Raskrinkavanje.ba

Krupa nije jedina rijeka koja nekad teče uzvodno

Rijeka Krupa, koja ističe iz Deranskog jezera u Hercegovini, nekad teče od ušća ka izvoru. No, po tome nije jedinstvena ni u svijetu ni u Evropi, kako su izvijestili brojni mediji.

Na Naj portalu je 18.6.2021. godine objavljen članak s naslovom:

 Fenomen u BiH: RIJEKA KRUPA TEČE NIZVODNO I UZVODNO (VIDEO)

U članku se navodi da je rijeka Krupa, koja izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, a uliva se u Neretvu, “jedinstvena” jer teče u oba smjera.

Rijeka Krupa je prirodni fenomen, a jedinstvena je što teče u oba smjera.

Ova rijeka izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu.

U prosjeku je duboka 5 metara, a duga 9 kilometara. Sliv rijeke velik je 74 km (Naj portal)


U članku je objavljena fotografija druge rijeke, koja se također zove Krupa, ali se nalazi u Hrvatskoj.

Tvrdnju da je Krupa jedina ili jedinstvena rijeka po tome što ponekad mijenja smjer i teče uzvodno, narednih dana objavili su portali Tuzlanski, Secrets of world i 072 info.

Ranije, tokom 2020. godine, portali Saransak, Glas Stoca, Drina media, Impuls, Krtice, Sœurs i Magazine su također pisali o tome da je rijeka Krupa jedinstvena zbog promjene smjera toka. U nekim od navedenih članaka objašnjeno je da se to dešava samo ponekad, kada se poveća vodostaj Neretve, usljed čega ona potisne Krupu prema Deranskom jezeru.

Portal Drina media objavio je članak s tvrdnjom o “jedinstvenosti” Krupe, koji je opremljen naslovom:

Tarabići su rekli da će rijeke poteći uzvodno

U samom članku se “Tarabići” i njihovo predviđanje ne spominju.

Članci portala Drina media, Tuzlanski i 072 info također su opremljeni fotografijom rijeke Krupe u Hrvatskoj.

Tvrdnje o “jedinstvenosti” rijeke Krupe zbog njenog toka su i odranije prisutne u medijima. Tokom 2020. objavio ih je značajan broj domaćih i regionalnih portala, između ostalih: Dnevni Avaz, Buka, Radio BN, Blic, Naša Hercegovina, Banjaluka (.com), Fos media, Srpska info, Frontal, Srpska Cafe, Ekapija, Nezavisne novine, Srbija danas, Bljesak, Večernji list BHVečernji list HR, Radio Čapljina i Čapljinski portal.

Portali Aura, Hayat, BH portal, Moderna žena, DDL i Pan radio u svojim člancima naveli su i da “sve druge rijeke izviru ili nastaju od slivova, jedino Krupa – ističe”.

Sve druge rijeke izviru ili nastaju od slivova, jedino Krupa – ističe! Ističe iz Deranskog jezera i na devetom kilometru svog toka uvire u Neretvu, a u vrijeme visokog vodostaja Neretve, zastane i vraća se tamo odakle je potekla, prema Hutovom blatu kojeg čine Deransko i Svitavsko jezero.

Tvrdnju da je zbog svog toka Krupa jedinstvena rijeka, tokom 2017. godine objavili su portali Zdravija, Furaj (.ba) i Hum (.ba).

Najranije medijsko pojavljivanje tvrdnje da je rijeka Krupa jedina na svijetu koja teče u dva smjera pronašli smo na sajtu Prebilovci.(net), u članku iz 2015. godine, u kome se navodi da Krupa teče “kao ni jedna rijeka na svijetu - u oba pravca”. No, tvrdnja se izvjesno na internetu pojavljuje i odranije, a na Wikipediji bar od 2008. godine.

 

Da li je Krupa zbog toka u oba smjera jedinstvena u Evropi?

