Raskrinkavanje.ba

Kritika vlasti kroz klikbejt: Audi i Predsjedništvo BiH

Činjenica je da Predsjedništvo BiH godišnje troši skoro 350.000 KM samo na održavanje voznog parka. Činjenica je i da se najskuplji modeli “Audija” u ovoj instituciji nabavljaju “šakom i kapom”. Imajući to u vidu, naslov članka o novom automobilu “Audi A8” je možda opravdana “prozivka” rastrošnosti ove institucije - ali je istovremeno i klikbejt.

Na stranicu “Raskrinkavanja” pristigla je prijava članka objavljenog na portalu “Bljesak” 10. marta sa naslovom:

Uzbuna u Predsjedništvu BiH!

Sam tekst daje izvještaj sa prezentacije automobila “Audi A8” koja je održana u predstavništvu firme “Porsche” u Sarajevu, uz detaljan prikaz osobina i mogućnosti novog modela. Predsjedništvo BiH je spomenuto samo u sljedećem pasusu:

Trojka na aparatima, narudžbe već pljušte i kod nas

Na predstavljanju nismo vidjeli članove Predsjedništva BiH, ali smo sigurni da su itekako dobro upoznati s dolaskom ovog vozila, pa i da su imali svoje izaslanike među okupljenima. No, sigurno je da je novi A8 automobil koji nije samo za njih, nego prava menadžerska limuzina novog doba, auto za putovanja i opuštenu vožnju napućenim ulicama gradova.

Dakle, vijest zapravo nije imala nikakve veze sa Predsjedništvom BiH, te ni sam naslov nije adekvatno najavio sadržaj teksta - osim što se u istom referiralo na opšte poznatu “ljubav” bh. zvaničnika prema “Audiju”.

Kada smo kontaktirali “Bljesak” sa upitom za komentar, dobili smo odgovor da je u pitanju urednička i novinarska sloboda, iskorištena za kritiku Predsjedništva “koje troši ogromne količine novca na nabavku vozila upravo ove marke.”

''Prozivka'' Predsjedništva za rasipanje javnog novca na javne nabavke, kako su je okarakterisali iz “Bljeska”, svakako je opravdana. Prema podacima iz revizorskih izvještaja, Predsjedništvo BiH u zadnje tri godine prosječno troši oko 345.000 KM godišnje samo na održavanje i korištenje službenih vozila.

Predsjedništvo i automobili

Prema posljednjem revizorskom izvještaju (za 2016. godinu), Predsjedništvo BiH posjeduje čak 35 službenih automobila, od čega je 24 na raspolaganju trojici članova Predsjedništva, a ostatak Sekretarijatu. O njima se brine čak 14 vozača.

Vozni park se redovno “obnavlja” novim luksuznim modelima. Basnoslovne sume troše se upravo na “Audije” - u 2015. godini, za potrebe Dragana Čovića nabavljen je automobil ove marke vrijedan 200.000 KM, a u 2016. istu sumu je potrošio i Mladen Ivanić, takođe za nabavku “Audija”.

Uz sve to, Predsjedništvu je data potpuna sloboda da troši novac na luksuzne automobile, budući da za njih, za razliku od ostalih institucija, ne vrijede nikakva ograničenja za klase i cijene vozila koja nabavljaju.

Iako je neosporno da je odnos ove institucije prema novcu poreskih obveznika/ca krajnje bahat, a kritika istog sasvim zaslužena, sam članak koji nam je “prijavljen” ipak ocjenjujemo kao klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 10.03.2018

Bljesak: Uzbuna u Predsjedništvu BiH!

Novi A8 je pravi hi-tech dragulj koji pojam limuzina diže na jedan viši nivo, najviše zahvaljujući prvom sustavu autonomne vožnje koji je ikada primij...

  • Klikbejt
Klikbejt 10.03.2018

Rama-Prozor info: Uzbuna u Predsjedništvu BiH!

Nova generacija Audija A8 predstavljena je sinoć u Sarajevu u organizaciji domaćeg zastupnika, Audi BH, odnosno Porsche Bosna i Hercegovina. Zastupnic...

  • Klikbejt
Analizirano na osnovu sugestije:
Uzbuna u Predsjedništvu BiH! →