Lažna fotografija italijanske političarke dijeli se godinama

Fotografija na kojoj se navodno vidi donje rublje italijanske političarke Marie Elene Boschi na društvenim se mrežama pojavila još 2014. godine. Iako se radi o dokazanoj fotomanipulaciji, ta se fotografija učestalo dijeli i u 2021. godini.

Na Facebook profilu Nada Biruš Talan 25.7.2021. objavljena je fotografija ženske osobe kojoj, prilikom obavljanja službene dužnosti, izviruje donje rublje. Na fotografiji se nalazi tekst u kojem stoji sljedeće:

Maria Elena Boschi, nova italijanska ministarka za ustavne reforme, potpisuje svečanu zakletvu. E...to je ozbiljna država!!

Uz iste ili slične sugestije, da se Italija ne može smatrati “ozbiljnom državom” ukoliko ministrica nosi ovakvo donje rublje, ova se fotografija na Facebooku u našem regionu (1, 2, 3, 4, 5) dijeli već dugi niz godina, a najranija takva objava datira još iz maja. 2014. godine.

Šta su činjenice?

Na spornoj fotografiji zaista se nalazi italijanska odvjetnica i političarka Maria Elena Boschi, no radi se o editovanom sadržaju, odnosno fotomanipulaciji, prilikom koje je nepoznati autor na fotografiju dodao detalj s donjim rubljem, koji na originalnoj fotografiji - ne postoji.

Originalna fotografija, koja se može vidjeti ovdje, nastala je 2014. godine, a prikazuje Boschi prilikom polaganja zakletve za poziciju ministrice za ustavne reforme u italijanskom parlamentu. Već na prvi pogled je jasno da se na fotografiji ne može vidjeti donje rublje Marie Elene Boschi.

Kako je objava bila viralna širom svijeta, o ovoj su fotomanipulaciji proteklih godina pisale i platforme za provjeru činjenica FullFact, Snopes i Pagella Politica

Shodno tome, najstarija Facebook objava u kojoj se sugeriše da se radi o autentičnoj fotografiji na kojoj se vidi donje rublje Marie Elene Boschi dobija ocjenu lažna vijest. Kasnije objave iste fotografije dobijaju ocjene prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 29. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me