Lažna moralna panika kao pokriće za voajerizam

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Na osnovu prijave sa Facebooka, analizirali smo fotogaleriju koja tvrdi da se na njoj prikazuju "sramotne" učenice sa Balkana.

Web portal “Alternative 365” objavio je fotogaleriju mladih djevojaka, koja kruži internetom već godinama, te joj dao regionalni značaj tvrdeći da je riječ o balkanskim učenicama.
 


U potrazi za izvorom ovog članka, odnosno fotografija, pronašli smo da neke datiraju još iz 2015. godine, te ih ima na različitim web lokacijama. Prvo skupljanje ovih slika u galeriju pronašli smo na armenskom blogu Albus Dumbledore, a kao naslov posta stoji: “Ovo je razlog zbog kojeg su dječaci tromi i loši”. U tom blogu nije bilo spomena o Ruskinjama.

Zapravo je nemoguće utvrditi iz koje države su djevojke. Bez obzira na to, u jednom trenutku se u naslovima počelo pojavljivati da su Ruskinje, ali je i to veoma upitno. Ono što možemo tvrditi jeste da slike nisu nastale u balkanskim školama, tako da je tvrdnja iz naslova da je riječ o balkanskim učenicama lažna.

Autor naslova je “sramotnim” nazvao odjeću djevojaka, ali ne i autore fotografija. Dok je “Alternative 365” okarakterisao oblačenje kao “sramotu”, portal “Magazin.ba” je, uz opširniju galeriju, stavio i “provokativniji” naslov.

(FOTO) ŠOKIRALE PROFESORE: Ovako su došle na čas i sve IZBEZUMILE!(...)
Kratke suknje, uske haljine, helanke…. Tinejdžerke u Rusiji pomutile su um mnogima.

Iako nisu sve fotografije iz školskog okruženja, većina ih jeste i većina ih je napravljena tajno, da djevojke nisu znale da ih fotografišu. Pojedini “mediji” su, u skladu sa svojim “visokim etičkim standardima”, uzeli slike maloljetnica koje su nastale bez dozvole, te ih seksualizirali za profit.

Prema našem istraživanju, prvu ovakvu kolekciju slika na lokalnom govornom području objavio je portal “Espreso” 2016. godine. Oni su, uz degutantan naslov, svoju “profesionalnost” pokazali i kroz komentare slika.

Minići, halteri, sve se vidi: Bezobrazne ruske učenice ovako dolaze u školu! (FOTO)
(...)
- Helenake su izgleda apsolutni trend, iako su providne.
- Izgleda da je najnoviji trend da ispod tunike viri guza u tangama.
- Neke smatraju da je najbolje da se ispod minića ne nosi ništa.

Srbijanski “Telegraf” koji objavio sličan sadržaj isti dan nazvao je članak ovako:

SREDNJOŠKOLKE BEZ GAĆICA: Ovako obučene su otišle u školu i totalno su ŠOKIRALE sve profesore (FOTO)

Dok su “Espreso” i “Telegraf” sve fotografije objavili na jednoj stranici, portali “Alternative 365” i  “Magazin.ba”, objavili su slike u formi galerije, tako da trebate kliknuti više od 10 puta kako biste pregledali sve slike. Vaši klikovi se u konačnici pretvaraju u novac.

Pored oglasa, susreli smo se sa još jednim načinom zarade i to na portalu “Zanimljivo - Ispovijesti” koji je galeriju objavio 2017. godine. Naime, taj portal širi virus “CoinMiner”, koji, kada zarazi kompjuter korisnika, koristi njegove resurse za generisanje kriptovalute “Bitcoin”. Posljedica toga su usporavanje kompjutera i činjenica da sistem postaje ranjiviji za druge prijetnje koje vrebaju sa interneta.  

Kako se još zarađuje na ovakvim slikama?

Postoje i specijalizovane web stranice koje naplaćuju pregled slika žena, napravljenih bez dozvole u kompromitirajućim trenucima. Za 10 dolara dobije se pristup “CreepShots” galerijama, a plaćanje se može izvršiti i u Bitcoinima.

S obzirom na to da djevojke iz fotogalerije koju je objavio portal “Alternative 365” nisu sa Balkana, članak dobija ocjenu lažna vijest i klikbejt. Portali koji su najavili “šokirane profesore” dobit će ocjenu klikbejt.

 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 24. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me