Raskrinkavanje.ba

“Kreativno prevođenje” obraćanja Jacoba Rothschilda

Članak prepun iskrivljenih činjenica koji je objavljen na portalu “Dnevno.hr” prenio je veliki broj medija bez bilo kakvih dodatnih provjera.

Jacob Rothschild, predsjednik investicijskog fonda “RIT Capital Investment”, u uvodnom obraćanju polugodišnjeg izvještaja investitorima i dioničarima predstavio je stanje fonda osvrćući se na geopolitička dešavanja koja utječu na poslovanje fonda i generalno na finansijski sektor.

Na osnovu informacija koje su objavljene u ovom izvještaju, nastao je članak objavljen na portalu “Investment Trust Insider” pod naslovom “Global disunity puts economic order at risk, says Rothschild” (Globalna razjedinjenost stavlja pod rizik ekonomski poredak, kaže Rothschild). Dijelove iz tog članka prenio je ruski portal “Russia Today” (RT) pod naslovom “Rothschild worried about new world economic order” (Rothschild zabrinut zbog novog svjetskog ekonomskog poretka).

Portal “Dnevno.hr” se prvi (i jedini) pozabavio ovom temom na domaćem govornom području.  Članak je objavljen unutar kategorije “Planet-X”, a prenio ga je veliki broj regionalnih online medija.

ŽELI RUŠENJE TRUMPA
JACOB ROTHSCHILD NEZADOVOLJAN NOVIM SVJETSKIM PORETKOM: ‘Ovo nismo planirali!’

Iako u izvještaju Trump nigdje nije spomenut, kao ni citat “Ovo nismo planirali” i jedno i drugo se našlo u naslovu teksta. Slično se nastavlja i u uvodu.

Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela i investicijski bankar Jacob Rothschild napokon se oglasio o trenutnim zbivanjima.
Čovjek za kojeg se sumnja kako iz pozadine vuče konce globalnih zbivanja i glava obitelji čija moć stoljećima presudno utječe na bankarski sektor odlučio se na javni komentar geopolitičkih okolnosti.

“Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela”, šta god to da znači, nije se “napokon” oglasio, već se oglašava svakih pola godine u ovakvoj formi.

Čitav uvod teksta je temeljen na teorijama zavjere o dinastiji Rothschild i njihovom utjecaju na globalna svjetska dešavanja. Portal Snopes je tako radio na provjeri tvrdnje da Rothschildi posjeduju 80% cjelokupnog svjetskog bogatstva, što nije tačno, dok je “Skeptoid”, višestruko nagrađivani naučni podcast koji se bavi analizom fenomena pop kulture, dekonstruisao teorije zavjere o porodici Rothschild, objašnjavajući kako su nastale. Tu se između ostalog kaže kako je ova porodična dinastija zaista imala veliki utjecaj na finansijski sektor, te je Rothschild banka u 19. vijeku imala sličnu ulogu onoj koju danas ima MMF. Ipak, tvrdnje o moći koju imaju danas uveliko su pretjerane. Neke od teorija zavjere svoje korijene imaju i u propagandnom filmu nacističke Njemačke “Die Rothschilds Aktien auf Waterloo”, za koji su fabrikovani dokumenti i dokazi, te se smatra kako film predstavlja manifest antisemitske politike Trećeg rajha.

Nakon uvodnog dijela, autor kreće od predzadnjeg pasusa izvještaja koji će mu biti vodilja za čitav članak.

I u njemu je bio prilično oštar. “Nakon 9/11 i financijske krize iz 2008. godine, svjetske sile radile su zajedno na uzajamnom pristupu. Suradnja se danas pokazuje teško ostvarivom. Izlažemo riziku poratnu ekonomiju i sigurnosni poredak” upozorio je Rothschild tijekom polugodišnjeg brifinga ljudi u svom investicijskom fondu.

Ovdje se susrećemo sa nepreciznim prevodom, što će se pokazati kao obrazac u nastavku teksta. Autor portala Dnevno.hr “kreativnim prevođenjem” daje drugačiji prizvuk citatu koji treba da glasi ovako:

Nakon 9/11 i financijske krize iz 2008. godine, svjetske sile radile su zajedno sa zajedničkim pristupom. Saradnja se danas pokazuje mnogo težom. To (nedostatak saradnje) izlaže riziku poratni ekonomski i sigurnosni poredak.

Dakle, Rothschild nije sebe nazvao “svjetskom silom” koja izlaže riziku ekonomski i sigurnosni poredak, već je ponudio opservaciju.

Originalni tekst

In 9/11 and in the 2008 financial crisis, the powers of the world worked together with a common approach. Co-operation today is proving much more difficult. This puts at risk the post-war economic and security order.

Pored netačnog prevoda koji se nastavlja u tekstu, iznenada se pojavljuje Henry Kissinger.

Jasno je da ga posebno smetaju trgovinski rat u kojem trenutno bitku vode Trump i Kina, te velika kriza u eurozoni nakon Brexita i sve većeg rasta nacionalnih političkih opcija. Njegov najbolji prijatelj Henry Kissinger vjerojatno dijeli slične stavove pa se sumnja da mu je upravo on suflirao ovu kratku objavu. “U ovim okolnostima cilj nam je zadržati ograničeno izlaganje u trenutnim pravnim okvirima i ući u neke nove obaveze s visokom dozom opreza.” Rothschild se referira na Trumpovo rušenje Statusa Quo čiji se ponajveći efekt vidi upravo u međunarodnom monetarnom i trgovinskom sustavu koji dolar više ne smatra dominantnom valutom, prenosi RT.

Da li zaista Rothschildu smeta trgovinski rat SAD-a i Kine, nije rekao u svom obraćanju. Na tu temu je naveo kako “sve izvjesniji trgovinski ratovi već utječu na globalna tržišta”, referirajući se na pad indeksa Šangajske berze za 22% u odnosu na januar 2018.

Zatim se u članku odjednom spominje Henry Kissinger kojeg nema u članku portala “Russia Today”, a na koji se “Dnevno.hr” poziva. Poslali smo upit redakciji portala za izvor tvrdnje da je Kissinger “suflirao” objavu, međutim odgovor nismo dobili.

Pored problematičnog sufliranja, problematičan je i prevod te rečenice koja je u članku izgubila prvobitni smisao i zapravo treba da glasi ovako:

U ovakvim okolnostima naš stav je da zadržimo ograničeno izlaganje javno trgovanim kotirajućim dionicama te sa velikim oprezom ulazimo u nove obaveze.

Originalni tekst

 In the circumstances our policy is to maintain our limited exposure to quoted equities and to enter into new commitments with great caution.

Loš prevod se nastavlja i dalje.

Kada se sve zbroji i oduzme, baruna najviše boli povijesni pad vlastitog biznisa. Za vrijeme Trumpove administracije njegov ‘RIT Capital Investment’ pao je za rekordnih 47% na tržištu dionica.

Najjednostavnije rečeno, ovo nije istina. U izvještaju se kaže da je “RIT Capital”, tokom šest, za tržište, nestabilnih mjeseci nastavio sa opreznim pristupom, te je javno na berzama trgovano u prosjeku sa 47% dionica. Ostatak portfolija dionica je raspoređeno između privatnih investicija kojima se ne trguje na berzi, zatim valuta i fondova sa apsolutnim povratom. Dakle nije riječ o rekordnom gubitku, već je u članku na “Russia Today” objavljeno kako “RIT Capital” nikada nije trgovao sa manje dionica, što je nestalo u prevodu.

Da "RIT Capital" nije poslovao sa gubitkom vidi se i iz sumarnog finansijskog izvještaja koji stoji prije Rothschildovog obraćanja.

Članak se zaključuje “bućkurišom” tačnih informacija, pogrešnog prevoda i ličnog stava.

Dodao je da pojedine europske zemlje ulaze u ‘potencijalno destruktivne’ razine vanjskog duga – što je posebno indikativno s obzirom da se baš njega smatra jednim od glavnih globalnih igrača na području ‘držanja u šaci’ posjedovanjem duga. Predvidio je i budućnost – nova tržišta će samo produbiti probleme, što zbog rastućih kamata, što zbog američke vanjske politike koja iscrpljuje likvidnost dolara. Zaključuje da je jedini spas – koordinirani međunarodni odgovor nalik Novom svjetskom poretku, koji će srušiti eru populističkih protekcionista poput Trumpa.

Neće nova tržišta produbiti probleme, već će zbog globalnih kretanja o kojima je govorio, te zbog rastućih kamata i nestabilnosti dolara, nova tržišta biti u problemima, referirajući se na probleme sa valutama koje već imaju Turska i Argentina.

Rothschild ne nalazi nikakav “spas”, kako se navodi. Jedini zaključak koji je dao tiče se kompanije “RIT Capital”. U svjetlu nestabilne geopolitičke situacije, RIT će nastaviti sa opreznim pristupom poslovanju.

Zaključak  koji “Dnevno.hr” tvrdi da je Rotschild dao, zapravo je loše prevedeni zaključak iz članka sa “Russia Today” - koji također nije tačno predstavljen, a proizašao je iz ovog dijela izvještaja na koji se “Dnevno.hr” već ranije pozivao.

Ostajemo zabrinuti zbog geopolitičkih problema uključujući Brexit, Sjevernu Koreju i Bliski istok u trenutku globalnog širenja populizma.

Rješavanje ovih problema u ovom nepredvidljivom periodu sigurno će biti teško. Nakon 9/11 i finansijske krize iz 2008. godine, svjetske sile radile su zajedno sa zajedničkim pristupom. Saradnja se danas pokazuje mnogo težom. To (nedostatak saradnje) izlaže riziku poratni ekonomski i sigurnosni poredak.

Originalni tekst

We remain concerned about geo-political problems including Brexit, North Korea and the Middle East, at a time when populism is spreading globally. The resolution of these problems in this unpredictable era will surely be difficult. In 9/11 and in the 2008 financial crisis, the powers of the world worked together with a common approach. Co-operation today is proving much more difficult. This puts at risk the post-war economic and security order.

Poražavajuće je to što se članak prepun pogrešnih prevoda i teorija zavjere našao na stranicama online medija širom regije.

 • JACOB ROTHSCHILD NEZADOVOLJAN NOVIM SVJETSKIM PORETKOM: ‘Ovo nismo planirali!’ (7 Dnevno)

 • Rothschild u brigama: Treba nam novi poredak (Bljesak)

 • ROTŠILD LJUT NA TRAMPA I NOVI SVETSKI POREDAK: Ovo nismo planirali! Sve će nam uništiti! (Kurir)

 • ROTŠILD NEZADOVOLJAN NOVIM SVETSKIM PORETKOM Ovo nismo planirali, pare smo izgubili (Srbin.info)

 • Rotšild nezadovoljan novim svetskim poretkom: Ovo nismo planirali! (Sputnik)

 • ROTŠILD NEZADOVOLjAN: Smeta mu Bregzit i rast nacionalnih političkih opcija; Od kako je Tramp na vlasti biznis mu propada (Novosti)

 • ROTŠILD ZAPENIO ZBOG TRAMPA: On ubija Novi svetski poredak! SVE ĆE NAM UNIŠTITI! (Srbija Danas)

Zbog uvoda koji se temelji na teorijama zavjere, zatim zbog, ničim izazvanog, dodavanja Henryja Kissingera kao suflera izjave, te zbog zaključka koji Rothschild nije dao, ovaj članak, kao i svi oni koji su ga prenijeli ovakvog, dobit će ocjenu teorija zavjere. Zbog uklapanja objavljenih činjenica u vlastiti narativ, kao što je urađeno u zaključku, članak će dobiti ocjenu manipulacija činjenicama. Sa druge strane, zbog lošeg prevoda i netačnog tumačenja podataka koji su izneseni u izvještaju, članak će dobiti ocjenu dezinformacija.

NAPOMENA 24.8.2018.

Portal "Sputnik" nam se obratio putem maila sa informacijom da su ispravili tekst. Ocjena za njihov članak bit će dematirano, a njihovu reakciju prenosimo u cjelosti. 

Reagovanje Sputnik

Poštovani, tekst o Rotšildu, preuzet je sa hrvatskog sajta Dnevno. Njegovim objavljivanjem i mi smo načinili nenamernu grešku...Sporan tekst je obrisan sa našeg sajta, a umesto toga smo objavili novi, prevodom linka koji ste nam poslali.Srdačan pozdrav, Redakcija Sputnjika

LINK NOVOG TEKSTA: https://rs.sputniknews.com/ekonomija/201808231116963639-Rotsild-izvestaj-ekonomija/

LINK OBRISANOG TEKSTA: https://rs.sputniknews.com/svet/201808141116875913-Rotsild-svetski-poredak-plan/

Napomena:

24.12.2020: Redakcija Kurira je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

2.9.2022: Portal Novosti ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Demantirano 14.08.2018

Sputnik: Rotšild nezadovoljan novim svetskim poretkom: Ovo nismo planirali!

Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela i investicioni bankar Džejkob Rotšild oglasio se o trenutnim zbivanjima.

 • Demantirano
Dezinformacija 14.08.2018

N1: Rothschild nezadovoljan ekonomskom situacijom u svijetu

Čuveni investicioni bankar Jacob Rothschild nezadovoljan je ekonomskom situacijom u svijetu, a posebno politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa...

 • Dezinformacija
Teorija zavjere 12.08.2018

7Dnevno: JACOB ROTHSCHILD NEZADOVOLJAN NOVIM SVJETSKIM PORETKOM: ‘Ovo nismo planirali!’

Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela i investicijski bankar Jacob Rothschild napokon se oglasio o trenutnim zbivanjima.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 14.08.2018

Srbin: ROTŠILD NEZADOVOLJAN NOVIM SVETSKIM PORETKOM Ovo nismo planirali, pare smo izgubili

Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela i investicioni bankar Džejkob Rotšild oglasio se o trenutnim zbivanjima.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 14.08.2018

Novosti: ROTŠILD NEZADOVOLjAN: Smeta mu Bregzit i rast nacionalnih političkih opcija; Od kako je Tramp na vlasti biznis mu propada

Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela i investicioni bankar Džejkob Rotšild oglasio se o trenutnim zbivanjima

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 14.08.2018

Bljesak: Rothschild u brigama: Treba nam novi poredak

Bankarska obitelj Rothschild važi za jednog od lidera nadnacionalnog kartela i neformalnog rukovoditelja svih tajnih odluka...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 14.08.2018

Srbija danas (.com): ROTŠILD ZAPENIO ZBOG TRAMPA: On ubija Novi svetski poredak! SVE ĆE NAM UNIŠTITI!

Jednog od najmoćnijih bankara na svetu najviše boli istorijski pad vlastitog biznisa

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 14.08.2018

Kurir: ROTŠILD LJUT NA TRAMPA I NOVI SVETSKI POREDAK: Ovo nismo planirali! Sve će nam uništiti!

Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela i investicioni bankar Džejkob Rotšild, za kog se sumnja da iz pozadine vuče konce globalnih dešavanja i koji...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno