Krupa nije jedina rijeka koja nekad teče uzvodno

Rijeka Krupa, koja ističe iz Deranskog jezera u Hercegovini, nekad teče od ušća ka izvoru. No, po tome nije jedinstvena ni u svijetu ni u Evropi, kako su izvijestili brojni mediji.

Na Naj portalu je 18.6.2021. godine objavljen članak s naslovom:

 Fenomen u BiH: RIJEKA KRUPA TEČE NIZVODNO I UZVODNO (VIDEO)

U članku se navodi da je rijeka Krupa, koja izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, a uliva se u Neretvu, “jedinstvena” jer teče u oba smjera.

Rijeka Krupa je prirodni fenomen, a jedinstvena je što teče u oba smjera.

Ova rijeka izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu.

U prosjeku je duboka 5 metara, a duga 9 kilometara. Sliv rijeke velik je 74 km (Naj portal)


U članku je objavljena fotografija druge rijeke, koja se također zove Krupa, ali se nalazi u Hrvatskoj.

Tvrdnju da je Krupa jedina ili jedinstvena rijeka po tome što ponekad mijenja smjer i teče uzvodno, narednih dana objavili su portali Tuzlanski, Secrets of world i 072 info.

Ranije, tokom 2020. godine, portali Saransak, Glas Stoca, Drina media, Impuls, Krtice, Sœurs i Magazine su također pisali o tome da je rijeka Krupa jedinstvena zbog promjene smjera toka. U nekim od navedenih članaka objašnjeno je da se to dešava samo ponekad, kada se poveća vodostaj Neretve, usljed čega ona potisne Krupu prema Deranskom jezeru.

Portal Drina media objavio je članak s tvrdnjom o “jedinstvenosti” Krupe, koji je opremljen naslovom:

Tarabići su rekli da će rijeke poteći uzvodno

U samom članku se “Tarabići” i njihovo predviđanje ne spominju.

Članci portala Drina media, Tuzlanski i 072 info također su opremljeni fotografijom rijeke Krupe u Hrvatskoj.

Tvrdnje o “jedinstvenosti” rijeke Krupe zbog njenog toka su i odranije prisutne u medijima. Tokom 2020. objavio ih je značajan broj domaćih i regionalnih portala, između ostalih: Dnevni Avaz, Buka, Radio BN, Blic, Naša Hercegovina, Banjaluka (.com), Fos media, Srpska info, Frontal, Srpska Cafe, Ekapija, Nezavisne novine, Srbija danas, Bljesak, Večernji list BHVečernji list HR, Radio Čapljina i Čapljinski portal.

Portali Aura, Hayat, BH portal, Moderna žena, DDL i Pan radio u svojim člancima naveli su i da “sve druge rijeke izviru ili nastaju od slivova, jedino Krupa – ističe”.

Sve druge rijeke izviru ili nastaju od slivova, jedino Krupa – ističe! Ističe iz Deranskog jezera i na devetom kilometru svog toka uvire u Neretvu, a u vrijeme visokog vodostaja Neretve, zastane i vraća se tamo odakle je potekla, prema Hutovom blatu kojeg čine Deransko i Svitavsko jezero.

Tvrdnju da je zbog svog toka Krupa jedinstvena rijeka, tokom 2017. godine objavili su portali Zdravija, Furaj (.ba) i Hum (.ba).

Najranije medijsko pojavljivanje tvrdnje da je rijeka Krupa jedina na svijetu koja teče u dva smjera pronašli smo na sajtu Prebilovci.(net), u članku iz 2015. godine, u kome se navodi da Krupa teče “kao ni jedna rijeka na svijetu - u oba pravca”. No, tvrdnja se izvjesno na internetu pojavljuje i odranije, a na Wikipediji bar od 2008. godine.

 

Da li je Krupa zbog toka u oba smjera jedinstvena u Evropi?

 

Neki su mediji u svojim člancima tvrdili da je Krupa jedina rijeka u Evropi koja teče uzvodno, odnosno i uzvodno i nizvodno.

Nekoliko medija i sajtova je 2013. prenijelo članak agencije Srna, u kome se navodi da Hutovo blato “krije u sebi mnoge tajne i prirodne fenomene, među kojima je i u Evropi jedinstvena rijeka Krupa, koja teče u dva pravca (Klix, Nezavisne, Vijesti (.ba), Prepusti se (.com)).

Hutovo blato, ugroženi prirodni rezervat na jugu Hercegovine, čiji je opstanak doveden u pitanje, kao i egzistencija okolnog stanovništva, krije u sebi mnoge tajne i prirodne fenomene, među kojima je i u Evropi jedinstvena rijeka Krupa, koja teče – u dva pravca!