 

Neki su mediji u svojim člancima tvrdili da je Krupa jedina rijeka u Evropi koja teče uzvodno, odnosno i uzvodno i nizvodno.

Nekoliko medija i sajtova je 2013. prenijelo članak agencije Srna, u kome se navodi da Hutovo blato “krije u sebi mnoge tajne i prirodne fenomene, među kojima je i u Evropi jedinstvena rijeka Krupa, koja teče u dva pravca (Klix, Nezavisne, Vijesti (.ba), Prepusti se (.com)).

Hutovo blato, ugroženi prirodni rezervat na jugu Hercegovine, čiji je opstanak doveden u pitanje, kao i egzistencija okolnog stanovništva, krije u sebi mnoge tajne i prirodne fenomene, među kojima je i u Evropi jedinstvena rijeka Krupa, koja teče – u dva pravca!

Rijekom Krupom vode Hutova blata otiču u rijeku Neretvu. Krupa nema pravog izvora nego je otoka Deranskog jezera.

Krupa teče normalno od "izvora" prema ušću, ali i od ušća prema „izvoru“. Do ove pojave dolazi kada zbog visokog nivoa vode rijeka Neretva potisne Krupu. 

Iste tvrdnje našli smo i u člancima portala Hayat, Bosna magazin i Mostarski iz 2020. godine. 

Kao što se može vidjeti iz navedenog, pojedini su mediji u više navrata u svojim člancima objavljivali tvrdnju da je Krupa jedinstvena u svijetu ili u Evropi zbog svog toka. Primjer su Hayat i Bljesak. Portal Bljesak je također fotografiju rijeke Krupe objavio kao foto dana 31.5.2018, uz slične tvrdnje.

S druge strane, pojedini su mediji svoje članke iznova dijelili na Facebook stranicama. Tako je Buka članak iz 2020. godine podijelila na svojoj Facebook stranici u februaru, aprilu i junu 2021. godine (1, 2, 3).

Na Facebook stranici Lasvanska Dolina (.info) je 17.6.2021, u formi statusa, objavljen članak portala Aura od 24.4.2020.

Informaciju da je Krupa zbog svog toka jedinstvena u Evropi moguće je pronaći na zvaničnoj stranici Općine Stolac, te na stranicama nekih javnih preduzeća i ustanova (1,2,3).

 

Da li je Krupa jedina rijeka na svijetu koja mijenja smjer toka?

 

Rijeka Krupa nije jedina rijeka u svijetu koja nekad teče uzvodno. Brojni izvori na internetu (1,2, 3, 4) navode primjer rijeke Tonle Sap, u Kambodži, koja dva puta godišnje mijenja smjer toka. O tome je moguće pronaći informacije i na našem govornom području (1, 2, 3). Riječ je o rijeci koja izvire iz istoimenog jezera i pritoka je rijeke Mekong.

U članku Financial Timesa iz 2017. godine, autor Nick Middleton, predavač fizičke geografije i saradnik Univerziteta St Anne's iz Oxforda, navodi da je riječ o jedinoj prirodnoj promjeni smjera toka rijeke, koja se redovno dešava sezonski.

Tokom vlažne sezone, nivo vode u jezeru raste od samo jednog metra do deset puta veće dubine. Istovremeno, površina se više nego učetverostručenje i pokriva 15.000 kvadratnih kilometara. Ovo povećanje količine vode uzrokovano je izuzetnim hidrološkim fenomenom koji pokreće Mekong, jednu od najvećih svjetskih rijeka. Kada u junu započne sezona jugozapadnog monsuna, Mekong iznenada naraste u divlju bujicu. Njen nivo vode raste tako brzo da sva voda ne može otići u more.

Dio naplavljene vode teče u rijeku Tonlé Sap, koja se uliva u Mekong u Phnom Penhu.Snaga vode uzrokuje obrnuti tok rijeke, sjeverno prema jezeru Tonlé Sap. Sljedećih četiri ili pet mjeseci, rijeka teče uzvodno, umjesto nizvodno. Budući da je to jedini odvod iz jezera, voda nema gdje otići, pa se jezero puni.

