Kruženje zakona u medijima

Preuzimanje članaka iz drugih medija i njihovo prenošenje sa vlastitom, ali tendencioznom ili senzacionalističkom „uredničkom“ opremom jedan je od „podžanrova“ lažnih medija. U slučaju Zakona o porijeklu imovine koji tek treba da dođe ne dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo, poslije dva takva prenošenja zakon se sa Kantona Sarajevo proširio na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.

Portal „Direktno24h“ članku preuzetom iz drugog medija 15. januara dao je naslov koji je u čistoj suprotnosti sa sadržajem članka.

„Ovaj novi zakon stupa na snagu u BiH i može da vas košta 20.000 km!“

Tvrdnja u naslovu implicira da se zakon donosi na nivou države BiH, odnosno da će važiti na teritoriji cijele zemlje i za sve građane i državljane. Tekst članka govori, pak, da je riječ o Nacrtu Zakona o porijeklu imovine koji će uskoro biti na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo.

„Ministarka pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić rekla je Feni da Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porekla i kontroli imovine izabranih funkcionera, koji će biti razmatran sledeće sedmice na sednici Skupštine, određuje kaznu do 20.000 KM za zvaničnike koji ne podnesu prijavu o imovinskom stanju.“

Portal „Direktno24h“ članak je preuzeo sa portala „Blic“, mijenjajući pritom naslov i tvrdnju u naslovu. Naslov članka koji je objavio „Blic“ glasi:

„KAZNE DO 20.000 KM UKOLIKO NE PRIJAVE IMOVINU U Federaciji BiH donose zakon o poreklu imovine funkcionera“

Ni „Blic“ koji je također članak preuzeo sa portala „Klix“ nije bio precizan, jer nije naveo da je riječ o donošenju zakona u Kantonu Sarajevo, nego Federacije BiH. „Direktno24h“ je, pak, potpuno zanemario geografiju i zakonu pripisao primjenu na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Zbog toga što je naslov u suprotnosti sa tekstom, ali i netačne informacije u naslovu, članak ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 18. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Lažna vijest
Još jedna izmišljena doktorica “preporučuje” preparat kao lijek protiv dijabetesa

Na društvenim mrežama kruži novi lažni intervju s izmišljenom doktoricom u...

Lažna vijest
Pseudonauka
Savjeti opasni po život: Udaranje po ruci ne pomaže žrtvama srčanog udara

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se tvrdi da udaranje po un...

Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me