Rijekom Krupom vode Hutova blata otiču u rijeku Neretvu. Krupa nema pravog izvora nego je otoka Deranskog jezera.

Krupa teče normalno od "izvora" prema ušću, ali i od ušća prema „izvoru“. Do ove pojave dolazi kada zbog visokog nivoa vode rijeka Neretva potisne Krupu. 

Iste tvrdnje našli smo i u člancima portala Hayat, Bosna magazin i Mostarski iz 2020. godine. 

Kao što se može vidjeti iz navedenog, pojedini su mediji u više navrata u svojim člancima objavljivali tvrdnju da je Krupa jedinstvena u svijetu ili u Evropi zbog svog toka. Primjer su Hayat i Bljesak. Portal Bljesak je također fotografiju rijeke Krupe objavio kao foto dana 31.5.2018, uz slične tvrdnje.

S druge strane, pojedini su mediji svoje članke iznova dijelili na Facebook stranicama. Tako je Buka članak iz 2020. godine podijelila na svojoj Facebook stranici u februaru, aprilu i junu 2021. godine (1, 2, 3).

Na Facebook stranici Lasvanska Dolina (.info) je 17.6.2021, u formi statusa, objavljen članak portala Aura od 24.4.2020.

Informaciju da je Krupa zbog svog toka jedinstvena u Evropi moguće je pronaći na zvaničnoj stranici Općine Stolac, te na stranicama nekih javnih preduzeća i ustanova (1,2,3).

 

Da li je Krupa jedina rijeka na svijetu koja mijenja smjer toka?

 

Rijeka Krupa nije jedina rijeka u svijetu koja nekad teče uzvodno. Brojni izvori na internetu (1,2, 3, 4) navode primjer rijeke Tonle Sap, u Kambodži, koja dva puta godišnje mijenja smjer toka. O tome je moguće pronaći informacije i na našem govornom području (1, 2, 3). Riječ je o rijeci koja izvire iz istoimenog jezera i pritoka je rijeke Mekong.

U članku Financial Timesa iz 2017. godine, autor Nick Middleton, predavač fizičke geografije i saradnik Univerziteta St Anne's iz Oxforda, navodi da je riječ o jedinoj prirodnoj promjeni smjera toka rijeke, koja se redovno dešava sezonski.

Tokom vlažne sezone, nivo vode u jezeru raste od samo jednog metra do deset puta veće dubine. Istovremeno, površina se više nego učetverostručenje i pokriva 15.000 kvadratnih kilometara. Ovo povećanje količine vode uzrokovano je izuzetnim hidrološkim fenomenom koji pokreće Mekong, jednu od najvećih svjetskih rijeka. Kada u junu započne sezona jugozapadnog monsuna, Mekong iznenada naraste u divlju bujicu. Njen nivo vode raste tako brzo da sva voda ne može otići u more.

Dio naplavljene vode teče u rijeku Tonlé Sap, koja se uliva u Mekong u Phnom Penhu.Snaga vode uzrokuje obrnuti tok rijeke, sjeverno prema jezeru Tonlé Sap. Sljedećih četiri ili pet mjeseci, rijeka teče uzvodno, umjesto nizvodno. Budući da je to jedini odvod iz jezera, voda nema gdje otići, pa se jezero puni.

Ovo je jedina rijeka na svijetu s prirodno obrnutim tokom koji se redovno dešava sezonski. Neke rijeke u hladnim geografskim širinama mogu nekad imati obrnuti tok zbog brane koju formira led; površinski tok ponekad se može obrnuti u rijetkim prilikama i nakratko zbog jakih vjetrova (naprimjer, na rijeci Detroit), a poznato je i da je tok rijeke Chicago “obrnut” u velikom građevinskom projektu početkom 20. vijeka. 

Mediji su 2012. godine pisali da je uragan Isaac “vratio rijeku Mississippi unazad”. Kako navodi BBC, olujni talas prije uragana Isaac natjerao je rijeku da teče unazad 24 sata. Kako navodi ovaj medij, promjena smjera toka rijeke viđena je i ranije, posebno tokom uragana Katrina 2005, a isti efekat izazvao je i zemljotres u blizini rasjeda New Madrid u Missouriju 1812. godine.

Promjenu smjera kretanja rijeke može izazvati i plimni talas, kao u slučaju rijeka Hudson i Saint John River (1,2).

Shodno navedenom, jasno je da rijeka Krupa nije jedina rijeka na svijetu koja nekad mijenja smjer toka. Tonle Sap je rijeka koja od ušća ka izvoru teče redovno sezonski, a pored toga, postoji i značajan broj drugih rijeka koje smjer mijenjaju povremeno, usljed različitih faktora. 

 

Da li je zbog povremene promjene smjera Krupa jedinstvena u Evropi?
 

U članku portala Naučna Rusija iz 2014. godine pobrojano je nekoliko primjera obrnutog toka rijeka u Rusiji, a neke od njih su u evropskom dijelu ove zemlje. Tako se navodi primjer rijeke Volhov, koja izvire iz Iljmenskog jezera, a uliva se u jezero Ladoga. Kako je nagib tla mali, ako u donjem toku dođe do bujica uzrokovanih kišom i otopljavanja leda u proljeće, to blokira tok rijeke i ona teče u suprotnom smjeru. U istom članku navodi se i primjer rijeke Suhone, pritoke Sjeverne Dvine, koja izvire iz Kubenskog jezera, a čiji tok u proljeće blokiraju pritoke Vologda i Lezha, pa Suhona počinje da teče nazad do jezera.

Informacije da ove i neke druge ruske rijeke u Evropi ponekad teku u suprotnom smjeru nalaze se i na sljedećim linkovima (1,2,3,4). 

Rijeke koje ponekad teku uzvodno moguće je pronaći i u regionu. Na internetu je dostupno nekoliko izvora koji navode da granična rijeka između Crne Gore i Albanije ponekad teče u suprotnom smjeru. Na YouTube kanalu Duklja - Zeta - Crna Gora objavljen je isječak emisije "Da li znate", emitovane na TV Crne Gore, u kome se navodi da rijeka Bojana ponekad teče uzvodno.

Da li znate da rijeka Bojana ponekad teče uzvodno? Ovaj veoma rijetki fenomen u prirodi karakterističan je za našu pograničnu rijeku, jer ona zbog malog nagiba terena sporo otiče iz Skadarskog jezera u more. Pored toga, korito Bojane je zasuto nanosima njenih pritoka, albanskih rijeka Drim i Kiri. Zbog plitkog dna tokom jeseni i zime, Bojana nije u mogućnosti da se u kišnim periodima ulije u more, pa počinje uzvodno da kreće, jer rijeka Drim tokom svojim bujica zagrađuje i njen tok. Zbog toga se Bojana uliva u Skadarsko jezero, čiji se nivo tokom kiša poveća za oko 3 metra. To je uzrokovalo progresivno uvećanje vodene zapremine jezera, koje je u posljednjih stotinu godina 20.000 hektara okolnog zemljišta. 

Informaciju da rijeka Bojana teče ponekad uzvodno moguće je pronaći i na drugim mjestima (1,2,3,). U knjizi “Crna Gora - geografski enciklopedijski leksikon”, autora prof. dr. Branka Radojičića, navodi se:

U vrijeme pojave visokog vodostaja na Drimu, koji obično traje nekolika dana, voda Drima presijecala je tok Bojane, udarala maticom u njene desne obale, zaustavljajući tako oticanje Bojane, i od rta Suka, skrećući dijelom desno, dio vode Drima se ulivao u Skadarsko jezero. Ova pojava obično je izazivala naglo povećanje nivoa jezera.

Rijeka Krupa nije jedinstvena ni po tome što ističe iz jezera. I neke od nabrojanih rijeka, s osobinom da nekad teku uzvodno, zapravo ističu iz jezera. Takve su rijeke Tonle Sap, Volhov, Suhova i Bojana. Ovo su samo neki od primjera.

Budući da je teško utvrditi gdje se prvi put pojavljuje tvrdnja da rijeka Krupa jedina na svijetu teče uzvodno ili da je jedinstvena zbog svog toka, svi članci koji sadrže ove formulacije dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Istu ocjenu dobijaju i članci u kojima se tvrdi da je zbog obrnutog toka Krupa jedinstvena u Evropi.

Tvrdnja da sve rijeke izviru ili nastaju od slivova, a jedino Krupa “ističe” iz jezera, čije smo prvo pojavljivanje pronašli u članku portala Aura, dobija ocjenu lažna vijest. Ostale objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.  

Članak portala Drina media dobija i ocjenu klikbejt, budući da se tvrdnja iz naslova o “Tarabićima” koji su “rekli da će rijeke poteći uzvodno” ne pojavljuje u članku.

Članci portala Drina media, Tuzlanski, 072 info i Naj portal dobijaju i ocjenu greška, jer su opremljeni fotografijom rijeke Krupe u Hrvatskoj.

Napomena

5.7.2021: Nakon objave naše analize, portali Srpska info, Buka i Naj portal objavili su ispravke u članku zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

6.7.2021: Portal PRESS je objavio ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

8.7.2021: Portali Aura i Nezavisne objavili su ispravke u članku zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

16.8.2021.  Članak portala Srbija danas je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 30. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me