Lažna nagradna igra: Umjesto Toyote, pretplata na videoigrice

Facebook stranica koja zloupotrebljava ime brenda Coca Cola objavila je “nagradnu” igru u kojoj obećava deset nagrada za učesnike/ce. No, učešće u ovoj “nagradnoj igri” može rezultirati pretplatom na uslugu koja košta 6 KM sedmično.

Foto: Freepik.com

Na Facebook stranici Coca Cola Fan's, koja zloupotrebljava ime poznatog brenda bezalkoholnih pića, objavljena je lažna nagradna igra u kojoj je obećano deset nagrada nasumičnim učesnicima/ama. Na stranici je objavljena slika na kojoj su prikazani Toyota automobili i niz brojeva 48. “Pravila igre” nalažu da korisnici/e Facebooka na slici pronađu broj koji nije 48 i zatim da slijede naredne korake na linku, koji je također objavljen uz sliku.

Pozdrav 👋👋 @COCA COLA poklanja 10 nagrada u naredna 24 sata! Sve što trebate učiniti je pogoditi broj koji nije "48" u ovom članku. Pobjednik će biti odabran nasumično. 💖 Srećno!

slijedite dolje navedene korake.

Kliknite na moju zvaničnu stranicu👇👇

Na kraju objave je link na web stranicu za registraciju, koja je potrebna za učešće u “nagradnoj igri”. Na ovoj web stranici prikazano je dugme “Registriraj se ovdje”, koje je potrebno kliknuti. 

Klik na ovo dugme vodi na jednu od stranica na kojima se od posjetitelja/ki traži da izaberu svog operatera mobilne telefonije u BiH i upišu broj telefona. Ukoliko to učine, bit će pretplaćeni na uslugu pristupa servisu videoigrica. Pretplata košta 6 KM sedmično i naplaćuje se putem SMS poruka.

Objava ove lažne nagradne igre podijeljena je 320 puta na Facebooku do vremena pisanja ove analize.

Lažne Facebook stranice i nagradne igre

Slične nagradne igre koje “poklanjaju” vrijedne nagrade, a zapravo vode na stranice za registraciju na pretplatničku uslugu veoma su česte na Facebooku. Facebook stranica Coca Cola Fan’s pokrenuta je istog dana kad je i objavljena lažna nagradna igra. Administratori/ce ove stranice zloupotrijebili/e su naziv i logo poznatog brenda Coca Cola, koji je iskorišten kao profilna slika na ovoj Facebook stranici i na web stranici za “registraciju”.

Coca Cola ima svoju zvaničnu Facebook stranicu za područje Bosne i Hercegovine. Ova stranica ima plavu značku, što dokazuje njenu autentičnost. Također, na zvaničnoj Facebook stranici Coca Cole, u rubrici “Informacije”, objavljeni su linkovi svih stranica koje Coca Cola zaista koristi.

S obzirom na to da je riječ o lažnoj nagradnoj igri u kojoj je zloupotrijebljeno ime brenda Coca Cola, analiziranu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Irna Halilović Objavljeno: 23. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me