Raskrinkavanje.ba

Korištenje anonimnih izvora: slučaj Boriša Falatar i Dom naroda

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Korištenje anonimnih izvora je legitimna novinarska praksa. Međutim, da bi jedan anonimni izvor bio u potpunosti legitiman, njegove/njene tvrdnje moraju biti potkrijepljene i provjerljivim zvaničnim izvorima.

Na “Klixu” je 17. februara objavljen članak pod naslovom koji govori da će Falatar “vjerovatno” biti delegat u Domu naroda:

Boriša Falatar vjerovatno će biti delegat u Domu naroda BiH
Dom naroda Parlamantarne skupštine Bosne i Hercegovine mogao bi postati pravo utočište bivših članova Predsjedništva BiH, ali i kandidata za tu funkciju koji nisu izabrani na oktobarskim izborima. Kako Klix.ba saznaje delegat u Domu naroda BiH mogao bi postati i Boriša Falatar iz Naše stranke.
Boriša Falatar na izborima za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda osvojio je 16.036 glasova i završio na četvrtoj poziciji, iza Željka Komšića, Dragana Čovića i Diane Zelenike, a ispred Jerka Ivankovića Lijanovića. Od izbora rijetko se pojavljivao u javnosti, ali nije tajna da planira nastaviti svoju političku karijeru.

Dalje se u članku navodi da je na sjednici Predsjedništva Naše stranke jedna od tema razgovora bila Falatarov izbor u državni Dom naroda, te kako Naša stranka u Domu naroda Federacije ima 3 delegata:

Falatar je član Predsjedništva Naše stranke, a prisustovao je sjednici tog organa koji se prošle sedmice održao u Tuzli. Kako saznajemo jedna od tema razgovora bila je Falatarov izbor u Dom naroda PS BiH, a kako Naša stranka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ima tri delegata. Izabrani poslanici Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH su Mirela Trepanić i Vibor Handžić iz reda Ostalih i Damir Marjanović kao Hrvat.
Dom naroda BiH sastoji se od 15 poslanika, od kojih svaki konstitutivni narod ima po pet predstavnika. Već smo pisali da će u gornji od dva državna parlamentarna doma vjerovatno biti izabrani stranački lideri Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, ali i SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

Istina je da Naša stranka ima 3 delegata u Federalnom Domu naroda. Isti taj Federalni Dom Naroda bira delegate koji će popuniti državni Doma naroda. Međutim, delegate Hrvatske nacionalnosti bira klub Hrvata iz Federalnog Domu naroda, a ne cijeli Dom naroda Federacije. Jedini Hrvat iz Naše stranke u Domu Naroda Federacije je Damir Marjanović, dok Mirela Trepanić i Vibor Handžić nemaju pravo glasa pri izboru Hrvata u Dom Naroda PSBiH. Ovu prvobitnu verziju “Klixovog” članka prenio je portal “Poskok” pod naslovom “Boriša Falatar jedan od pet Hrvata u Domu naroda BiH?”

Nakon što je “Poskok” prenio članak, originalna verzija na “Klixu” promijenila je izgled, odnosno sadržaj. Autor članka na “Klixu” dodao je nekoliko rečenica koje nisu postojale u prvobitnoj verziji, koje prenosimo u integralnom obliku:

Njih ovaj bivši kandidat za Predsjedništvo potencijalno može dobiti od DF-a, koji ima jednog delagata (što je teško očekivati) te od delegata iz Goraždanske priče ili Laburista Fikreta Abdića.
Druga opcija je da ga podrži neko iz stranaka HNS-a

Dan kasnije, 18. februara, “Radio Kameleon” je također prenio članak, dok je na “Klixu” objavljen novi, koji donosi reakciju Dženana Đonlagića.

Đonlagić: Kakvu je kampanju vodila Naša stranka ne bi me čudilo da HDZ podrži Falatara
Nakon što je portal Klix.ba objavio kako će Naša stranka pokušati da u Domu naroda Parlamenta FBiH "progura" Borišu Falatara u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na Twitteru se oglasio potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić. "Ako zaista bude kandidat, u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH može samo ako mu u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH glasove, uz jedan glas, koliko ima Naša stranka, dodaju još glasove iz HDZ-a. No, kakvu predsjedničku izbornu kampanju su vodili Naša stranka i Falatar, ne bih se iznenadio da se to i desi", napisao je Đonlagić.

Redakciji “Klixa” smo se javili sa upitom za izvor tvrdnje koja govori da će “Boriša Falatar vjerovatno biti delegat u Domu naroda BiH”, odnosno informacije da je njegov izbor bio tema sjednice Predsjedništva, a dobili smo odgovor koji kaže da je bio u pitanju anonimni izvor unutar stranke. Korištenje anonimnih izvora je legitimna novinarska praksa. Međutim, da bi jedan anonimni izvor bio u potpunosti legitiman, njegove/njene tvrdnje moraju biti potkrijepljene i provjerljivim zvaničnim izvorima. Tek u trećem članku na ovu temu koji je objavio “Klix” 18. februara u 14 sati, kontaktiran je zvanični izvor, odnosno direktno Naša stranka, tačnije njen predsjednik Predrag Kojović. Posljednje pitanje intervjua tiče se upravo navodne kandidature Boriše Falatara u Dom Naroda PSBiH.:

Upitali smo ga i za komentar na informacije o tome da bi Boriša Falatar mogao biti predložen za delegata Doma naroda BiH?
"Ne. To nikad nije ni razmatrano na Predsjedništvu Naše stranke. Ono o čemu smo zapravo kratko razgovarali na posljednjoj sjednici Predsjedništva je da s Komšićem prodiskutujem o mogućnost da mi i DF probamo u državni Dom naroda izglasati vanstranačkog kandidata iz reda hrvatskog naroda. Jedino ime koje je bilo spomenuto u tom kontekstu je gospodin Slavo Kukić. Dakle, jedna potpuno lažna vijest na koju se onda, kao u svakom političkom spinu, nepotrebno i ružno reaguje", kazao je Kojović.

