Kriminalizacija imigranata i izbjeglica, epizoda “Bihać”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

“Raskrinkavanje” je u više navrata pisalo o doslovnoj hajci koju dio medija u BiH vodi protiv izbjeglica i migranta sa Bliskog istoka. Ovog puta u pitanju je portal “USN” i priča o krađi i ostalim zlodjelima počinjenim od strane migranata.

Ocijenjeni članci
USN Dezinformacija; Pristrasno izvještavanje; Radio Krajina Dezinformacija; Pristrasno izvještavanje;

Jedan od medija koji je dao doprinos hajci protiv izbjeglica i migranta je i portal “USN”, objavljujući krajem aprila članak sa naslovom:

[1]„Građani Bihaća ogorčeni na vlast: Šta radi policija dok izbjeglice pljačkaju našu djecu i uništavaju našu imovinu?“

Članak se bazira na prenapuhanim tvrdnjama o stopi kriminala među izbjeglicama i migrantima, a kao ključni dokaz objavljen je i video-snimak koji čak i na površan pregled ne dokazuje – ništa.

USN u članku tvrdi da je pristizanje izbjeglica i migranata na teritoriju Unsko-sanskog kantona (USK) dovelo do porasta stope kriminaliteta.

[2]„O problemima koje uzrokuju magiranti dovoljno govori i svakodnevni izvještaj MUP-a USK o počinjenim krivičnim djelima i narušavanju javnog reda i mira na području USK. O njihovim (ne)djelima pisali su mediji širom BiH, a i regiona.  MUP USK redovno dokumentuje krivična djela, ali bez konkretnih rezultata.
U zadnja dva mjeseca na području Velike Kladuše je provaljeno u nekoliko porodičnih kuća, a došlo je i do fizičkog obračuna između migranata prilikom kojeg je jedna osoba teško povrijeđena. Nedavno je u Bihaću provaljeno u dvije porodične kuće, opljačkana 17-godišnja djevojka, a jučer je provaljeno u zgradu u naselju Harmani. Ponavljamo, na osnovu izvještaja MUP-a USK ova krivična djela su počinili strani državljani, odnosno u većini slučajeva državljani Alžira, Maroka i Palestine.“

“Raskrinkavanje” je upravo ovim povodom kontaktiralo Ministarstvo unturašnjih poslova USK te Kantonalno tužiteljstvo, tražeći podatke o broju počinjenih krivičnihj djela koja se mogu dovesti u vezu sa izbjeglicama i migrantima, odnosno o broju podignutih optužnica za takva djela.

Odgovori upućeni “Raskrinkavanju” ukazuju da ne samo da nije došlo do porasta stope kriminaliteta, nego je broj počinjenih krivičnih djela u usporedbi sa istim periodom prošle godine – manji.

MUP USK:

„Na području Bihaća broj evidentiranih krivičnih djela  za period januar – mart 2018. godine-  je 111 krivičnih djela (manje za 6 krivičnih djela u odnosu na isti period 2017. godine), dok je za april mjesec 2018.godine  evidentirano 29 krivičnih djela (manje za 21 krivično djelo u odnosu na isti period 2017.godine).“, stoji u odgovoru MUP-a USK.

Kada je pak riječ o broju i vrsti krivičnih djela koja se “stavljaju na dušu” izbjeglicama i migrantima, ona su, prema podacima MUP-a, daleko od svakodnevnih.

Odgovor o tome koliko je takvih krivičnih djela evidentirano od početka godine, prenosimo u cjelosti:

[3]„Na području koje pokriva Uprava policije strani državljani- migranti počinili su 12 krivičnih djela. Dva događaja u odnosu na prijašnji odgovor nakon konzultacija sa postupajućim kantonalnim tužiocem, naknadno su svrstana u krivična djela.  Vrsta krivičnih djela koja su počinili migranti su : 2  KD- „ Laka tjelesna ozljeda“, 2 KD- „ Teška krađa“, 7 KD- „ Krađa“ i 1 KD – „ Razbojništvo“. U navedenom periodu u 4 slučaja, evidentirano je  narušavanje Javnog reda i mira a koje su počinili migranti na području Velike Kladuše. U 18 slučajeva, migranti na području Velike Kladuše i Bihaća, prijavljeni su za  neovlaštene ulaske u porodične kuće radi noćnog boravka (nije prijavljeno da je iz istih bilo šta otuđeno) i u jednom privatnom objektu (Velika Kladuša) evidentiran je i požar, a koji je najvjerovatnije izazvan od strane migranata. U ovom slučaju istraga je još uvijek u toku.“

“Raskrinkavanje” je kontaktiralo i Kantonalno tužiteljstvo, te dobilo odgovor da je ukupan broj prijava podnesenih protiv izbjeglica i migranata zbog počinjenih krivičnih djela – šest. Od njih 6, samo je u jednom slučaju donesena odluka o krivičnom gonjenju, dok su preostale još uvijek predmet istrage. Odgovor prenosimo u cjelosti:

