Kraljevski klikbejt

Baveći se kultom slavnih, britanska fotografkinja Alison Jackson već godinama fotografiše dvojnike slavnih osoba. Pojedini mediji su u tome vidjeli savšenu priliku za klikbejt.

Ocijenjeni članci
Espreso.rs Lažna vijest; Klikbejt; Novi Lažna vijest; Klikbejt;

Alison Jackson već godinama pravi fotografije ljudi koji liče na slavne osobe.Portal “Espresso”, iako je znao da je riječ o dvojnicima, 5.10.2018. godine je objavio članak sa navodnim fotografijama “kraljevske porodice”, te ih u naslovu predstavio kao stvarne.

Isplivale fotografije kraljevske porodice za koje NIKO NIJE SMEO DA ZNA! Kejt Midlton se porađa, princ Hari u zečjem kostimu, Elizabeta II luduje sa Trampom! (FOTO)

Nešto manje od mjesec dana kasnije, 2. novembra, portal “Novi” je objavio isti članak ilistrovan sa osam slika i sa nešto drugačijim naslovom (i sa istom semantičkom greškom u uvodu članka).

PROCURILE FOTOGRAFIJE KRALJEVSKE PORODICE ZA KOJE NIKO NIJE SMIO ZNATI: Ovo je strašno, svijet je u šoku! (novi.ba)

Kao skrenula pažnju na sebe, dovitljiva fotografkinja setila se da koristi dublere koji prikazuju kraljevsku porodicu u najsmešnijem izdanju.

Za početak ćemo dati nekoliko informacija o autorici fotografija. Alison Jackson je višestruko nagrađivana umjetnica koja u svom radu istražuje kult slavnih iako to nije jedini tip fotografija koje pravi. Seriju fotografija sa dvojnicima prvi put je napravila 1999. godine kao diplomski rad. Tada je na jednoj od slika prikazala dvojnike Diane i Dodi Al-Fayeda sa “djeteom slavnog para”. Diplomsku seriju crno-bijelih fotografija nazvala je “Mentalne slike” koja je do danas proširena sa desetinama novih fotografija. Pored kraljevske porodice, pravila je fotografije i sa drugim slavnim ličnostima, među kojima su dvojnici Eltona Johna, Davida Beckhama, Tony Blaira, G.W. Busha i mnogih drugih.

Dakle, ne postoji nikakva sumnja da je riječ o fotografijama koje ne prikazuje slavne osobe nego njihove dvojnike. Isto tako, te fotografije nisu bile skrivene da bi “procurile” ili “isplivale” ili da za njih “niko nije smio znati”.

Britanski tabloidi već godinama objavljuju njene radove, uglavnom u klikbejt formi. 

Već sam uvod članka u potpunosti opovrgava naslov koji je takav kakav jeste samo iz jednog razloga -  da privuče više čitalaca. Zbog, u potpunosti, lažne tvrdnje u naslovu koja nema nikakvo utemeljenje u tekstu oba članka će dobiti ocjenu lažna vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 09. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, Cristiano Ronaldo nije “na bosanskom jeziku čestitao Bajram”

Nije tačno da je Cristiano Ronaldo “na bosanskom jeziku čestitao Bajram”. Č...

Lažna vijest
Teorija zavjere
Ne stvara se svjetska vlada koja će nam kontrolisati novac preko čipova

Porodica Rockefeller planira da napravi jednu globalnu vladu, čipuje sve lj...

Teorija zavjere Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama
Facebook stranice sa nazivima institucija kao “izvori” za medije

Facebook stranica Granični prijelaz Maljevac, iako nije zvanična stranica G...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me