Kruženje satire u medijima: Od Šeika Muhameda do kraljice Elizabete

Satirični portal “Njuz” objavio je 2013. članak u kojem kaže da Šeik Muhamed poklanja 1.000 eura svakome u Srbiji. Portal “Džungla” odlučio je 5 godina kasnije preuzeti, ali i izmijeniti “Njuzov” članak. Nova verzija glasi da kraljica Elizabeta svima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji poklanja po 1.000 eura, i to bez napomene o satiričnom sadržaju.

Ocijenjeni članci
Džungla Lažna vijest;

Na portalu “Džungla info” objavljen je članak pod sljedećim naslovom:

Elizabeta II, Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva POKLANJA SVAKOM GRAĐANINU SRBIJE , BOSNE I HRVATSKE PO 1.000 EVRA U GOTOVINI

U tekstu se navodi kako će do kraja januara 2019. građani BiH, RH i SRB dobiti po 1.000 eura od engleske kraljice:

Elizabeta II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva odlučila je da do kraja Januara 2019 godine lično uruči svim građanima Srbije i Bosne i Hrvatske  kovertu sa po 1000 evra i time je narodu učvrstila stav o njoj kao velikodusnoj osobi koja voli sve građane Srbije ,Bosne i Hrvatske.
Elizabeta II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva je, kako saznaje Njuz, uvidjela kolika je odgovornost na njoj, te je odlučila da ne iznevjeri Srbiju , Bosnu i Hrvatsku , osim kredita i investicija koje će se uskoro sliti u naše zemlje, preduzela konkretne korake kako bi svaki građanin već do kraja narednog mjeseca mogao da osjeti boljitak.

Odgovor odakle zapravo potječe ovaj članak nalazimo u posljednjem pasusu teksta u kojem se navodi “kako saznaje Njuz”. “Njuz.net” je satirični portal iz Srbije. Međutim, tamo nismo uspjeli pronaći ovakav članak.

Iako nismo našli identičan članak, na portalu “Njuza” smo pronašli vrlo slične tvrdnje koje su objavljene još prije 5 godina, krajem 2013. godine. Tada je akter bio Šeik Muhamed bin Zajed, a ne kraljica Elizabeta:

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan odlučio je da do kraja decembra lično uruči svim građanima Srbije kovertu sa po 1.000 evra i time u narodu učvrsti stav o njemu kao spasiocu Srbije, a koji je prethodnih meseci provejavao među političarima, medijima i građanima.
Šeik je, kako saznaje Njuz, uvideo kolika je odgovornost na njemu, te je odlučio da ne izneveri Srbiju i, osim kredita i investicija koje će se uskoro sliti u našu zemlju, preduzme konkretne korake kako bi svaki građanin već do kraja ovog meseca mogao da oseti boljitak.

Kao što vidimo, forma rečenica i teksta je identična. Ono što je uradio portal “Džungla” jeste prije svega prenošenje neaktuelne vijesti stare 5 godina. Pored zakašnjelog prenošenja, anonimni autor članka odlučio je i promijeniti tvrdnje u članku. Umjesto Šeika Muhameda je navedena kraljica Elizabeta, a pored Srbije, u tekst su integrisane i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Upravo zbog toga, članak portala “Džungla” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 08. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, Cristiano Ronaldo nije “na bosanskom jeziku čestitao Bajram”

Nije tačno da je Cristiano Ronaldo “na bosanskom jeziku čestitao Bajram”. Č...

Lažna vijest
Teorija zavjere
Ne stvara se svjetska vlada koja će nam kontrolisati novac preko čipova

Porodica Rockefeller planira da napravi jednu globalnu vladu, čipuje sve lj...

Teorija zavjere Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama
Facebook stranice sa nazivima institucija kao “izvori” za medije

Facebook stranica Granični prijelaz Maljevac, iako nije zvanična stranica G...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me