Komšić i Dodik: ni lijeka ni prijetnje

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Objavljen je još jedan u nizu naslova na portalu “BH Dijaspora” koji puno obećava, a malo pruža. I to iz omiljenog žanra ovog portala: kombinacije klikbejta i senzacionalističkog izvještavanja.

Bez klikbejta, anonimni portali koji objavljuju lažne vijesti teško da bi na dnevnoj osnovi imali nešto da objave i računali na bilo kakvu čitanost. “BH Dijaspora” je jedan od takvih medija, a posljednji primjer klikbejta je potpuno izmišljena izjava Željka Komšića o Miloradu Dodiku, koja nema baš nikakav osnov u članku na koji se odnosi. Naslov članka na ovom portalu glasi:

“Komšić opasno zaprijetio: Imam lijek za Milorada Dodika!”

Sadržaj članka je, zapravo, izjava novoizabranog člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željka Komšića, u kojoj iznosi nekoliko budućih koraka u djelovanju u Predsjedništvu.

Između ostalog, Komšić je Dodika spomenuo samo u jednoj rečenici svoje izjave, u kojoj nema nema nikakve “opasne prijetnje” kako je to navedno u naslovu članka.

Novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da očekuje da će kod kolege iz Predstavništva Šefika Džaferovića imati podršku u stavovima kojima će, kako navodi, štititi poziciju BiH u odnosima sa komšijama.
“Želim da budemo mudri i da na očekivani Dodikov populizam odgovoramo ‘hladne glave’. Moramo tražiti nove prijatelje Bosne i Hercegovine u svijetu, posebno među članicama NATO i Evropske unije”.

Dakle, kao što vidimo, Komšićeve prijetnje Dodiku nema nigdje, osim u naslovu članka. Portal “BH Dijaspora” se, drugim riječima, za ovakav naslov odlučio samo da bi privukao što veći broj klikova.

Zbog senzacionalističkog pristupa izvještavanju, kao i činjenice da naslov članka nema uporište u samom tekstu, članak dobija ocjenu klikbejt. Također, s obzirom na to da je u naslovu izmišljena izjava “imam lijek za Dodika” koju Željko Komšić nije izgovorio, članak na portalu “BH dijaspora” dobija i ocjenu lažna vijest, a na ostalim portalima prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 23. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me