Raskrinkavanje.ba

Kolumbija nije protjerala izraelskog ambasadora

Nakon javne prepirke između kolumbijskog predsjednika Gustava Petra i izraelskog ambasadora Galija Dagana, koju su poveli povodom eskalacije sukoba u Izraelu i Gazi, brojni su portali u našem regionu netačno ustvrdili da je Kolumbija protjerala ambasadora Dagana.

Foto: Freepik

Portal Srbija Danas je 16. oktobra objavio članak u čijem se naslovu tvrdi da “Kolumbija protjeruje izraelskog ambasadora”:

"Tražite oproštaj i odlazite" Kolumbija proteruje izraelskog ambasadora: Kakva sramota!

U članku se navodi da je kolumbijski ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva, nakon javne rasprave između predsjednika Gustava Petra i izraelskog ambasadora u toj zemlji Galija Dagana, na društvenoj mreži X (ranije poznatoj kao Twitter) rekao da izraelski diplomata treba da se izvini i napusti zemlju.

Ova tvrdnja pojavila se i u naslovima članaka nekoliko drugih portala (1, 2).

Na portalu Politički istog dana objavljeno je da je ova južnoamerička država već protjerala izraelskog ambasadora, kao i tvrdnja da Kolumbija traži da Dagan napusti zemlju:

Kolumbija protjerala ambasadora Izraela

Kolumbija traži da izraelski ambasador napusti južnoameričku zemlju. Ministar vanjskih poslova Álvaro Leyva kaže da bi se izaslanik trebao "u najmanju ruku izviniti i otići", nakon što je kritizirao predsjednika Gustava Petra jer je uporedio izraelske napade na Gazu sa nacističkim progonom Jevreja.

Za njom su ubrzo uslijedile i druge objave u kojima se tvrdi da je Kolumbija protjerala Dagana (1, 2, 3).

Uz objave na portalima, tvrdnje su bile viralne i na društvenim mrežama (1, 2).

 

Šta su činjenice?

Kriza u diplomatskim odnosima Izraela i Kolumbije, koja je počela nakon eskalacije sukoba u Izraelu i Gazi, već je danima u fokusu svjetskih medija. Javna prepirka između dužnosnika dviju država počela je nakon što je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro 8. oktobra na platformi X komentarisao eskalaciju nasilja u Pojasu Gaze. Petro je, uz navode da mu je poznata “ogromna nepravda koju palestinski narod trpi od 1948”, kao i “ogromna nepravda koju je jevrejski narod pretrpio od nacista u Evropi od 1933”, napisao i da sad “neonacisti žele uništenje palestinskog naroda, slobode i kulture”.

Narednog dana, 9. oktobra, Petro je na istoj platformi reagovao i na izjavu izraelskog ministra odbrane Yoava Galanta da se izraelska vojska u Gazi “bori protiv životinja i da će postupati u skladu sa tim”. Kolumbijski predsjednik napisao je da je to “ono što su nacisti rekli o Jevrejima” i da “demokratski narodi ne mogu dozvoliti nacistima da se ponovo pozicioniraju u međunarodnoj politici”. 

Izraelski ambasador u Kolumbiji Gali Dagan komentarisao je za kolumbijske medije Petrove izjave na društvenim mrežama, pozvavši kolumbijskog predsjednika u posjetu Auschwitzu i drugim stratištima jevrejskog naroda u Evropi. Petro je na Daganov poziv brzo odgovorio, napisavši da je on “već bio u Auschwitzu i da sad vidi kopiju toga u Gazi”.

U danima koji su uslijedili izraelska vlada objavila je da obustavlja izvoz vojne opreme Kolumbiji, osudivši Gustava Petra za njegovu “podršku zločinima koje su počinili teroristi Hamasa i podsticanje antisemitizma”, a objavu je na platformi X podijelio i ambasador Gali Dagan.

Petro je također podijelio ovu objavu te napisao da ako “(Kolumbija) mora suspendovati vanjske poslove sa Izraelom, suspendovat ćemo ih”, između ostalog dodavši i da “mi (Kolumbija) ne podržavamo genocid”.

U javnu prepirku se 16. oktobra uključio i kolumbijski ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva, koji je u objavi na platformi X kritikovao izraelskog ambasadora zbog njegove “bezosjećajne arogancije spram Gustava Petra”, opisavši je sramotnom. Leyva je napisao da najmanje što Dagan može učiniti jeste “da se izvini i ode”.

Foto: Screenshot/X

Budući da je njegova objava ubrzo postala viralna, Leyva je istog dana na platformi X napisao da “nije rekao da je izraelski ambasador protjeran” iz zemlje, već da njegova objava ukazuje na “razumnost u govoru i poštovanje spram predsjednika Gustava Petra, koji su obavezni u diplomatskim odnosima”. Nekoliko sati kasnije, Alvaro Leyva je objavio i da će “odnosi sa Izraelom biti održani ukoliko ta zemlja to želi” te da su odnosi između država koji se zasnivaju na poštovanju “uvijek dobrodošli”.

Činjenica je, dakle, da Leyva u svojima objavama nije izjavio da Kolumbija protjeruje ili da je već protjerala izraelskog ambasadora. Zapravo se radi o njegovom komentaru na višednevnu raspravu između kolumbijskog predsjednika i izraelskog ambasadora u ovoj zemlji. Na zvaničnoj stranici kolumbijskog Ministarstva vanjskih poslova, kao ni na stranici kolumbijskog predsjedništva, nema informacija o uskraćivanju gostoprimstva izraelskom ambasadoru.  

Naprotiv, kolumbijski predsjednik Gustavo Petro se 19. oktobra odvojeno sastao sa ambasadorima Izraela i Palestine u ovoj zemlji, a fotografije sa sastanaka podijelio je i na svom X profilu. Petro je u objavi napisao da je tom prilikom “izrazio solidarnost sa izraelskom i palestinskom djecom koja moraju i imaju pravo da žive u miru” te najavio da Kolumbija planira poslati pomoć stanovništvu u Pojasu Gaze, kao i da planira otvoriti diplomatsko predstavništvo u palestinskom gradu Ramallah.

Tvrdnja da je Kolumbija protjerala ili da protjeruje izraelskog ambasadora Galija Dagana širila se u medijima (1, 2, 3), kao i na društvenim mrežama (1, 2) izvan našeg govornog područja, a provjerom ovih tvrdnji u jednoj od svojih fact-checking analiza se bavio i Reuters.

Shodno navedenom, tvrdnja da je Kolumbija protjerala izraelskog ambasadora, objavljena u naslovu članka na portalu Politički, dobija ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobija i najranija objava te tvrdnje na društvenim mrežama. Kasnije objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnja da Kolumbija protjeruje izraelskog ambasadora, za koju ne postoji zvanična potvrda i koja je donijeta na osnovu komentara kolumbijskog ministra na platformi X, dobija ocjenu dezinformacija. Istu ocjenu dobija i tvrdnja da Kolumbija traži da izraelski ambasador napusti zemlju.  

Napomena

27.10.2023: Portali Slobodna Bosna, N1(.ba) i Raport su ispravili netačne tvrdnje u člancima, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

30.10.2023: Portal Srbija Danas je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 16.10.2023

N1.RS: Kolumbija proterala izraelskog ambasadora: Izvini se i napusti zemlju

Kolumbijski ministar spoljnih poslova Alvaro Lejva zatražio je danas od izraelskog ambasadora da se "izvini i napusti zemlju", posle reakcije izraelsk...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 16.10.2023

N1: Prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora

Kolumbija je zatražila od izraelskog ambasadora u toj zemlji da se izvini kolumbijskom predsjedniku Gustavu Petri i da nakon toga "napusti" ovu južnoa...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 16.10.2023

Politika: Kolumbija naložila izraelskom ambasadoru da napusti zemlju

BOGOTA – Kolumbijski ministar spoljnih poslova Alvaro Lejva zatražio je danas od izraelskog ambasadora da se „izvini i napusti zemlju”, posle reakcije...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.10.2023

Okvir: Kolumbija od izraelskog ambasadora traži izvinjenje i napuštanje zemlje

Danas je kolumbijski ministar spoljnih poslova, Alvaro Lejva, zatražio od izraelskog ambasadora da se „izvini i napusti zemlju“ nakon kontroverzne raz...

 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 17.10.2023

Odbrana (.info): Kolumbija protjerala izraelskog ambasadora: Izvini se i napusti zemlju

Kolumbijski predsjednik je objavio više poruka poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra poredeći između ostalog uzvratne mjere Izraela protiv Gaze s...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 16.10.2023

Slobodna Bosna: ŠALJU GA KUĆI: Prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora

Spor je nastao nakon reakcije Petra na izjavu izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta u kojoj je najavio “potpunu opsadu” Gaze u borbi protiv “živo...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Lažna vijest 16.10.2023

Politički: Kolumbija protjerala ambasadora Izraela

Kao odgovor na izjave kolumbijskog predsjednika Gustava Petra , Izrael je pauzirao izvoz sigurnosne opreme u Kolumbiju .

 • Lažna vijest
Dezinformacija 16.10.2023

Srbija danas (.rs): "Tražite oproštaj i odlazite" Kolumbija proteruje izraelskog ambasadora: Kakva sramota!

Kolumbijski lider Gustavo Petro, ​​nakon eskalacije sukoba između Palestine i Izraela, više puta je izrazio podršku palestinskoj državi i osudio nesel...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 16.10.2023

Avaz: Ovo je prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora

Spor je nastao nakon reakcije Petra na izjavu izraelskog ministra odbrane Galanta u kojoj je najavio “potpunu opsadu” Gaze u borbi protiv “životinja"

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.10.2023

Magazin Plus: Kolumbija je prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora

Kolumbija je zatražila od izraelskog ambasadora u toj zemlji da se izvini kolumbijskom predsjedniku Gustavu Petri i da nakon toga “napusti” ovu južnoa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.10.2023

Infomedia.hr: Kolumbija protjeruje izraelskog izaslanika dok napetosti rastu oko rata u Gazi

Kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je zatražilo od izraelskog izaslanika da se "ispriča i ode" nakon što je kritizirao predsjedni...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.10.2023

Cazin net: Prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora

Kolumbija je zatražila od izraelskog ambasadora u toj zemlji da se izvini kolumbijskom predsjedniku Gustavu Petri i da nakon toga "napusti" ovu južnoa...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 17.10.2023

Takt info: Prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora

Kolumbija je zatražila od izraelskog ambasadora u toj zemlji da se izvini kolumbijskom predsjedniku Gustavu Petri i da nakon toga "napusti" ovu južnoa...

 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 16.10.2023

Dan.co: Kolumbija protjerala izraelskog ambasadora: Izvini se i napusti zemlju

Kolumbijski predsjednik je objavio više poruka poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra poredeći između ostalog uzvratne mjere Izraela protiv Gaze s...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.10.2023

Raport: Ovo je prva država koja je protjerala ambasadora Izraela. I ne, nije muslimanska

Izraelski ambasador Gali Dagan kritikovao je kolumbijskog predsjednika zbog “antisemitskih” izjava i “podrške teroristima” koji su napali Izrael

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 20.10.2023

Istinom protiv laži: Kolumbija protjerala izraelskog veleposlanika Galija Dagana!

Nitko razuman ne može pljeskati politici spaljene zemlje bez obzira tko je odgovoran, uključujući Izrael. Krši dostojanstvo ljudskog bića, ubija nevin...

 • Prenošenje lažnih vijesti