Lažna izjava kao povod za kritiku

Na dva anonimna portala pojavila se lažna izjava predsjednika Asocijacije mladih SDA.

Raskrinkali smo
Ekspresno Lažna vijest; Pristrasno izvještavanje; Globalno Prenošenje lažnih vijesti; Pristrasno izvještavanje;

Na portalima “Ekspresno” i “Globalno” objavljen je članak u kojem je tema bila navodna izjava Salke Zildžića, predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Salko Zildžić SDA: Građani koji odlaze raditi vani i napuštaju BiH su izdajnici svoje zemlje

U članku se ne navodi citat izjave Zildžića, već je ona prepričana. Isto tako, ne navodi se kome je data izjava i kada je to navodno izjavljeno. 

Jedan od glavnih razbijača Bakira Izetbegovića , i bivši propali kick bokser  Salko Zildžić izjavio je da građani BiH koji odlaze raditi u zemlje EU su izdajnici svoje zemlje jer ostavljaju ostale da se sami nose sa teškom situacijom u BiH. Ti građani ne žele da podijele teret teškog života sa onima koji nemaju mogućnosti da odu van BiH rekao je Zildžić.

Povodom navedene izjave redakcija “Raskrinkavanja” kontaktirala je Salku Zildžića. Njegov odgovor prenosimo u cjelosti:

U vezi sa izjavom koju je objavilo nekoliko portala sa domenom .org, za koje predpostavljam da su uglavnom povezani sa izvjesnim Aldinom Širanovićem, mogu izjaviti da je naslov i tekst članka kojima se aludira da sam građane koji odlaze iz BiH nazvao izdajnicima netačna tvrdnja koju nisam nikad izgovorio niti pomislio. Ostatak teksta u članku takođe je netačan i ne korespondira niti sa jednom činjenicom koju bi bilo moguće dokazati na bilo koji način.

Oba portala koja su su objavila ne sadrže nikakve uredničke ni kontakt podatke, zbog čega nismo bili u mogućnosti kontaktirati ih za podatke o izvoru. S obzirom na odgovor Salke Zildžića, članak portala “Ekspresno” ocjenjujemo kao lažnu vijest, a portal “Globalno” je za prenošenje dobio ocjenu prenošenje lažne vijesti. Bitno je napomenuti i da je portal "Globalno" naknadno obrisao članak. 

Dalje se u članku iznosi niz nepovezanih tvrdnji bez ikakvih referenci. U jednom pasusu se kao navodni dokaz za “laži, manipulaciju i radikalizam” navodi lista prijatelja na Facebook profilu Zildžića. U suštini, cijeli članak je kritika rada Stranke demokratske akcije i predsjednika mladih iste stranke. Argumentovana kritika je sasvim opravdana, ali ukoliko je ona bazirana na lažnoj izjavi i pritom razrađena bez ikakvih dokaza ili izvora, onda se radi o pristrasnom izvještavanju, što je i ocjena koju su dobili članci na oba navedena portala.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Milorad Dodik se ne “povlači” sa funkcije

Nakon klikbejta o navodnom povlačenju iz politike Aleksandra Vučića, slični...

Dezinformacija Klikbejt
Dezinformacija
Lažna uzbuna na lažnim portalima

“Uzbuna”, “haos”, “region na nogama”... često se pojavljuju u naslovima...

Dezinformacija Klikbejt
Dezinformacija
Aleksandar Vučić se ne povlači iz politike

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na nekoliko regionalnih portala...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me