Laži o porijeklu američkih predsjednika

Nakon što je američka desnica godinama uvjeravala američku javnost da Barak Obama zapravo nije rođen u SAD-u – pa da samim tim ne može biti predsjednik – sličan navod pojavio se i u vezi sa aktuelnim američkim predsjednikom, Donaldom Trumpom. Ni u jednom ni u drugom slučaju nije riječ o činjenici, nego o laži i teoriji zavjere.

Ocijenjeni članci
Avaz Lažna vijest; Znanje je moć Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano; Koktel Prenošenje lažnih vijesti; MyAlea Prenošenje lažnih vijesti; Zgubidan Prenošenje lažnih vijesti; Nezavisne Prenošenje lažnih vijesti; 24 sata hr Prenošenje lažnih vijesti; Dnevnik.rs Prenošenje lažnih vijesti; Pogled Prenošenje lažnih vijesti; Radio Sarajevo Prenošenje lažnih vijesti; Informer Prenošenje lažnih vijesti; USK danas Prenošenje lažnih vijesti; Aktuelno 24h Prenošenje lažnih vijesti; Volim Podgoricu Prenošenje lažnih vijesti; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Ekskluziva Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Večernji list (ba) Prenošenje lažnih vijesti; Vaše Vijesti Prenošenje lažnih vijesti;

Naslov većine članaka koji govore o tome da je Donald Trump rođen u Pakistanu izgleda ovako:

Niko nije znao pravo ime DONALDA TRAMPA – svi su se šokirali kada su čuli kako se zove. Rođen je u Pakistanu!

Slična laž o tome da nije rođen u SAD-u, pratila je i prethodnog američkog predsjednika, Baraka Obamu, skoro svih osam godina njegovog mandata a koja je potekla sa margina krajnje desnice u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedan od najglasnijih zagovornika te teorije zavjere, poznate kao „birtherism“ bio je upravo aktuelni predsjednik SAD-a, Donal Trump.

Kada je u pitanju Donald Trump, vijest da ni on nije rođen u SAD-u pojavila se u oktobru 2016. godine.

Ova regija Waziristan je inače poznata po tome što nju kontroliraju talibani. Pakistanska televizija, koja se zove Neo News je objavila jedan zanimljiv prilog o životu prvog čovjeka Amerike. Oni su rekli kako se on ne zove Donald, nego da je njegovo pravo ime Davud Ibrahim Khan, odnosno da je on kada je bio dječak svoje prve godine proveo na samoj granici Pakistana i Afganistana. Neki misle da je on pohađao i mekteb.
Jedna pakistanska televizija je potvrdila da su njegovi roditelji stradali u jednoj prometnoj nesreći. Davud je ostoa sam, ali je britanski oficir koji ga je vidio odlučio odvesti u London.
Iz Londona se preselio u Ameriku, pošto ga je jedna porodica usvojila i povela sa sobom. Hraniteljska porodica mu je promijenila ime i dala Donald.

Laž je krenula sa pakistanske televizije „Neo News“,  koja je prva objavila prilog sa navodom da je Donald Trump rođen u muslimanskoj porodici u Sjevernom Vaziristanu, u Pakistanu, 14. juna 1946. godine, i da je njegovo pravo ime Davud Ibrahim Khan. Jednominutni prilog možete vidjeti na ovom linku.

Jedina tvrdnja koja je tačna u moru laži jeste da je Trump zaista rođen 14. juna 1946. godine, ali u  Queensu, u New Yorku, i da je dobio ime Donald John Trump, o čemu postoje mnogi dokazi.

Ove konkretne lažne navode o porijeklu Donalda Trumpa raskrinkao je i „Snopes“ svega mjesec dana nakon što su se prvi put pojavili u javnosti. Kao dokaz da je Trump rođen u SAD-u, “Snopes” je priložio fotografije iz njegovog djetinjstva, a koje su nastale u New Yorku. Također, Trump je 2013. godine objavio i svoj rodni list.

S obzirom na to da je riječ o vijesti za koju se ustanovilo da je laž, članak portala “Avaz” koji je prvi vijest objavio na našem jeziku 13.11.2016. godine, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svi mediji koji su prenijeli članak dobili su ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena 7.12.2020.

07.12.2020: Članak portala Znanje je moć je u međuvremenu obrisan te dobija i ocjenu demantovano.

07.06. 2021: Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Besmisleni “eksperiment” s prašinom i magnetom kao opravdanje za opasno odvraćanje od vakcinacije

U snimku koji je postao vrlo popularan na društvenim mrežama, muškarac izvo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Stara kompilacija netačnih tvrdnji o vakcinama “oživljena” u vrijeme imunizacije protiv Covid-19

U videosnimku koji godinama kruži internetom, klinička embriologinja i prot...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Stari spisak mogućih neželjenih reakcija na vakcine protiv Covid-19 kao “dokaz” za zavjeru

Na jednom srbijanskom portalu objavljen je članak koji se bavi opširnim spi...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me