Lavrov nije poručio NATO-u da “ne dira Republiku Srpsku”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nakon posjete ministra vanjskih poslova Rusije Zagrebu, Jutarnji list u svom štampanom izdanju objavio je naslov u kojem se tvrdi da je Lavrov poručio NATO-u da “ne dira Republiku Srpsku”. Ovaj naslov preuzeli su regionalni portali u izvještavanju o posjeti, uprkos tome što takvo nešto Lavrov nije poručio.

Nakon posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Republici Hrvatskoj 16.12.2020, u štampanom izdanju Jutarnjeg lista od 17.12.2020 na naslovnici je objavljen naslov:

Lavrov iz Zagreba poručio NATO-u: 'Ne dirajte Republiku Srpsku'

Naslovnica je noć prije izdavanja objavljena na Facebook stranici Jutarnjeg lista, a u članku objavljenom na portalu Jutarnjeg naslov je drugačiji:

Iza kulisa Lavrovljeva posjeta: Putinov mag diplomacije Hrvatima napravio važan ustupak

U ovom članku se ne navodi da je Lavrov izgovorio rečenicu “ne dirajte Republiku Srpsku”:

Zanimljivo je da je na pitanje oko članstva BiH u NATO-u Lavrov prvo kazao kako Rusija nema običaj nekome nešto zabranjivati te da je BiH suverena država koja sama bira svoje strateške prioritete, ali odmah napomenuo da "treba poštovati odluku Republike Srpske o vojnoj neutralnosti", čime je put BiH prema sjevernoatlantskom savezu zapravo nemoguć. (Iz Sarajeva je odmah poručeno da o takvim stvarima ne mogu odlučivati entiteti, nego samo državne institucije). No, Lavrov je nedvosmisleno ovim poručio da će se oslanjati i stajati iza RS-a i Milorada Dodika koristeći ih kao svoj mehanizam utjecaja na BiH i regiju te da preko Dodika mogu onemogućiti i zakočiti bilo kakvu inicijativu koja se odnosi na najavljenu ozbiljnu reviziju Daytona koja dolazi zadnjih dana iz Washingtona i Bruxellesa, ali i približavanju NATO-u, čime bi i ta država zapravo iskliznula iz ruskih ruku.

Ipak, portal Alternativne televizije je 17.12.2020. preuzeo članak portala Jutarnjeg lista, uz naslov koji je napisan u štampanom izdanju:

Lavrov iz Zagreba poručio NATO-u: Ne dirajte Republiku Srpsku!

Ovaj članak sa istim naslovom preuzeli su portali RTRS, Frontal, IN4S, Zvornik danas, eBrčko, Crni bombarder, Argumenti, Banja Luka, Prijedor 24h, te drugi. Portali Semberija i Glas Srpske naslov članka opremili su nešto drugačije:

Poruka Lavrova za NATO: Ne dirajte Republiku Srpsku (Glas Srpske, Semberija)

Sa druge strane, N1 Srbija u izvještaju o Lavrovoj posjeti Zagrebu navodi da je ruski ministar vanjskih poslova rekao da se odluka o vojnoj neutralnosti Republike Srpske mora poštivati, no da je Bosna i Hercegovina suverena država, pa ni Rusija nema potrebe da se suprotstavlja njenim odlukama:

“Stoga smatramo da je potrebna reforma izbornog zakona. Nemamo potrebu da se suprotstavljamo da neka zemlja uđe u neki savez, pa je naš stav o BiH i njenom članstvu u NATO isti. BiH je nezavisna zemlja, uprkos tome što u njoj još postoji spoljni protektorat u obliku visokog predstavnika, što smatram anahronizmom. BiH u skladu sa svojim Ustavom i Dejtonskim sporazumom treba sama da odlučuje o spoljnopolitičkoj liniji. Svi treba da poštuju odluke koje BiH donosi a koje su u skladu s Dejtonskim sporazumom, ali treba shvatiti da BiH nema bez poštovanja sva tri naroda. To podrazumeva i poštovanje stava Republike Srpske o vojnoj neutralnosti”, kazao je Lavrov.

Dakle, jasno je da Lavrov nije rekao NATO-u “ne dirajte Republiku Srpsku”, uprkos naslovu u štampanom izdanju Jutarnjeg lista. Samim time, člancima portala koji u naslovima sadrže ovaj “citat” dajemo ocjene klikbejt i dezinformacija

Napomena

31.3.2021: Nakon objave naše analize, portal IN4S objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

2.4.2021: Redakcija portala Glas Srpske nam je također poslala ispravljeni članak, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 21. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me