Lažna izjava kao povod za kritiku

Na dva anonimna portala pojavila se lažna izjava predsjednika Asocijacije mladih SDA.

Ocijenjeni članci
Ekspresno Lažna vijest; Pristrasno izvještavanje; Globalno Prenošenje lažnih vijesti; Pristrasno izvještavanje;

Na portalima “Ekspresno” i “Globalno” objavljen je članak u kojem je tema bila navodna izjava Salke Zildžića, predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Salko Zildžić SDA: Građani koji odlaze raditi vani i napuštaju BiH su izdajnici svoje zemlje

U članku se ne navodi citat izjave Zildžića, već je ona prepričana. Isto tako, ne navodi se kome je data izjava i kada je to navodno izjavljeno. 

Jedan od glavnih razbijača Bakira Izetbegovića , i bivši propali kick bokser  Salko Zildžić izjavio je da građani BiH koji odlaze raditi u zemlje EU su izdajnici svoje zemlje jer ostavljaju ostale da se sami nose sa teškom situacijom u BiH. Ti građani ne žele da podijele teret teškog života sa onima koji nemaju mogućnosti da odu van BiH rekao je Zildžić.

Povodom navedene izjave redakcija “Raskrinkavanja” kontaktirala je Salku Zildžića. Njegov odgovor prenosimo u cjelosti:

U vezi sa izjavom koju je objavilo nekoliko portala sa domenom .org, za koje predpostavljam da su uglavnom povezani sa izvjesnim Aldinom Širanovićem, mogu izjaviti da je naslov i tekst članka kojima se aludira da sam građane koji odlaze iz BiH nazvao izdajnicima netačna tvrdnja koju nisam nikad izgovorio niti pomislio. Ostatak teksta u članku takođe je netačan i ne korespondira niti sa jednom činjenicom koju bi bilo moguće dokazati na bilo koji način.

Oba portala koja su su objavila ne sadrže nikakve uredničke ni kontakt podatke, zbog čega nismo bili u mogućnosti kontaktirati ih za podatke o izvoru. S obzirom na odgovor Salke Zildžića, članak portala “Ekspresno” ocjenjujemo kao lažnu vijest, a portal “Globalno” je za prenošenje dobio ocjenu prenošenje lažne vijesti. Bitno je napomenuti i da je portal "Globalno" naknadno obrisao članak. 

Dalje se u članku iznosi niz nepovezanih tvrdnji bez ikakvih referenci. U jednom pasusu se kao navodni dokaz za “laži, manipulaciju i radikalizam” navodi lista prijatelja na Facebook profilu Zildžića. U suštini, cijeli članak je kritika rada Stranke demokratske akcije i predsjednika mladih iste stranke. Argumentovana kritika je sasvim opravdana, ali ukoliko je ona bazirana na lažnoj izjavi i pritom razrađena bez ikakvih dokaza ili izvora, onda se radi o pristrasnom izvještavanju, što je i ocjena koju su dobili članci na oba navedena portala.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Amerika nije “intervenisala u Crnoj Gori” - niti je tako nešto najavila

Ambasada SAD u Crnoj Gori nedavno se oglasila saopštenjem povodom događaja...

Dezinformacija Klikbejt
Klikbejt
14.000 ljudi u SAD jeste umrlo od sezonske gripe

U naslovu članka objavljenog u tabloidu “Alo”, nagoviješteno je da postoji...

Klikbejt
Lažna vijest
Propolis nije “lijek za koronavirus”

Većina tvrdnji o ljekovitosti propolisa zasniva se na neprovjerenim ili net...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Prikriveno oglašavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me