Raskrinkavanje.ba

Lažna fotografija žrtava koronavirusa kruži društvenim mrežama

Fotografija desetina kovčega s ružama, koja navodno prikazuje žrtve preminule od SARS-CoV-2 u Italiji, nastala je još 2013. godine. U kovčezima se nalaze tijela blizu 300 poginulih migranata i izbjeglica iz Afrike koji su se utopili u blizini obale otoka Lampedusa u Italiji.

Facebookom se posljednjih dana širi potresna fotografija nekoliko nizova kovčega s ružama u velikoj hali, za koju se netačno tvrdi da prikazuje kovčege sa tijelima preminulih od koronavirusa SARS-CoV-2 u Italiji. Raskrinkavanje je tokom proteklih dana zaprimilo nekoliko upita za provjeru tačnosti ove fotografije, čiji opis sadrži sljedeću tvrdnju:

“Za sve vas koji neznate sta znaci rec pandemija i kako to izgleda…Italija juce”

Fotografija se prvo pojavila na društvenim mrežama sa opisom na engleskom jeziku, a prevedenu verziju na našem govornom području 18. marta objavile su stotine privatnih profila u regiji. Među prvim Facebook stranicama koje su je objavile dan kasnije su iBrod i Paintball klub "Alpha" - Banja Luka

Portal Otvoreno je u članku objavljenom 20. marta, u kom navodi kako u Italiji postoje stotine mrtvih od koronavirusa, priložio istu fotografiju sa kovčezima, ne navodeći pritom eksplicitno da se radi o fotografiji koja prikazuje žrtve koronavirusa. 

Ocjenom tačnosti viralne fotografije već se bavio naš partnerski portal iz Hrvatske Faktograf, u analizi od 19. marta 2020. Fotografija, kako navodi Faktograf, jeste nastala u Italiji, ali ne “juče” nego 2013. godine. Fotografije zapravo prikazuju lijesove osoba poginulih u brodolomu uz talijansku obalu 2013. godine.

“Tullio M. Puglia, autor fotografije iz 2013. godine za Getty Images uz fotografiju je priložio i tvrdnje da njegove fotografije prikazuju lijesove oko 300 poginulih izbjeglica migranta iz Afrike koji su u listopadu 2013. pokušali doseći obale otoka Lampedusa u Italiji.
Prije šest godina, 3. listopada 2013. godine, ribarska brodica koja je krenula iz Libije s gotovo 550 izbjeglica i migranta, uglavnom iz Eritreje, potonula je pred obalama talijanskog otoka Lampeduse. Spašeno je 155 ljudi, a više od 360 ih se utopilo, uključujući i brojnu djecu.”

Tvrdnja da fotografija kovčega koja se širi društvenim mrežama prikazuje žrtve novog koronavirusa, dobija ocjenu lažna vijest. Članak portala Otvoreno dobija ocjenu manipulisanje činjenicama, s obzirom da je fotografija objavljena u članku koji izvještava o broju mrtvih od koronavirusa u Italiji, iako slika nema veze sa žrtvama koronavirusa.

Čitatelji/ke Raskrinkavanja su nam uputili i pitanje da li je istinita objava portala Cazin koji je objavio fotografiju vojnih kamiona uz opis kovi tvrdi da “puni kamioni mrtvih voze na spaljivanje jer ih nemaju više gdje ukopati”.

Kako je utvrdio Faktograf, ove fotografije, koje su objavili i drugi portali, zaista jesu nastale u Italiji tokom epidemije SARS-CoV-2 ove godine. 

I dok je gore prikazana fotografija lažna, proteklih dana iz susjedne Italije doista stižu stvarne potresne fotografije žrtava bolesti COVID-19. Tako su, primjerice, ranije danas objavljene snimke stanovnika Bergama, sjeveroistočno od Milana koje prikazuju dugu kolonu vojnih kamiona kako se noću kreću ulicama te premještaju lijesove s gradskoga groblja. Snimke je izvorno objavio portal lokalnog lista L’Eco di Bergamo.

(Dalio Sijah za Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 20.03.2020

Otvori 24h: ZEMLJE ŠIROM SVIJETA UVODE SVE JAČE RESTRIKCIJE U Italiji zbog nediscipline zatvaraju parkove, zabranjuju šetnje i bicikliranje; Berlin razmatra potpuno ograničenje kretanja

Svijet, vlade i tvrtke bore se s najvećom javnozdravstvenom krizom od pandemije gripe 1918. dok globalna pošast koronavirusa izaziva paniku stanovništ...

  • Prenošenje lažnih vijesti