Raskrinkavanje.ba

Komentar na Kolindin fizički izgled “iz naftalina” je izvukao staru lažnu fotografiju

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Među fotografijama hrvatske predsjednice, opet se našla i ona na kojoj nije ona.

Izgled hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović je bio tema članka pod naslovom “Razlika je očita: Pogledajte kako je Kolinda izgledala prije samo godinu dana”, objavljenog na portalu “Index.hr” 6. avgusta. Upoređivanjem šest slika iz različitih vremenskih perioda zaključili su da je Predsjednica “na strogoj dijeti”. Ovaj tabloidski članak preuzeo je portal “Fokus” i od njega napravio dezinformaciju.

Ni na fotkama u kupaćem nije bila vitkija: Kolinda danas i prije (FOTO)

Ova verzija članka donosi ukupno osam fotografija, od kojih se samo tri nalaze u “Indexovom” članku, dok je tekst proširen dodatnim pasusom.

 Kada se pogledaju posljednje fotografije Kolinde Grabar Kitarović, mnogi smatraju da je hrvatska predsjednica danas vitkija nego čak i prije nekoliko godina kada se slikala u kupaćem kostima na moru.Od dvije fotografije za koje se tvrdi da je riječ o Kolindi Grabar-Kitarović u kupaćem kostimu, samo na jednoj se nalazi hrvatska predsjednica. “Netokracija” je davno pisala ko je žena u plavom kupaćem kostimu i da je slika potekla sa stranice sa sadržajima za odrasle.

Na desnog slici jeste Kolinda koja, ako ćemo “mak na konac”, nije u kupaćem kostimu već u haljini za plažu.

Slika je u javnost dospjela putem hrvatskog tabloida “Express”, koji se pohvalio kako srbijanski tabloidi objavljuju lažnu fotku, ali kako oni imaju "pravu stvar":

Tabloidi u Srbiji na naslovnicama se već danima igraju lažnom fotografijom Kolinde Grabar Kitarović, na kojoj je plavokosa djevojka u kupaćem kostimu (…) Provjereno, ta fotografija nije autentična niti se na njoj nalazi Kolinda Grabar Kitarović. No zato su 24sata u posjedu pravih atraktivnih fotografija pobjednice predsjedničkih izbora u kupaćem kostimu.

Snimljena je 2013. na Kornatima i prilično je očito kako buduća predsjednica države zna da njezin šarm i seksepil mogu pomoći u jačanju političkog imidža.

Dolaskom na poziciju predsjednice, Grabar-Kitarović je još nekoliko puta bila “pogrešno identifikovana”.

Srbijanski “Informer” ju je pronašao u pornografskom filmu, a zahvaljujući jednoj Twitter objavi, fotografije Coco Austin, starlete i supruge glumca i rapera Ice-T, proglašene su hrvatskom predsjednicom. Nakon višestrukog dijeljenja fotografija, objavu sa twittera su, kao vijest, pokupili filipinski i južnoafrički mediji.

S obzirom na to da se u medijima više puta pisalo kako na slici nije riječ o Kolindi Grabar-Kitarović, “Fokusov” članak, kao i sve one koji su prenijeli isti sa slikom osobe koja nije Kolinda, ocijenit ćemo kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 06.08.2018

Fokus: Ni na fotkama u kupaćem nije bila vitkija: Kolinda danas i prije (FOTO)

Više nema sumnje, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na strogoj dijeti, čije je rezultate pokazala za vikend u Kninu i Sinju.

  • Dezinformacija
Dezinformacija 06.08.2018

Euskola: Ni na fotkama u kupaćem nije bila vitkija: Kolinda danas i prije (FOTO)

Više nema sumnje, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na strogoj dijeti, čije je rezultate pokazala za vikend u Kninu i Sinju.

  • Dezinformacija