Kojović je dakle demantovao tvrdnju da je jedna od tema sastanka Predsjedništva Naše stranke bila izbor Boriše Falatara u Dom naroda PSBiH. Samim tim, nije tačna ni tvrdnja da će “Boriša Falatar vjerovatno biti delegat u Domu naroda BiH”. Zbog objavljivanja netačne informacije prvobitni članak portala “Klix” ocjenjujemo kao dezinformaciju. Međutim, obzirom da je objavljen intervju sa Predragom Kojovićem u kojem su tvrdnje prvobitnog članka demantovane, on dobija i ocjenu demantovao.

Sa druge strane, portal “Faktor” se nadovezao na “Klixov” članak. Međutim, umjesto osvrta na demant Predraga Kojovića (koji “Faktor” nije pomenuo), tema članka bile su moguće situacije u kojima bi Falatar mogao postati delegat državnog Doma naroda.

Falatar u Domu naroda: DF odbio dati podršku, Naša stranka nade polaže u HDZ i Laburiste
HDZBiH ima četiri sigurna mjesta u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Možda, vjeruje predsjednik te stranke Dragan Čović, dobiju i jedno preostalo, peto mjesto. Tom se mjestu nada i Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH na prošlim Općim izborima. (…)
Da postane državni parlamentarac, "začešljao" se ranije spomenuti Falatar, čija stranka ima jednog delegata u Klubu hrvatskog naroda. Radi se o Damiru Marijanoviću, a uz njegov glas, Falataru su potrebne još dvije "ruke" kako bi za naredne četiri godine osigurao fotelju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iako “Faktor” nije pomenuo demantij Kojovića, jeste naveo da je, prema njihovim saznanjima “Naša stranka već zatražila podršku Demokratske fronte”, koju je Željko Komšić “glatko odbio”:

Jedna od te dvije ruke sigurno neće biti ona koja pripada Borisu Krešiću, delegatu Demokratske fronte u Domu naroda Parlamenta FBiH. Iz Naše stranke su već zatražili podršku Demokratske fronte, ali je predsjednik te stranke Željko Komšić, prema informacijama Faktora, taj zahtjev glatko odbio. (...)
Čak i ukoliko Edim Fejzić (Goraždanska priča) podrži Falatara, bit će mu potreban još jedan glas. Njega može dobiti ili od Laburističke stranke Fikreta Abdića ili od HDZ-a BiH. Jedna od te dvije opcije je za Našu stranku očigledno izgledna, s obzirom na medijske natpise u kojima nepotpisani autori "saznaju" za Falatarove ambicije te na njegov izbor kao jednu od tema prošle sjednice  Predsjedništva te stranke.

Kontaktirali smo i redakciju “Faktora” sa upitom o tome da li će prenijeti Kojovićev intervju, odnosno demant na objavljene tvrdnje. Odgovor do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili. Obzirom na netačne tvrdnje, članak “Faktora” ocjenjujemo kao dezinformaciju, ali i kao klikbejt.

Sa druge strane, portal “Poskok” koji je također prenio “Klixov” članak,  je odgovorio na naš upit te objavio i Kojovićev intervju, za šta je također dobio ocjenu demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 17.02.2019

Klix: Boriša Falatar vjerovatno će biti delegat u Domu naroda BiH

Dom naroda Parlamantarne skupštine Bosne i Hercegovine mogao bi postati pravo utočište bivših članova Predsjedništva BiH, ali i kandidata za tu funkci...

  • Dezinformacija
  • Demantirano
Dezinformacija 17.02.2019

Poskok: Boriša Falatar jedan od pet Hrvata u Domu naroda BiH?

Boriša Falatar na izborima za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda osvojio je 16.036 glasova i završio na četvrtoj poziciji, iza Željka Komši...

  • Dezinformacija
  • Demantirano
Dezinformacija 18.02.2019

Kameleon: Boriša Falatar vjerovatno će biti delegat u Domu naroda BiH

Dom naroda Parlamantarne skupštine Bosne i Hercegovine mogao bi postati pravo utočište bivših članova Predsjedništva BiH, ali i kandidata za tu funkci...

  • Dezinformacija
Klikbejt 18.02.2019

Faktor: Falatar u Domu naroda: DF odbio dati podršku, Naša stranka nade polaže u HDZ i Laburiste

Uz glas Damira Marijanovića, Falataru su potrebne još dvije "ruke" kako bi za naredne četiri godine osigurao fotelju u Domu naroda Parlamentarne skupš...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija