Raskrinkavanje.ba

Kriminalizacija imigranata i izbjeglica, epizoda “Bihać”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

“Raskrinkavanje” je u više navrata pisalo o doslovnoj hajci koju dio medija u BiH vodi protiv izbjeglica i migranta sa Bliskog istoka. Ovog puta u pitanju je portal “USN” i priča o krađi i ostalim zlodjelima počinjenim od strane migranata.

Jedan od medija koji je dao doprinos hajci protiv izbjeglica i migranta je i portal “USN”, objavljujući krajem aprila članak sa naslovom:

[1]„Građani Bihaća ogorčeni na vlast: Šta radi policija dok izbjeglice pljačkaju našu djecu i uništavaju našu imovinu?“

Članak se bazira na prenapuhanim tvrdnjama o stopi kriminala među izbjeglicama i migrantima, a kao ključni dokaz objavljen je i video-snimak koji čak i na površan pregled ne dokazuje – ništa.

USN u članku tvrdi da je pristizanje izbjeglica i migranata na teritoriju Unsko-sanskog kantona (USK) dovelo do porasta stope kriminaliteta.

[2]„O problemima koje uzrokuju magiranti dovoljno govori i svakodnevni izvještaj MUP-a USK o počinjenim krivičnim djelima i narušavanju javnog reda i mira na području USK. O njihovim (ne)djelima pisali su mediji širom BiH, a i regiona.  MUP USK redovno dokumentuje krivična djela, ali bez konkretnih rezultata.
U zadnja dva mjeseca na području Velike Kladuše je provaljeno u nekoliko porodičnih kuća, a došlo je i do fizičkog obračuna između migranata prilikom kojeg je jedna osoba teško povrijeđena. Nedavno je u Bihaću provaljeno u dvije porodične kuće, opljačkana 17-godišnja djevojka, a jučer je provaljeno u zgradu u naselju Harmani. Ponavljamo, na osnovu izvještaja MUP-a USK ova krivična djela su počinili strani državljani, odnosno u većini slučajeva državljani Alžira, Maroka i Palestine.“

“Raskrinkavanje” je upravo ovim povodom kontaktiralo Ministarstvo unturašnjih poslova USK te Kantonalno tužiteljstvo, tražeći podatke o broju počinjenih krivičnihj djela koja se mogu dovesti u vezu sa izbjeglicama i migrantima, odnosno o broju podignutih optužnica za takva djela.

Odgovori upućeni “Raskrinkavanju” ukazuju da ne samo da nije došlo do porasta stope kriminaliteta, nego je broj počinjenih krivičnih djela u usporedbi sa istim periodom prošle godine – manji.

MUP USK:

„Na području Bihaća broj evidentiranih krivičnih djela  za period januar – mart 2018. godine-  je 111 krivičnih djela (manje za 6 krivičnih djela u odnosu na isti period 2017. godine), dok je za april mjesec 2018.godine  evidentirano 29 krivičnih djela (manje za 21 krivično djelo u odnosu na isti period 2017.godine).“, stoji u odgovoru MUP-a USK.

Kada je pak riječ o broju i vrsti krivičnih djela koja se “stavljaju na dušu” izbjeglicama i migrantima, ona su, prema podacima MUP-a, daleko od svakodnevnih.

Odgovor o tome koliko je takvih krivičnih djela evidentirano od početka godine, prenosimo u cjelosti:

[3]„Na području koje pokriva Uprava policije strani državljani- migranti počinili su 12 krivičnih djela. Dva događaja u odnosu na prijašnji odgovor nakon konzultacija sa postupajućim kantonalnim tužiocem, naknadno su svrstana u krivična djela.  Vrsta krivičnih djela koja su počinili migranti su : 2  KD- „ Laka tjelesna ozljeda“, 2 KD- „ Teška krađa“, 7 KD- „ Krađa“ i 1 KD – „ Razbojništvo“. U navedenom periodu u 4 slučaja, evidentirano je  narušavanje Javnog reda i mira a koje su počinili migranti na području Velike Kladuše. U 18 slučajeva, migranti na području Velike Kladuše i Bihaća, prijavljeni su za  neovlaštene ulaske u porodične kuće radi noćnog boravka (nije prijavljeno da je iz istih bilo šta otuđeno) i u jednom privatnom objektu (Velika Kladuša) evidentiran je i požar, a koji je najvjerovatnije izazvan od strane migranata. U ovom slučaju istraga je još uvijek u toku.“

“Raskrinkavanje” je kontaktiralo i Kantonalno tužiteljstvo, te dobilo odgovor da je ukupan broj prijava podnesenih protiv izbjeglica i migranata zbog počinjenih krivičnih djela – šest. Od njih 6, samo je u jednom slučaju donesena odluka o krivičnom gonjenju, dok su preostale još uvijek predmet istrage. Odgovor prenosimo u cjelosti:

[4]"Vezano za Vaš upit o brojčanom stanju istraga koje je ovo Tužilaštvo pokrenulo protiv migranata, saopštavamo Vam da od momenta kada se je migrantska kriza  aktuelizirala na ovom području Kantonalno Tuižilaštvo USK je zaprimilo 6 prijava o izvršenim krivičnim djelima za koje se sumnjiči da su ih počinila lica sa afro-azijskih područja u svojstvu migranata,  u jednom predmetu donesena je tužilačka odluka, a u drugim predmetima se vrše provjere i provode istražne radnje.“

Od MUP-a USK smo također dobili i informaciju da je na području tog kantona legitimisano 829 migranata:

[5]“Na području USK-a u periodu od januara- 15.maja.2018.godine legitimisano je od strane policijskih službenika 829 migranata”.

Kao ključni argument za tvrdnje iznesene u naslovu i dijelu članka, portal USN je objavio i video-snimak za koji autor članka tvrdi da predstavlja snimak provale u zgradu u bihaćkom naselju Harmani.

[6]„Naime, jučerašnji snimka na kojem se vidi kako nekolicina migranata provaljuje u zgradu u bihaćkom naselju Harmani izazvao je ogorčenje kod stanovnika Krajine, a ponajviše kod građana Bihaća.“

Snimak je objavljen na Facebook stranici “Naš Bihać”, gdje se u opisu tvrdi da se radi o provali u zgradu. No, sa samog snimka je teško zaključiti da li je u pitanju provala - štaviše, pokreti koje jedan od pet mladića pravi pri otvaranju vrata prije navode na zaključak da je imao poteškoća sa otključavanjem istih, nego da ih je obio. Tome u prilog ide i ono što se na snimku vidi nakon što su vrata otvorena - pokret koji teško može biti išta drugo do vađenje ključa iz brave.

Snimak, dakle, ne dokazuje ništa osim činjenice da je pet mladića ušlo u zgradu  i potom iz nje izašlo - držeći u rukama iste stvari kao i kada su u nju ušli. Na snimku se čuje razgovo dvoje stanara, od kojih jedna tvrdi da su mladići pokušali provaliti u njen stan, što je prijavljeno i lokalnoj policiji. Do ovog trenutka, ne znamo da li je policija zaključila da se zaista radilo o provali. MUP USK nam je o tome uputio sljedeći odgovor:

[7]„Dana 29.04.2018.godine, PS Bihać obaviještena je da su četiri NN lica ušla u stambeni prostor zgrade H-5 te tom prilikom pokušali ući u stan vlasništvo R-K.A. i u poslovni prostor osiguravajuće kuće koja se nalazi u prizemlju zgrade. Po prijavi, policijski službenici izašli su na teren, a navedeni video-materijal koristi u svrhu utvrđivanja identiteta NN osoba. Istraga po ovom događaju još uvijek traje. Uprava policije MUP USK-a , evidentira migrante o čemu obaviještava Službu za poslove sa strancima – Terenski centar Bihać i Jedinici granične policije.“

MUP USK je dakle izvijestio da je u ovoj godini zapravo počinjeno manje krivičnih djela nego u istom periodu prošle godine, što je suprotno od tvrdnji “USN” portala. Također, među 829 legitimisanih migranata donesena je samo jedna tužilačka odluka a zabilježeno je ukupno 16 slučajeva krivičnih djela i kršenja javnog reda i mira. Video koji je priložen ne dokazuje apsolutno ništa, a odgovor iz MUPa demantuje i tvrdnje da se svakodnevno bilježe krivična djela počinjena od migranata u ovom kantonu.  Zbog neutemeljenosti iznesenih navoda, ovaj članak stoga dobija ocjenu dezinformacija i pristrasno izvještavanje. Iste ocjene dobio je i identičan članak koji je preuzeo portal “Radio Krajina”.

Footnotes

 1. ^ Citat: "USN"
 2. ^ Citat: "USN"
 3. ^ CITAT: MUP USK
 4. ^ CITAT: Tužilaštvo USK
 5. ^ Citat: MUP USK
 6. ^ Citat: "USN"
 7. ^ Citat: MUP USK
Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 30.04.2018

USN: Šta radi policija dok izbjeglice pljačkaju našu djecu i uništavaju našu imovinu?

Migrantska ruta preko Krajine, na koju se već godinama upozorava, ove godine je za izbjeglice iz Palestine, Maroka, Alžira,  Sirije i ostalih zemalja...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 30.04.2018

Radio Krajina: Šta radi policija dok izbjeglice pljačkaju našu djecu i uništavaju našu imovinu?

Migrantska ruta preko Krajine, na koju se već godinama upozorava, ove godine je za izbjeglice iz Palestine, Maroka, Alžira,  Sirije i ostalih zemalja...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija