Kritika američkog “imperijalizma” začinjena teorijama zavjere i manipulacijama

Videosnimak u kojem istoričar i publicista Daniele Ganser kritikuje politiku SAD-a, uz nekoliko činjenično netačnih navoda, podijeljen je 29.000 puta sa samo jednog profila na Facebooku.

Foto: Pixabay

Na Facebook profilu Siniša Petrović 27. marta 2022. godine objavljen je videosnimak s opisom:

DAL" JE MOGUĆE?????? 
NEEEEE, To Amerika nije Uradila, Nemac laže 🤫🤥😂😂😂

U videosnimku, koji traje 13 minuta i 19 sekundi, Daniele Ganser kritički govori o različitim potezima SAD-a u svijetu – od izbora u Italiji 1948. godine pa sve do Ukrajine i dešavanja 2014. godine. Snimak je na njemačkom jeziku, uz titlove za jezike domaćeg govornog područja.

Do vremena pisanja ove analize videosnimak je podijeljen 28.000 puta, zabilježio je 1.300 komentara te 18.000 reakcija i 852.000 prikaza.

Šta su činjenice?

Daniele Ganser je istoričar i publicista iz Švajcarske. Autor je nekoliko knjiga, čiji je pregled dostupan na njegovoj zvaničnoj stranici

Isti izvor pokazuje da je analizirani videosnimak iz 2017. godine. Ganser je te godine u Kaiserslauternu, gradu u jugoistočnoj Njemačkoj, govorio o “imperijalizmu” Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom izlaganja, Ganser je koristio i nekoliko činjenično netačnih navoda, koje ovom prilikom analiziramo.

Ganser se u svom izlaganju osvrnuo na terorističke napade 11.9.2001. godine u SAD-u, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi kada su se oteti avioni zabili u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i u zgradu Pentagona u blizini Washingtona, a jedan je pao na poljanu u Pennsylvaniji.

On je izjavio da ti teroristički napadi “nisu nikada razjašnjeni”. Tokom tog dijela govora (8:35 minuta) prikazana su dva snimka. Na jednom je napad na zgradu Svjetskog trgovinskog centra, a na drugom je rušenje zgrade s napisom “kontrolisano rušenje”.

Nakon terorističkih napada 11.9. to je bilo tačno prije 16 godina, još par dana pa će biti 16 godina od ovh terorističkih napada. Ranije sam se bavio američkim imperijalizmom ali sam onda zašao dublje, sa kolapsom WTC 7, ta treća zgrada, kako se nikad ne spominje, o kojoj se ne priča. I ovdje jednostavno kažem, teroristički napadi 11.9. nisu nikada razjašnjeni.
Uprkos tome, Bundeswehr je otputovao za Afganistan, na temelju nerazjašnjenog terorističkog napada. OK, to je potpuno ludo. Amerikanci su..da..Amerikanci su (ide snimak rušenja zgrade, do njega snimak kontrolisanog rušenja, na 8:45).
Amerikanci nisu čekali cijeli mjesec nakon terorističkih napada 11.9.2001. Već 7.10.2001. upali su u Afganistan. Ne smiju, nije dozvoljeno.


BBC je 2021. godine objavio članak u kojem se govori o teorijama zavjere o tome da su tornjevi blizanci srušeni s namjerom iza koje stoje obavještajne službe.

Sve dostupne činjenice pokazuju da je ovaj napad bio upravo teroristički čin tokom kojeg je 19 militanata povezanih s terorističkom grupom Al-Kaida otelo četiri aviona.

U obimnoj dokumentaciji koju je u izvještaj objedinila Komisija 9/11, potom u izvještajima  agencija Vlade SAD-a i ekspertskih grupa, dostupne su činjenice koje dokazuju da je navodni plan američkih vlasti i tajnih službi zapravo teorija zavjere. Time je i dokazano i razjašnjeno šta se desilo 11.9. 

Zgrada Svjetskog trgovinskog centar 7, poznata pod akronimom WTC-7, dio je kompleksa ovog zdanja, oko čijeg se rušenja razvio niz teorija zavjere, navodi BBC u pomenutom članku. Dokazano je da se zgrada srušila nekoliko sati nakon kula bliznakinja, i to zbog požara.

(...) Urušavanje Svjetskog trgovinskog centra 7, nebodera od 47 spratova u blizini kula bliznakinja, privukao je mnoge teorije zavjere, od kojih su neke bile popularne na glavnim društvenim mrežama na godišnjicu 11. septembra prošle godine.
Ova zgrada – u kojoj su se nalazile kancelarije CIA-e, Ministarstva odbrane i Kancelarije za upravljanje vanrednim situacijama – srušila se nekoliko sati nakon kula bliznakinja, a nije bila pogođena avionom ili direktno ciljana.
Međutim, trogodišnja istraga Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju zaključila je 2008. godine da se zgrada 7 urušila zbog intenzivnog i nekontrolisanog požara – koji je trajao skoro sedam sati i kojeg su pokrenule krhotine od srušenog obližnjeg Sjevernog tornja.
Svjetski trgovinski centar 7 bio je prvi toranj te vrste koji se srušio zbog požara. (...)

U dijelu svog izlaganja o ratu u Siriji Ganser govori da se o njemu “pogrešno izvještavalo”, navodeći da je CIA uložila milijardu dolara za naoružavanje protivnika Assada kako bi ga svrgnula.

2011.  počinje i rat u Siriji o kojem se potpuno pogrešno izvještava. Uvijek se govorilo: “To je građanski rat, Asad ubija svoj narod. To nije tako. CIA je uložila milijardu dolara u tzv. operaciju Timber Sycamore, kako bi naoružala sve protivnike Assada, kako bi ga svrgnuli. Onda su surađivali sa Saudijcima, s Katarima, s Englezima, s Francuzima. Ta promjena režima nije uspjela.

O ratu u Siriji izvještavalo se kao o građanskom ratu koji je počeo u martu 2011. godine. Kako navodi BBC u svom izvještaju objavljenom 15. marta 2022. godine, početak rata označile su demonstracije 2011. godine kojima se željela demokratizovati vlast u ovoj zemlji. Predsjednik Bashar al-Assad je te godine naslijedio svog oca i demonstracije su bile izraz nezadovoljstva zbog nezaposlenosti, korupcije i nedostatka političkih sloboda.

Kada je sirijska vlada upotrijebila silu protiv demonstranata, širom zemlje izbili su protesti kojima se zahtijevala ostavka predsjednika.
Nemiri su se širili, a obračun se intenzivirao. Opozicione pristalice uzele su oružje, prvo da se odbrane, a kasnije da oslobode svoje oblasti od državnih snaga sigurnosti. Gospodin Assad obećao je da će slomiti ono što je nazvao “terorizmom koji podržavaju stranci”.

Tačno je i da je operacija “Timber Sycamore”, koju je organizovala CIA, za cilj imala naoružavanje protivnika Assada, ali je ona uslijedila tek nakon što je Assad napao demonstrante i time, praktično, započeo rat. Tu činjenicu u ovom izlaganju Ganser nije naveo.

On u analiziranom videosnimku navodi i kako je promjena vlasti u Ukrajini 2014. godine bila “prikrivena operacija” čiji je cilj da se zemlja uključi u NATO.

Bila je to prikrivena operacija koja je ciljala na to da se Ukrajini da druga vlada, kako bi nova vlada uvukla Ukrajinu u NATO. Dogodio se držvani udar. I Rusi su reagovali na taj puč i osigurali sebi bazu na Crnomorskoj floti, tako što su sproveli glasanje. Onda je došlo do secesije Krima…Naravno da možemo nastaviti ovako još dugo, ali vidite, američki imperijalizam, a ovdje uzimam samo nekoliko činjenica, nisam uopšte sve pomenuo.

Rusija je 2014. godine anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, a na području pokrajina Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine proruski separatisti proglasili su “autonomne republike”.

Ruske vlasti tada su tvrdile da nije u pitanju agresija na Ukrajinu i da ne podržavaju pobunjeničke snage.

Ne postoje dokazi, niti ih Ganser nudi, da je riječ o “prikrivenoj operaciji” čiji je cilj uključivanje Ukrajine u NATO. 

Podsjetimo na slijed događaja u Ukrajini 2014. godine, prije aneksije Krima, kada su se u zemlji desili protesti nakon što je tadašnji predsjednik odbio da potpiše Sporazum o približavanju Evropskoj uniji.

Viktor Janukovič bio je ukrajinski predsjednik od 2010. do 2014. godine. Njegova odluka da odbije da potpiše Sporazum o približavanju Evropskoj uniji u novembru 2013. godine izazvala je val protesta širom zemlje. Naime, kako se navodi u časopisu Our World, sporazum je trebao da otvori trgovinu i integrira Ukrajinu s Evropskom unijom te je bio vezan uz zajam od 17 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Umjesto toga, Janukovič je odabrao ruski paket pomoći vrijedan 15 milijardi dolara i popust od 33 posto na ruski prirodni plin.

Ukrajina i Evropska unija započele su pregovore u vezi s potpisivanjem Sporazuma o približavanju EU u martu 2012. godine. Janukovič je 2013. tražio da Parlament usvoji zakone koji će olakšati potpisivanje ovog sporazuma.

U članku objavljenom na web stranici Centra za istočne studije navodi se da je, prije nego se trebalo desiti potpisivanje Sporazuma, Rusija vršila veliki ekonomski pritisak na Ukrajinu. U augustu 2013. godine je čak uvela embargo na ukrajinske proizvode, što je rezultiralo blokiranjem većine ukrajinskog izvoza u Rusiju sedam dana. Vjeruje se da je embargo bio ključni momenat koji je naveo ukrajinsku vladu da revidira svoju postojeću politiku kada je riječ o potpisivanju Sporazuma.

Takođe se navodi da je u zvaničnoj izjavi ukrajinska vlada rekla da je odluka o nepotpisivanju Sporazuma donesena zbog “nacionalne sigurnosti” i potrebe da poprave trgovinu s Rusijom i drugim državama Zajednice nezavisnih država (CIS), ekonomske zajednice koju predvodi Rusija.

Kako se navodi u članku portala EU vs DISINFORMATION, protesti su bili istinski ustanak ukrajinskog naroda protiv Janukoviča koji je odlučio da ne potpiše sporazum koji je godinama obećavao.

Ganser tvrdi i da njemački mediji, kao što su Suddeutsche Zeitung, Bild i Spiegel, nisu nikada objavljivali kritičke osvrte o tome da je američki predsjednik Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir.

Obama koji je potpuno neopravdano dobio Nobelovu nagradu za mir. Obama je 2016. godine bombardovao ukupno 7 zemalja. Zamislite. Ali takav pregled nećete naći u Suddeutsche Zeitung. Nećete ga naći također ni u Bildu, ni na Spiegel TV-u, morate sami sebi razraditi taj pregled.


Navodi o tome da u medijima kao što su Spiegel, Suddeutsche Zeitung i Bild ne postoje izvještaji u kojima se kritički tretira činjenica da je Barack Obama, 44. predsjednik SAD-a, dobio Nobelovu nagradu za mir 2009. godine netačni su. Već jednostavnom pretragom moguće je pronaći objave navedenih medija (1, 2) u kojima se daje kritički osvrt na dodjelu nagrade Obami. 

Takođe, Spiegel je 2016. godine izvijestio (1) o tome da su SAD bombardovale sedam zemalja, i to u članku pod naslovom “Obama je sada zvanično ratni predsjednik SAD-a broj 1“. O tome je izvijestio i niz drugih njemačkih medija, kako pokazuju rezultati pretrage.

Tvrdnju da teroristički napadi 11.9. “nisu nikada razjašnjeni”, uz grafički prikaz kontrolisanog rušenja zgrade, te da je to iskorišteno za intervencije u Afganistanu, ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Teroristički napadi 11.9. razjašnjeni su u potpunosti i nisu dio nikakvog plana da bi se opravdala intervencija SAD-a u Afganistanu.

Tvrdnju da se o ratu u Siriji “pogrešno izvještavalo” i da to nije bio građanski rat jer je CIA pomagala vladine protivnike ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da je izostavljena informacija o stvarnim uzrocima rata u ovoj zemlji.

Tvrdnju da je “promjena vlasti u Ukrajini 2014. godine bila prikrivena operacija” s ciljem da se zemlja uključi u NATO ocjenjujemo kao teoriju zavjere jer ne postoje nikakvi dokazi za postojanje takve operacije.

Tvrdnju da njemački mediji nisu nikada objavljivali kritičke osvrte o tome da je američki predsjednik Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da su dostupni izvještaji u kojima se kritikuje dodjela nagrade. Takođe, u njemačkim medijima dostupni su izvještaji u kojima se kritikuje odluka Obamine administracije o vojnim intervencijama u sedam zemalja 2016. godine. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 16. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini, i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o...

Prenošenje lažnih vijesti
Viralni video eksplozije ruskog projektila je kompjuterska grafika

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak za koji se netačno navodi da prika...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebook stranici Vaš Dom

Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko lažnih nag...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me