[4]"Vezano za Vaš upit o brojčanom stanju istraga koje je ovo Tužilaštvo pokrenulo protiv migranata, saopštavamo Vam da od momenta kada se je migrantska kriza  aktuelizirala na ovom području Kantonalno Tuižilaštvo USK je zaprimilo 6 prijava o izvršenim krivičnim djelima za koje se sumnjiči da su ih počinila lica sa afro-azijskih područja u svojstvu migranata,  u jednom predmetu donesena je tužilačka odluka, a u drugim predmetima se vrše provjere i provode istražne radnje.“

Od MUP-a USK smo također dobili i informaciju da je na području tog kantona legitimisano 829 migranata:

[5]“Na području USK-a u periodu od januara- 15.maja.2018.godine legitimisano je od strane policijskih službenika 829 migranata”.

Kao ključni argument za tvrdnje iznesene u naslovu i dijelu članka, portal USN je objavio i video-snimak za koji autor članka tvrdi da predstavlja snimak provale u zgradu u bihaćkom naselju Harmani.

[6]„Naime, jučerašnji snimka na kojem se vidi kako nekolicina migranata provaljuje u zgradu u bihaćkom naselju Harmani izazvao je ogorčenje kod stanovnika Krajine, a ponajviše kod građana Bihaća.“

Snimak je objavljen na Facebook stranici “Naš Bihać”, gdje se u opisu tvrdi da se radi o provali u zgradu. No, sa samog snimka je teško zaključiti da li je u pitanju provala - štaviše, pokreti koje jedan od pet mladića pravi pri otvaranju vrata prije navode na zaključak da je imao poteškoća sa otključavanjem istih, nego da ih je obio. Tome u prilog ide i ono što se na snimku vidi nakon što su vrata otvorena - pokret koji teško može biti išta drugo do vađenje ključa iz brave.

Snimak, dakle, ne dokazuje ništa osim činjenice da je pet mladića ušlo u zgradu  i potom iz nje izašlo - držeći u rukama iste stvari kao i kada su u nju ušli. Na snimku se čuje razgovo dvoje stanara, od kojih jedna tvrdi da su mladići pokušali provaliti u njen stan, što je prijavljeno i lokalnoj policiji. Do ovog trenutka, ne znamo da li je policija zaključila da se zaista radilo o provali. MUP USK nam je o tome uputio sljedeći odgovor:

[7]„Dana 29.04.2018.godine, PS Bihać obaviještena je da su četiri NN lica ušla u stambeni prostor zgrade H-5 te tom prilikom pokušali ući u stan vlasništvo R-K.A. i u poslovni prostor osiguravajuće kuće koja se nalazi u prizemlju zgrade. Po prijavi, policijski službenici izašli su na teren, a navedeni video-materijal koristi u svrhu utvrđivanja identiteta NN osoba. Istraga po ovom događaju još uvijek traje. Uprava policije MUP USK-a , evidentira migrante o čemu obaviještava Službu za poslove sa strancima – Terenski centar Bihać i Jedinici granične policije.“

MUP USK je dakle izvijestio da je u ovoj godini zapravo počinjeno manje krivičnih djela nego u istom periodu prošle godine, što je suprotno od tvrdnji “USN” portala. Također, među 829 legitimisanih migranata donesena je samo jedna tužilačka odluka a zabilježeno je ukupno 16 slučajeva krivičnih djela i kršenja javnog reda i mira. Video koji je priložen ne dokazuje apsolutno ništa, a odgovor iz MUPa demantuje i tvrdnje da se svakodnevno bilježe krivična djela počinjena od migranata u ovom kantonu.  Zbog neutemeljenosti iznesenih navoda, ovaj članak stoga dobija ocjenu dezinformacija i pristrasno izvještavanje. Iste ocjene dobio je i identičan članak koji je preuzeo portal “Radio Krajina”.

Footnotes

  1. ^ Citat: "USN"
  2. ^ Citat: "USN"
  3. ^ CITAT: MUP USK
  4. ^ CITAT: Tužilaštvo USK
  5. ^ Citat: MUP USK
  6. ^ Citat: "USN"
  7. ^ Citat: MUP USK
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 27. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Manipulative predstavljanje podataka sa američkog sistema VAERS

Društvenim mrežama se dijele podaci sa američkog sistema VAERS uz tvrdnje d...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Putin nije optužio Evropu i Ameriku za satanistički plan smanjenja svjetske populacije

Lažni govor ruskog predsjednika Vladimira Putina na naše govorno područje s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Ne, Joe Biden nije jedini nosio masku na virtuelnom samitu

Tvrdnju da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jedini nos...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me