Ovo je jedina rijeka na svijetu s prirodno obrnutim tokom koji se redovno dešava sezonski. Neke rijeke u hladnim geografskim širinama mogu nekad imati obrnuti tok zbog brane koju formira led; površinski tok ponekad se može obrnuti u rijetkim prilikama i nakratko zbog jakih vjetrova (naprimjer, na rijeci Detroit), a poznato je i da je tok rijeke Chicago “obrnut” u velikom građevinskom projektu početkom 20. vijeka. 

Mediji su 2012. godine pisali da je uragan Isaac “vratio rijeku Mississippi unazad”. Kako navodi BBC, olujni talas prije uragana Isaac natjerao je rijeku da teče unazad 24 sata. Kako navodi ovaj medij, promjena smjera toka rijeke viđena je i ranije, posebno tokom uragana Katrina 2005, a isti efekat izazvao je i zemljotres u blizini rasjeda New Madrid u Missouriju 1812. godine.

Promjenu smjera kretanja rijeke može izazvati i plimni talas, kao u slučaju rijeka Hudson i Saint John River (1,2).

Shodno navedenom, jasno je da rijeka Krupa nije jedina rijeka na svijetu koja nekad mijenja smjer toka. Tonle Sap je rijeka koja od ušća ka izvoru teče redovno sezonski, a pored toga, postoji i značajan broj drugih rijeka koje smjer mijenjaju povremeno, usljed različitih faktora. 

 

Da li je zbog povremene promjene smjera Krupa jedinstvena u Evropi?
 

U članku portala Naučna Rusija iz 2014. godine pobrojano je nekoliko primjera obrnutog toka rijeka u Rusiji, a neke od njih su u evropskom dijelu ove zemlje. Tako se navodi primjer rijeke Volhov, koja izvire iz Iljmenskog jezera, a uliva se u jezero Ladoga. Kako je nagib tla mali, ako u donjem toku dođe do bujica uzrokovanih kišom i otopljavanja leda u proljeće, to blokira tok rijeke i ona teče u suprotnom smjeru. U istom članku navodi se i primjer rijeke Suhone, pritoke Sjeverne Dvine, koja izvire iz Kubenskog jezera, a čiji tok u proljeće blokiraju pritoke Vologda i Lezha, pa Suhona počinje da teče nazad do jezera.

Informacije da ove i neke druge ruske rijeke u Evropi ponekad teku u suprotnom smjeru nalaze se i na sljedećim linkovima (1,2,3,4). 

Rijeke koje ponekad teku uzvodno moguće je pronaći i u regionu. Na internetu je dostupno nekoliko izvora koji navode da granična rijeka između Crne Gore i Albanije ponekad teče u suprotnom smjeru. Na YouTube kanalu Duklja - Zeta - Crna Gora objavljen je isječak emisije "Da li znate", emitovane na TV Crne Gore, u kome se navodi da rijeka Bojana ponekad teče uzvodno.

Da li znate da rijeka Bojana ponekad teče uzvodno? Ovaj veoma rijetki fenomen u prirodi karakterističan je za našu pograničnu rijeku, jer ona zbog malog nagiba terena sporo otiče iz Skadarskog jezera u more. Pored toga, korito Bojane je zasuto nanosima njenih pritoka, albanskih rijeka Drim i Kiri. Zbog plitkog dna tokom jeseni i zime, Bojana nije u mogućnosti da se u kišnim periodima ulije u more, pa počinje uzvodno da kreće, jer rijeka Drim tokom svojim bujica zagrađuje i njen tok. Zbog toga se Bojana uliva u Skadarsko jezero, čiji se nivo tokom kiša poveća za oko 3 metra. To je uzrokovalo progresivno uvećanje vodene zapremine jezera, koje je u posljednjih stotinu godina 20.000 hektara okolnog zemljišta. 

Informaciju da rijeka Bojana teče ponekad uzvodno moguće je pronaći i na drugim mjestima (1,2,3,). U knjizi “Crna Gora - geografski enciklopedijski leksikon”, autora prof. dr. Branka Radojičića, navodi se:

U vrijeme pojave visokog vodostaja na Drimu, koji obično traje nekolika dana, voda Drima presijecala je tok Bojane, udarala maticom u njene desne obale, zaustavljajući tako oticanje Bojane, i od rta Suka, skrećući dijelom desno, dio vode Drima se ulivao u Skadarsko jezero. Ova pojava obično je izazivala naglo povećanje nivoa jezera.

Rijeka Krupa nije jedinstvena ni po tome što ističe iz jezera. I neke od nabrojanih rijeka, s osobinom da nekad teku uzvodno, zapravo ističu iz jezera. Takve su rijeke Tonle Sap, Volhov, Suhova i Bojana. Ovo su samo neki od primjera.

Budući da je teško utvrditi gdje se prvi put pojavljuje tvrdnja da rijeka Krupa jedina na svijetu teče uzvodno ili da je jedinstvena zbog svog toka, svi članci koji sadrže ove formulacije dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Istu ocjenu dobijaju i članci u kojima se tvrdi da je zbog obrnutog toka Krupa jedinstvena u Evropi.

Tvrdnja da sve rijeke izviru ili nastaju od slivova, a jedino Krupa “ističe” iz jezera, čije smo prvo pojavljivanje pronašli u članku portala Aura, dobija ocjenu lažna vijest. Ostale objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.  

Članak portala Drina media dobija i ocjenu klikbejt, budući da se tvrdnja iz naslova o “Tarabićima” koji su “rekli da će rijeke poteći uzvodno” ne pojavljuje u članku.

Članci portala Drina media, Tuzlanski, 072 info i Naj portal dobijaju i ocjenu greška, jer su opremljeni fotografijom rijeke Krupe u Hrvatskoj.

Napomena:

5.7.2021: Nakon objave naše analize, portali Srpska info, Buka i Naj portal objavili su ispravke u članku zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

6.7.2021: Portal PRESS je objavio ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

8.7.2021: Portali Aura i Nezavisne objavili su ispravke u članku zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

16.8.2021. Članak portala Srbija danas je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

15.12.2023. Članak portala Banjaluka (.com) je izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

21.12.2023.Portal Blic je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 22.07.2020

Zenit: Hercegovačka rijeka fenomen: Izvire niotkud, teče uzvodno

Kad se nešto nedovoljno koristi ili ne umije valorizirati u materijalnom smislu, u bivšoj državi uzrečica je bila – kako bi Slovenci od toga znali nap...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.05.2020

Pan Radio: Prirodni fenomen u BiH: Jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi se u BiH

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući rijeci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvo...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.05.2020

Bljesak: Čapljina: Pogledajte iz zraka rijeku koja teče u oba smjera

Pogledajte video kadrove rijeke Krupe koja je jedinstvena po osobini da teče u oba smjera (nizvodno i uzvodno).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.05.2020

BH Portal: PRIRODNI FENOMENI: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući rijeci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvo...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.10.2017

HUM: Hutovo blato – bosanska močvara

Hutovo blato, kao posljednja mediteranska močvara je predivna zelena oaza bogate i netaknute prirode sa velikim brojem endemičnih vrsta. Kako se nalaz...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.01.2013

Vijesti: Spasimo Hutovo blato!

SARAJEVO - Hutovo blato, ugroženi prirodni rezervat na jugu Hercegovine, čiji je opstanak doveden u pitanje, kao i egzistencija okolnog stanovništva,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Crni bombarder: Prirodni fenomen u BiH, rijeka koja teče uzvodno

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.07.2020

Bild: Hercegovačka rijeka fenomen: Izvire niotkud, teče uzvodno…

Kad se nešto nedovoljno koristi ili ne umije valorizirati u materijalnom smislu, u bivšoj državi uzrečica je bila – kako bi Slovenci od toga znali nap...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2020

Mostarski: Hutovo blato, biser Hercegovine

U vrijeme pandemije koronavirusa i ograničenog kretanja te sve izraženijih negativnih implikacija na domaću ekonomiju mnogi su odlučili da posjećuju d...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Glas Regije (.net): PRIRODNI FENOMEN: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH? (VIDEO)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Banjaluka Info: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Fosmedia: Prirodni fenomen u BiH: Da li ste znali da rijeka Krupa teče uzvodno?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Moj Srbac: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.05.2020

Bljesak: Krupa - jedina rijeka koja teče uzvodno i nizvodno

Rijeka Krupa u Čapljini jedinstvena je po osobini da teče u oba smjera - nizvodno i uzvodno (Foto: Bljesak.info)

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2020

Bosna Magazin Australija: HUTOVO BLATO, BISER HERCEGOVINE: DONOSIMO PRIZOR OVE NEOPISIVE LJEPOTE U SUMRAK

U vrijeme pandemije koronavirusa i ograničenog kretanja te sve izraženijih negativnih implikacija na domaću ekonomiju mnogi su odlučili da posjećuju d...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2020

Srpska cafe: Prirodni fenomen – Rijeka koja teče uzvodno (VIDEO)

Rijeka Krupa je neponovljiv prirodni fenomen, a po svom neobičnom toku jedinstvena je rijeka u svijetu.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 10.04.2021

Drina Media: Tarabići su rekli da će rijeke poteći uzvodno

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Klikbejt
 • Greška
 • Prenošenje lažnih vijesti
Greška 19.06.2021

Tuzlanski: Jedina rijeka koja teče nizvodno i uzvodno nalazi se u Bosni i Hercegovini

Rijeka Krupa je prirodni fenomen, a jedinstvena je što teče u oba smjera. 

 • Greška
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Đaka City: VIDEO: Neponovljiv prirodni fenomen: Jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi se u Čapljini

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.01.2018

Večernji list: Hercegovački fenomen: Rijeka Krupa

Između Deranskog jezera i Neretve mala je ćudljiva rječica Krupa, rijeka koja je duga devet kilometara teče i uzvodno i nizvodno, kao da je tjeraju sl...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Nezavisne: Prirodni fenomen u BiH, rijeka koja teče uzvodno

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Svjetlo-dunjaluka: Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH? (VIDEO)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Blic: KAD PRIRODA STVORI ČUDO Ova mala reka u BiH jedinstvena je u svetu, TEČE PREMA IZVORU (VIDEO)

Reka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

CDM: Prirodni fenomen: Znate li gdje se nalazi jedina rijeka koja teče uzvodno

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina), u Bosni i H...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.07.2015

Prebilovci: Kako je i zašto zao gospodar uništio Hutovo blato

Narodna je da su vatra i voda dobre sluge a zli gospodari. Vatra je sredinom oktobara (2011.) bila zao gospodar u Hutovu blatu.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.10.2017

Furaj: Hutovo blato – bosanska močvara

Hutovo blato, kao posljednja mediteranska močvara je predivna zelena oaza bogate i netaknute prirode sa velikim brojem endemičnih vrsta. Kako se nalaz...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Večernji list (ba): Hercegovačka rijeka fenomen: Izvire niotkud, teče uzvodno, vode joj potječu i 16 metara ispod razine mora...

Kad se nešto nedovoljno koristi ili ne umije valorizirati u materijalnom smislu, u bivšoj državi uzrečica je bila - kako bi Slovenci od toga znali nap...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.07.2020

Hayat: HUTOVO BLATO, BISER HERCEGOVINE: DONOSIMO PRIZOR OVE NEOPISIVE LJEPOTE U SUMRAK

U vrijeme pandemije koronavirusa i ograničenog kretanja te sve izraženijih negativnih implikacija na domaću ekonomiju mnogi su odlučili da posjećuju d...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Srbija danas (.com): OVA MALA REKA PRAVO JE ČUDO PRIRODE: Da li ste ikada čuli za reku koja teče prema izvoru? (VIDEO)

Reka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 20.01.2013

Klix: Spasimo Hutovo blato!

Hutovo blato, ugroženi prirodni rezervat na jugu Hercegovine, čiji je opstanak doveden u pitanje, kao i egzistencija okolnog stanovništva, krije u seb...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.07.2020

Bljesak: Krupa: Izvire niotkud, teče uzvodno, vode joj potječu ispod razine mora...

Ova tri fenomena, ako zanemarimo divljinu i ljepotu uglavnom nedirnute prirode, dovoljna su za dovođenje turista.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.05.2020

Hayat: PRIRODNI FENOMEN U BIH: JEDINA RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO NALAZI SE U BOSNI I HERCEGOVINI

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući rijeci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvo...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.08.2020

Blic News: Ovo je jedina rijeka koja teče uzvodno (VIDEO)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Naša Hercegovina: (VIDEO)Prirodni fenomen u Hercegovini: Rijeka koja teče uzvodno

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.07.2020

Mreža-mira: Prirodni fenomen u BiH – Rijeka koja teče uzvodno (VIDEO)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Cazin net: Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Kada se poveća vodostaj Neretve, ona potisne Krupu prema Deranskom jezeru

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.04.2020

Moderna Žena: Prirodni fenomen – Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući rijeci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvo...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Radio BN: KRUPA: Jedina na svijetu, rijeka koja teče uzvodno!

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.07.2020

Klik Jajce: Hercegovačka rijeka fenomen: Izvire niotkud, teče uzvodno

Kad se nešto nedovoljno koristi ili ne umije valorizirati u materijalnom smislu, u bivšoj državi uzrečica je bila – kako bi Slovenci od toga znali nap...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Buka: Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Jedinstvena rijeka u svijetu

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

BH dijaspora: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

BH Raja: Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?/ VIDEO

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Crna Hronika: PRIRODNI FENOMEN: ZNATE LI DA SE JEDINA RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO NALAZI U BIH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

B1tv: Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Klik Jajce: PRIRODNI FENOMEN: ZNATE LI DA SE JEDINA RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO NALAZI U BIH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.07.2020

Caportal (Čapljinski portal): Hercegovačka rijeka Krupa fenomen: Izvire niotkud, teče uzvodno…

Kad se nešto nedovoljno koristi ili ne umije valorizirati u materijalnom smislu, u bivšoj državi uzrečica je bila – kako bi Slovenci od toga znali nap...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Frontal (.ba): Prirodni fenomen u BiH, rijeka koja teče uzvodno (VIDEO)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Prijedor24: Prirodni fenomen u BiH, rijeka koja teče uzvodno (VIDEO)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Banjaluka: Prirodni fenomen u BiH, rijeka koja teče uzvodno (Video)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 17.06.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica LasvanskaDolina.info: PRIRODNI FENOMEN U BIH: JEDINA RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO NALAZI SE U BOSNI I HERCEGOVINI

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući rijeci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvo...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.08.2020

Radio Čapljina: RIJEKA KRUPA IZLAZI IZ KRIPTODEPRESIJA, A TEČE I GORE I DOLE, KAKO SE MORU „ĆEFNE“

Pričati o rijeci Krupi bez uvida u njezin tok isto je kao slijepcu objašnjavati boje poljskog cvijeća.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Srednja Bosna: PRIRODNI FENOMEN: ZNATE LI DA SE JEDINA RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO NALAZI U BIH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Greška 18.06.2021

Najportal (.ba): Fenomen u BiH: RIJEKA KRUPA TEČE NIZVODNO I UZVODNO (VIDEO)

Rijeka Krupa je prirodni fenomen, a jedinstvena je što teče u oba smjera.

 • Greška
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 01.08.2020

Mojamodrica: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.08.2017

Zdravija: Hutovo blato: Biser prirode nastao iz rijeke koja teče i uzvodno i nizvodno

ZdraviJa je ovaj put odlučila da vas motiviše na putovanje do jedinstvenog bisera Hercegovine koji možete posjetiti na vašem putovanju do Jadranskog m...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.02.2021

Krtica: PRIRODNI FENOMEN Jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi se u BiH

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Avaz: Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Kada se poveća vodostaj Neretve, ona potisne Krupu prema Deranskom jezeru

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

eKapija: Prirodni fenomen u BiH - Rijeka koja teče uzvodno (VIDEO)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Krajina (.ba): Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Kada se poveća vodostaj Neretve, ona potisne Krupu prema Deranskom jezeru

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.05.2021

Soeurs Magazine: TOP 10 PRIRODNIH FENOMENA U BiH ZA POSJETITI TOKOM VIKENDA

Bosna i Hercegovina je remek djelo prirode koje ostavlja bez daha. Ovih 10 prirodnih fenomena oduševiti će svakoga i idealna su mjesta za posjetiti to...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Srpska info: RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO Prirodni fenomen kod Čapljine (VIDEO)

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Krupljani: Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.07.2020

Agro Savjet: Prirodni fenomen u BiH, rijeka koja teče uzvodno

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.08.2020

Radio Bijelo Polje: Prirodni fenomen: Znate li gdje se nalazi jedina rijeka koja teče uzvodno

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina), u Bosni i H...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.02.2021

Saransak: PRIRODNI FENOMEN: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi Hercegovini?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Greška 20.06.2021

072 Info: Jedina rijeka koja teče nizvodno i uzvodno nalazi se u Bosni i Hercegovini

Rijeka Krupa je prirodni fenomen, a jedinstvena je što teče u oba smjera. 

 • Greška
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2020

DDL: Krupa – jedina reka koja teče uzvodno

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući reci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvora...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.06.2021

Secrets of world: PRIRODNI FENOMEN-JEDINA RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO NALAZI SE U BIH !

Rijeka Krupa je prirodni fenomen, a jedinstvena je što teče u oba smjera i nizvodno i uzvodno. Ova rijeka izvire iz Drekanskog jezera u Hutovom blatu,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Pan Radio: RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO Prirodni fenomen kod Čapljine

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.01.2013

Nezavisne: Spasimo Hutovo blato

ČAPLJINA - Hutovo blato, ugroženi prirodni rezervat na jugu Hercegovine, čiji je opstanak doveden u pitanje, kao i egzistencija okolnog stanovništva,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

PressMedia: Prirodni fenomen: Rijeka koja teče uzvodno

Rijeka Krupa je neponovljiv prirodni fenomen, a po svom neobičnom toku jedinstvena je rijeka u svijetu.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Info Brčko: PRIRODNI FENOMEN: ZNATE LI DA SE JEDINA RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO NALAZI U BIH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.07.2020

Cat BIH: I ovo je BiH-HUTOVO BLATO- Rijeka fenomen: Izvire niotkud, teče i uzvodno, vode joj potječu i 16 metara ispod razine mora…

Kad se nešto nedovoljno koristi ili ne umije valorizirati u materijalnom smislu, u bivšoj državi uzrečica je bila – kako bi Slovenci od toga znali nap...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.07.2020

Info Balkan: PRIRODNI FENOMEN U BIH, RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.04.2020

Aura: PRIRODNI FENOMENI: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući rijeci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvo...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 30.07.2020

Zvornički: Prirodni fenomen: Znate li da se jedina rijeka koja teče uzvodno nalazi u BiH?

Rijeka Krupa izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu, kod sela Dračevo (Čapljina).

 • Prenošenje lažnih vijesti