Koronavirus nije stigao u region: Dio drugi

Portal BH Dijaspora objavio je članak u čijem naslovu se tvrdi da je koronavirus stigao u region, uprkos tome što takve tvrdnje nisu potvrđene.

Ocijenjeni članci
BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt; Svjetlo-dunjaluka Dezinformacija; Klikbejt; Novi horizonti Dezinformacija; Klikbejt; Islamski-portal Dezinformacija; Klikbejt; USN Dezinformacija; Klikbejt;

Prvu analizu o tvrdnjama da je “koronavirus zabilježen u regiji”, što nije tačno, objavili smo krajem januara. Analizu možete pročitati na ovome linku. Širenje panike na ovaj način i dalje se koristi od strane portala koji tako pokušavaju doći do klikova. 

BH Dijaspora 2. februara 2020. godine nastavila je trend klikbejta o koronavirusu, kada je objavljen članak sa naslovom koji tvrdi da je “koronavirus stigao u region”:

KORONA VIRUS STIGAO U REGION: Muškarac u izolaciji u osječkoj bolnici

Nakon objave ovog članka, isti tekst, sa istim naslovom prenijeli su portali Svjetlo dunjaluka, Novi horizonti i Islamski portal, dok je portal USN prenio isti tekst uz izmijenjeni naslov:

Koronavirus na pragu BiH

Članak donosi vijest o osječkom pacijentu koji je bio u izolaciji zbog sumnje da je zaražen koronavirusom. Iako naslov sugeriše da postoji pacijent u regionu zaražen koronavirusom, tekst donosi drugačiju informaciju:

U bolnici u Osijeku nalazi se muškarac koji je u izolaciji, a na njemu se provode testiranja na koronavirus.
Kako saznaje Dnevnik.hr u osječkom KBC-u u izolaciji se nalazi muškarac kojemu je prvi nalaz screeninga na koronavirus bio pozitivan. Drugi test je bio negativan pa se sada čekaju rezultati još jednog, dodatnog testiranja kako bi liječnici sa sigurnošću znali radi li se o koronavirusu ili ne.

Iako se u naslovu tvrdi da je virus stigao u regiju, u članku se ipak navodi kako je tek rezultat prvog testiranja bio pozitivan, dok se čekaju rezultati drugog, ponovljenog testiranja.

Portal BH Dijaspora članak je prenio sa portala Klix, koji je pod naslovom “Muškarac u izolaciji u osječkoj bolnici, sumnja se na koronavirus” objavljen 2. februara 2020. godine. Izvor za članak kojeg je napisao Klix bile su informacije objavljene na portalu Dnevnik

Istog dana kada je BH Dijaspora u svom naslovu ustvrdila da je pacijent iz Osijeka zaražen koronavirusom, prof. dr. sc. Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u koju su poslani nalazi pacijenta, potvrdila je za HRT Vijesti da pacijent nije obolio od koronavirusa. 

Jučer i danas radili smo uzorke krvi i gornjih dišnih putova, u jednom testu nešto od tih uzoraka bio je blago pozitivan a drugi, kojeg smatramo potvrdnim, je bio kompletno negativan i jučer i danas. 

Istu informaciju prenio je i Aljazeera Balkans, uz to napominjući da zemlje Zapadnog Balkana nisu na listi država u kojima su potvrđeni slučajevi koronavirusa. 

Zbog toga što slučaj koronavirusa nije “stigao u regiju”, članak BH Dijaspore ocjenjujemo kao dezinformaciju. Također, obzirom da naslov nije u skladu sa tekstom, odnosno zato što naslov i članak donose drugačije informacije, članak dobija i ocjenu klikbejt. 

Iste ocjene dobijaju i svi članci portala koji su prenijeli članak sa identičnom opremom.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 07. 02. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Analiza
Seksualno nasilje kao “zabava”, “historija” i “zanimljivost”

Više portala u regionu je ovih dana prenijelo 38 godina star tekst u kojem...

Preko margine
Klikbejt
Klikbejt za društvene mreže: Sarajevo umjesto Drvara

Izborom fotografije na kojoj se vidi Sarajevo, te naslovom koji neodređeno...

Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me