Lana Bijedić nije praunuka Džemala Bijedića

Nasilna smrt 19-godišnje djevojke Lane Bijedić potresla je cijeli region i postala tema koja je punila medijske naslove. 

Ocijenjeni članci
Avaz Dezinformacija; Demantirano; Ekskluziva Dezinformacija; Ispravljeno; Alternativna televizija Dezinformacija; eTrebinje Dezinformacija; RTV BN Dezinformacija; Demantirano; Novosti Dezinformacija; Hayat Dezinformacija; Demantirano; Moj portal Dezinformacija; Kurir Dezinformacija; Demantirano; FACE TV Dezinformacija; Demantirano; Novosti Relax-portal

Na portalu “Dnevni avaz” 7.10.2019. godine je tako objavljen članak koji govori da je nastradala djevojka praunuka Džemala Bijedića, nekadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. 

Avaz saznaje: Mučki ubijena praunuka Džemala Bijedića

Članak je od ”Dnevnog avaza” prenio veliki broj medija, među kojima su “RTV BN”, “Hayat”, “Alternativna TV”, “Novosti”, “Moj portal” i mnogi drugi. 

Ubijena praunuka Džemala Bijedića u Mostaru (BNTV)

MUČKI UBIJENA PRAUNUKA DŽEMALA BIJEDIĆA! (Hayat)

Ubijena praunuka Džemala Bijedića: Lana se do kraja borila sa ubicom (ATV)

Detalji tragedije u Mostaru: Svirepo ubijena praunuka Džemala Bijedića (Glas Srpske)

Brutalno ubijena praunuka Džemala Bijedića, šok i nevjerica u Mostaru (Zvornički)

Tijelo izvukli iz rijeke: Ubijena praunuka Džemala Bijedića? (Moj portal)

U svim člancima je navedeno:

 Kako saznajemo, nesretna djevojka je Lana Bijedić iz Mostara, koja se ovih dana pripremala za odlazak na studij u Sarajevo. Ona je kćerka poznate univerzitetske profesorice iz Mostara i praunuka Džemala Bijedića.

Da je riječ o dezinformaciji ubrzo je objavljeno na portalu “Oslobođenje”, koji je također ranije prenio i provibitnu netačnu informaciju sa portala “Dnevni avaz”. 

Porodica Bijedić demantuje medijske napise: "Lana nije praunuka Džemala Bijedića!"
Nakon što su mnogobrojni mediji objavili da je praunuka Džemala Bijedića ubijena, a njeno tijelo bačeno u rijeku, redakciji se obratio Džemal Bijedić, unuk Džemala Bijedića, kako bi demantirao novinarske napise o porodičnoj relaciji Lane i Džemala Bijedića.
"Čitava naša porodica je pogođena ovom stravičnom tragedijom, ne možemo vjerovati šta se desilo. S druge strane, ogorčeni smo na medije koji kite na ovako ružan način. Lana nije praunuka Džemala, već Nurudina Bijedića. Salko i Džemal Bijedić su od dva brata djeca. Salko je imao, između ostalog, sina Nurudina, a Nurudinova kćerka je Nina, majka nastradale Lane".

Portal “Oslobođenje” je svoj prvobitni članak obrisao i objavio demantij informacije nekoliko sati nakon prvobitne objave. 

Sa druge strane, “Dnevni avaz” je izmijenio svoj članak tako da tvrdnje koje je objavio više nisu dostupne na tom portalu. Međutim, svi portali koji su od “Dnevnog avaza” prenijeli tvrdnje o prirodi srodstva nastradale djevojke sa Džemalom Bijedićem, pored toga što su objavili identične rečenice, jasno su naveli “Avaz” kao izvor, što je dovoljan dokaz za da je upravo “Avaz” bio izvor netačne informacije. 

Mnogi od njih u tekst članka integrisali su i link originalnog “Avazovog” članka - https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/521174/avaz-saznaje-mucki-ubijena-praunuka-dzemala-bijedica 

Link koji se našao u nekoliko članaka i koji je vodio je vodio na “Avazov” dezinformativni članak sada je automatski preusmjeren tako da otvara izmijenjeni članak pod naslovom: 

Ubijena kćerka dekanese mostarskog Fakulteta informacijskih tehnologija

“Dnevni avaz” je izbrisao netačnu tvrdnju čiji je bio izvor i u članku naveo tačnu informaciju, bez navođenja da je izmjena napravljena kao ni razloga za izmjenu. 

Načini ispravljanja netačne informacije u ostalim slučajevima razlikovali su se od medija do medija. 

  • Neki mediji su članak samo obrisali i nisu objavljivali ništa više na tu temu kao što je uradio “N1”.

  • Kao što smo već naveli, “Avaz” je ispravio članak, što je učinio i portal “FACE TV”. 

  • Oslobođenje” je obrisalo članak i objavilo demantij.

  • Kurir” je objavio demantij unutar članka u kojem je objavljena dezinformacija.

Ipak, većina medija je naknadno objavila članak sa informacijom da nije riječ o praunuci Džemala Bijedića, dok je inicijalni - dezinformativni članak još uvijek dostupan. 

Kontaktirali smo medije koji su objavili da je Lana Bijedić praunuka Džemala Bijedića, a nisu ni na jedan od navedenih načina objavili da ta informacija nije tačna. Do objave ove analize nismo dobili ni jedan odgovor.

Mediji koji su objavili bilo koji od navedenih vidova ispravke netačnog navoda, dobit će ocjenu demantirano

Mediji koji su objavili članak da je riječ o ubistvu praunuke Džemala BIjedića, a nisu izvijestili o demantiju te informacije dobit će ocjenu dezinformacija

Napomena

28.05.2021: Portal Ekskluziva je u članku ispravio netačne navode, te je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 16. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” rus...

Lažna vijest Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me