Raskrinkavanje.ba

Lažna nagradna igra: Umjesto Toyote, pretplata na videoigrice

Facebook stranica koja zloupotrebljava ime brenda Coca Cola objavila je “nagradnu” igru u kojoj obećava deset nagrada za učesnike/ce. No, učešće u ovoj “nagradnoj igri” može rezultirati pretplatom na uslugu koja košta 6 KM sedmično.

Foto: Freepik.com

Na Facebook stranici Coca Cola Fan's, koja zloupotrebljava ime poznatog brenda bezalkoholnih pića, objavljena je lažna nagradna igra u kojoj je obećano deset nagrada nasumičnim učesnicima/ama. Na stranici je objavljena slika na kojoj su prikazani Toyota automobili i niz brojeva 48. “Pravila igre” nalažu da korisnici/e Facebooka na slici pronađu broj koji nije 48 i zatim da slijede naredne korake na linku, koji je također objavljen uz sliku.

Pozdrav 👋👋 @COCA COLA poklanja 10 nagrada u naredna 24 sata! Sve što trebate učiniti je pogoditi broj koji nije "48" u ovom članku. Pobjednik će biti odabran nasumično. 💖 Srećno!

slijedite dolje navedene korake.

Kliknite na moju zvaničnu stranicu👇👇

Na kraju objave je link na web stranicu za registraciju, koja je potrebna za učešće u “nagradnoj igri”. Na ovoj web stranici prikazano je dugme “Registriraj se ovdje”, koje je potrebno kliknuti. 

Klik na ovo dugme vodi na jednu od stranica na kojima se od posjetitelja/ki traži da izaberu svog operatera mobilne telefonije u BiH i upišu broj telefona. Ukoliko to učine, bit će pretplaćeni na uslugu pristupa servisu videoigrica. Pretplata košta 6 KM sedmično i naplaćuje se putem SMS poruka.

Objava ove lažne nagradne igre podijeljena je 320 puta na Facebooku do vremena pisanja ove analize.

Lažne Facebook stranice i nagradne igre

Slične nagradne igre koje “poklanjaju” vrijedne nagrade, a zapravo vode na stranice za registraciju na pretplatničku uslugu veoma su česte na Facebooku. Facebook stranica Coca Cola Fan’s pokrenuta je istog dana kad je i objavljena lažna nagradna igra. Administratori/ce ove stranice zloupotrijebili/e su naziv i logo poznatog brenda Coca Cola, koji je iskorišten kao profilna slika na ovoj Facebook stranici i na web stranici za “registraciju”.

Coca Cola ima svoju zvaničnu Facebook stranicu za područje Bosne i Hercegovine. Ova stranica ima plavu značku, što dokazuje njenu autentičnost. Također, na zvaničnoj Facebook stranici Coca Cole, u rubrici “Informacije”, objavljeni su linkovi svih stranica koje Coca Cola zaista koristi.

S obzirom na to da je riječ o lažnoj nagradnoj igri u kojoj je zloupotrijebljeno ime brenda Coca Cola, analiziranu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 21.03.2023

Facebook profili i stranice: Coca Cola Fan's

  • Lažna vijest