ubija 93% ćelija raka debelog creva za samo 2 dana – VIDEO

Rak debelog creva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima puno prirodnih lekova koji sprečavaju ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 23.10.2014

Haber: Nedavno otkriveno – Kokosovo ulje ubija ćelije raka u rekordnom vremenu!

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven. Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 21.05.2015

IN4S: Ulje kokosovog oraha ubija ćelije raka

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven. Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak tog ulja...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.05.2016

Centralna: Tečnost koja ubija 93 posto stanica raka debelog crijeva za samo 48 sati

Rak debelog creva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima mnogo prirodnih lijekova koji sprječavaju...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 03.07.2015

Novi Svjetski Poredak: Nova nada za oboljele: Kokosovo ulje liječi uspješno rak debelog crijeva u rekordnom roku!

kokosovo-ulje-rakPotencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 23.10.2014

Lepa i srećna: Lekovito kokosovo ulje pomaže u lečenju raka, dijabetesa i srčanih bolesti

Kokosovo ulje odavno je u ljudskoj ishrani, ali tek nedavna istraživanja otkrivaju da je ovo ulje itekako zdravo i odlično za lečenje raznih bolesti n...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 07.02.2021

Zdravlje priroda (.com): Kokosovo ulje ubija 93% ćelija raka debelog crijeva za samo 2 dana

Rak debelog crijeva je danas jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, iako ima puno prirodnih lijekova koji sprečavaju ovu...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 07.11.2014

Stil: Kokosovo ulje pomaže u lečenju raka debelog creva

Laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija maligne ćelije, a odlična je i za lečenje srca, dijabetesa i mnoih drugih opasnih bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.05.2016

Dnevnik.hr: MOĆ PRIRODE Otkriven sastojak koji ubija 93% stanica raka debelog crijeva

Prema novoj studiji, ovaj sastojak u samo 48 sati ubija više od 93 posto stanica raka debelog crijeva.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 12.05.2016

Fokus: Kokosovo ulje ubija stanice raka za samo 48 sati!?

Rak debelog crijeva je danas jedan od najčešćih oblika raka među muškarcima i ženam. Unatoč tomu što mnogi oboljeli koriste razne prirodne ljekove i p...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.05.2016

Novosti: Lekari šokirani: Ovo ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo 2 dana?

Istraživači došli do otkrića da laurinska kiselina (koja čini 50% kokosovog ulja) uništava preko 93% ćelija raka debelog creva kod ljudi nakon 48 sati...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 05.05.2022

Priroda i lijekovi.info: Ovo ulje UBIJA RAK debelog crijeva za 48 sati…

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 27.10.2014

Telegraf: NEVEROVATNO OTKRIĆE: Ulje kokosa rak leči za samo dva dana!

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven, a pokazalo se da je u stanju da istrebi ćelije pojedinih vrsta tumora za samo 4...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 25.10.2014

Info KS: POTENCIJAL NEDAVNO OTKRIVEN Kokosovo ulje ubija ćelije raka za 48 sati!

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven. Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.05.2016

Avaz: LJEKARI U ŠOKU: Tečnost koja ubija 93 posto ćelija raka debelog crijeva za samo 48 sati

Farmaceutske kompanije dominiraju širom svijeta

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 02.02.2022

Alo: KAŠIČICA NA DAN ČINI ČUDA Ulje ove voćke smanjuje rizik od najteže bolesti debelog creva

Umanjuje neželjene efekte hemoterapije i da poboljšava kvalitet života pacijenata obolelih od ove bolesti

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 02.05.2017

Bonita: Uništava 90% slučajeva RAKA DEBELOG CRIJEVA u samo 48 sati! (Ima ga na “izvolite”)

Jeste li znali da je rak debelog crijeva jedan je od najčešćih vrsta raka, kod oba spola? Da, i to je stvarno šokantno, jer je to strašna bolest koja...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 08.11.2014

Vesti (.rs): Kokosovo ulje pomaže u lječenju raka debelog crijeva

Laurinska kiselina iz kokosovog ulja ubija maligne ćelije, a odlična je i za liječenje srca, dijabetesa i mnogih drugih opasnih bolesti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 24.11.2022

Backa Palanka Vesti: LEKARI U ŠOKU: Ova namirnica ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo 48 sati

Rak debelog creva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje razni prirodni lekovi koji sprečavaju ovu bolest, stručnjaci i...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.08.2016

Moj: ISTRAŽIVANJE: Ovo ulje ubija rak debelog crijeva za 48 sati!

Najnovija laboratorijska istraživanja pokazuju kako je glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina zaslužna za uništenje 93 posto stanica raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 25.11.2022

Cazin-danas: LJEKARI U ŠOKU: Ova namirnica ubija 93 % ćelija raka debelog crijeva za samo 48 sati

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje različiti prirodni lijekovi koji sprječavaju ovu bolest, stru...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 11.05.2016

Zagreb Info: LIJEČNICI U POTPUNOM ŠOKU: Ovaj prirodni sastojak ubija 93 posto stanica raka debelog crijeva?

Ova namirnica umanjuje neželjene efekte kemoterapije i poboljšava kvalitetu života pacijenata oboljelih od raka.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 24.11.2022

Krstarica: LEKARI U ŠOKU: Ova namirnica ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo 48 sati

Rak debelog creva je jedan od najčešćih oblika raka kod žena i muškaraca. Iako postoje razni prirodni lekovi koji sprečavaju ovu bolest, stručnjaci i...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 25.10.2014

Banjaluka: Kokosovo ulje ubija ćelije raka za 48 sati!

Potencijal kokosovog ulja u borbi protiv raka tek je nedavno otkriven.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 20.11.2016

Tuzlanski: Ljekari otkrili: Ovo uništava ćelije raka za 48 sati

Rak debelog crijeva je danas jedan od najčešćih oblika raka među muškarcima i ženama.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 05.02.2021

Snaga vere: LIJEČNICI ŠOKIRANI: Ovo ubija 93 posto stanica raka debelog crijeva za samo 2 dana?

Rak debelog crijeva danas je jedan od najrasprostranjenijih oblika raka među muškarcima i ženama, ali iako ima mnogo prirodnih lijekova koji sprječava...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 10.05.2016

Novi Magazin: Medicinsko otkriće: Ovo ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva?

Medicinsko otkriće: Ovo ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva?

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Pseudonauka 19.11.2016

eKapija: Kokosovo ulje pomaže u lečenju raka debelog creva

Rak debelog creva je danas jedan od najčešćih oblika raka među muškarcima i ženama.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija